El PP arenga als municipis costaners contra el Consell per l’aprovació del Pativel

La portaveu de Territori i Vivenda del grup popular en Les Corts, Elisa Díaz, ha denunciat que el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) «vist de dol el literal valencià» i ha anunciat que el partit estudia totes les vies possibles perquè no arribe a aplicar-se.

El Pativel delimita 90 trams de platja natural, i la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha destacat que és «una de les actuacions més rellevants d’aquesta legislatura en matèria de planificació territorial, enquadrada en una nova visió del territori, que té com a principis rectors l’eficiència i la sostenibilitat».

Durant la seua intervenció en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, Oltra ha explicat que «més del 80% de la població valenciana viu a menys de 10 quilòmetres de la línia de costa», per la qual cosa és l’espai que «suporta un major ús públic per part de la ciutadania».  Per aquesta raó, el litoral és un territori «molt fràgil i amenaçat, que pateix una gran pressió sobre els seus recursos naturals i, especialment, el sòl», ha insistit la vicepresidenta, qui ha remarcat que, durant el boom immobiliari, «el creixement de sòl per a la construcció ha sigut més de tres vegades l’increment poblacional, la qual cosa és insostenible».

Per contra, la diputada del PP  ha explicat en un comunicat que el Pativel, «en lloc de protegir, abandona les nostres costes, restringeix l’autonomia dels municipis, no atén les al·legacions de les persones afectades i castiga els propietaris que han complit la llei durant anys, arrabassant-los drets adquirits sense compensació econòmica».

Es consuma, ha dit, «el major atac contra el litoral valencià», que posa «en dubte» el futur d’una de les costes més importants de la Unió Europea, i el PPCV «no vol perdre ni un segon» i per açò estudiarà i engegarà tots els mecanismes legals possibles perquè «no arribe a aplicar-se».

Elisa Diaz ha denunciat que el Pativel «és una ingerència» a la tasca dels ajuntaments valencians, una manera de «sotmetre’ls a tots», per la qual cosa ha animat tots els consistoris del litoral valencià, «independentment del seu color polític, a fer front comú i eixir en defensa dels seus veïns i de la pròpia autonomia local davant aquesta agressió i gran perjuí per als seus municipis».

«Tots els grups han fet oïdes sordes a les al·legacions presentades pels ajuntaments en els quals governen els seus propis partits», ha denunciat la diputada del PP, perquè «aquest Consell es creu per damunt del bé i del mal i ha donat l’esquena al municipalisme».

Ha assegurat que «privar els afectats d’informació sobre les seues propietats i drets, privar-los d’una compensació per la pèrdua dels mateixos, privar-los d’una resposta a les seues al·legacions abans de l’aprovació del Pativel, és atacar de la manera més cruel l’Estat de Dret».

El PP advertix que el pla amaga «expropiacions encobertes» perquè «preveu desclassificacions de sòl sense que existisca una memòria o una valoració d’impacte econòmic» i «no compensa els drets dels veïns de les zones que va a destruir». «Ja està bé d’imposicions i de demagògies, de mentides i de coartar la llibertat», ha assenyalat Díaz.

Et Pot Interessar