El periodista i escriptor Màxim Huerta, nou ministre de Cultura

El periodista i escriptor valencià Màxim Huerta serà el nou ministre de Cultura i Esport del Govern de Pedro Sánchez, segons ha informat el president del Govern en la seua compareixença per a informar de la composició del seu Executiu.

Aquest nomenament ha sigut un dels últims a desvetlar-se i no s’ha conegut fins que ho ha fet públic Pedro Sánchez. Sí es perfilava que l’actual Ministeri d’Educació, Cultura i Esport se separaria en dos.

Amb açò, quatre valencians, en un govern compost per 17 ministeris, assumiran les carteres de Foment (José Luis Ábalos), Sanitat (Carmen Montón), Cultura (Màxim Huerta) i Agricultura (Luis Planas), encara que aquest últim ha desenvolupat la seua carrera política a Andalusia. Aquest és el balanç que deixa, en clau autonòmica, el canvi en la composició del Consell de Ministres, ara amb el socialista Pedro Sánchez al capdavant.

Encara que durant els últims dies s’han anat coneixent per goteig els triats per a ocupar els diferents ministeris –dilluns es va confirmar el nomenament d’Ábalos i dimarts el de Montón–, aquest dimecres la sorpresa ha sigut la designació de l’escriptor i periodista valencià Màxim Huerta com a responsable de Cultura.

El primer dels ministres valencians estava ‘cantat’, ja que José Luis Ábalos, nou encarregat de la cartera de Foment, ha sigut un dels principals suports de Pedro Sánchez en els seus moments més complicats.

Eixa col·laboració «total» ha sigut premiada amb un departament de calat des del qual a la Comunitat Valenciana haurà de bregar amb assumptes pendents com la reivindicació del Corredor Mediterrani, la inversió del Pla de Rodalies, que va alçar dures crítiques de la Generalitat a l’anterior Govern del PP, o el també qüestionat finançament de l’Autoritat del Transport Metropolità de València.

En un gabinet amb majoria de dones, una ferma defensora de la igualtat, com Carmen Montón –ha ocupat per exemple, el lloc de portaveu socialista de la Comissió d’Igualtat en el Congrés dels Diputats (2012-2015) i la Secretaria d’Igualtat de la Comissió Executiva Federal del PSOE (2014-2016)– s’integra en el govern per a dirigir les polítiques de Sanitat i Benestar Social.

La seua trajectòria com a consellera de la Generalitat Valenciana ha estat marcada per l’aposta per la sanitat universal i la reversió de les concessions sanitàries al sistema públic de salut, amb la recuperació de l’emblemàtic Hospital d’Alzira.

Arrels valencianes té també el nou ministre d’Agricultura, Luis Planas, tot i que és andalús d’adopció. Fins ara ha sigut secretari general del Comité Econòmic i Social Europeu i va ser conseller d’Agricultura i Pesca de la Junta d’Andalusia i exembaixador al Marroc.

El nom de l’últim valencià inclòs en l’Executiu de Sánchez s’ha fet esperar i el president ha desvetlat en la seua compareixença davant els mitjans, després de comunicar-li la composició del govern al Rei, la ‘traca’ final: que el periodista i escriptor Màxim Huerta estarà al capdavant del Ministeri de Cultura.

Huerta és un rostre televisiu molt popular, arran de la seua participació en ‘El programa de Ana Rosa’, encara que en els últims temps ha estat centrat en la seua faceta d’escriptor, que li ha reportat guardons com el Premi Primavera de Novel·la el 2014.

Et Pot Interessar