20 C
Gandia
Diumenge, 2 octubre, 2022

El Record de les Germanies 

 

– El Magnànim dedica un congrés i un concert a la memòria de les Germanies, 500 anys després

Entre els anys 1519 i 1523 el Regne de València es va veure sacsejat per una guerra que tingué unes importants conseqüències històriques: la revolta de les Germanies o, senzillament, Germania. La societat valenciana actual no sembla haver recordat l’efemèride i per això la Institució Alfons el Magnànim, amb motiu del cinqué centenari, ha decidit commemorar-la, organitzant un congrés i un concert de Capella de Ministrers.

La jornada inaugural serà presencial i oberta als ciutadans i tindrà lloc el pròxim 24 de novembre a les 19 h, a la Sala d’Actes Alfons el Magnànim de la Beneficència. En ella, el director del Congrés, el professor Vicent J. Escartí, farà una ponència i, tot seguit, hi haurà un concert de Capella de Ministrers, el programa del qual recrea músiques coetànies de l’època amb un text narratiu original de Vicent Josep Escartí basat en les cròniques valencianes de Guillem Ramon Català i de Miquel Garcia. El Congrés estarà presidit per la Vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó.

El format del congrés, tret de la ponència, és virtual, per a evitar possibles limitacions d’assistència del públic a causa de la COVID-19. Per tant, les ponències es podran seguir accedint al web http://germania-record.com/. A més, també estan recollides en el número 5 de la Revista Valenciana de Filologia que serà presentat per Escartí en l’acte.

El Record de les Germanies 1

Reconeguts especialistes de la Germania

L’eix del congrés sobre les Germanies és el record d’aquella revolució valenciana al llarg dels segles i en diferents espais o àmbits. Reconeguts especialistes, des d’una perspectiva polièdrica, ens acosten a la pervivència en la memòria d’aquell enfrontament armat d’importància cabdal, en tant que ben possiblement és l’esdeveniment històric en què, per primera vegada, el protagonista no va ser un personatge concret sinó que va ser el poble valencià qui va esdevindre el centre.

Vicent Josep Escartí, en la seua ponència inaugural, titulada «Del segle XVI al XXI: la memòria de les Germanies» donarà una ullada al record del moviment agermanat al llarg de la nostra història.

Un total d’onze ponències d’especialistes de quatre universitats dels territoris on la Germania es va deixar sentir amb força, ara fa 500 anys.

Articles relacionats