15.5 C
Gandia
Dissabte, 24 febrer, 2024

El període vacacional i els efectes de la COVID-19 fan que a juliol augmente la demora per a una intervenció quirúrgica

– L’Àrea de Salut de Gandia ha continuat reduint la llista d’espera també a juliol, fins a disminuir un 7%

– La demora de la Comunitat Valenciana se situa en 105 dies i 1.812 pacients més que el mes de juny

El descens de l’activitat quirúrgica pel període vacacional del personal sanitari, així com l’impacte que ha suposat l’augment de casos per coronavirus han influït en el fet que la demora per a sotmetre’s a una operació quirúrgica en la Comunitat Valenciana s’haja situat el mes de juliol en 105 dies, cosa que significa un lleuger augment de 7 dies respecte al mes de juny. El nombre de pacients en llista d’espera el mes de juliol va ser de 60.042, és a dir, 1.812 més que en el mes anterior.

Tal com ha indicat la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, “la tendència d’anar reduint la demora en els últims mesos s’ha vist retinguda en incrementar-se els efectes de la pandèmia sobre els nostres hospitals i el fet d’haver de compaginar tot això amb el necessari descans del personal sanitari”. S’han vist reduïdes les intervencions, tan programades com per autoconcert, activitat “que es recuperarà notablement el mes de setembre, i tornarem a la tendència positiva obtinguda durant els últims mesos”, ha afegit Concha Andrés.

Si es compara amb les dades de llista d’espera d’un any abans, la demora el juliol de 2020 era de 147 dies, és a dir, actualment són 42 dies menys. Així mateix, al gener d’enguany, la demora era de 142 dies (37 dies més) i el nombre de pacients se situava en 65.400 (5.358 pacients més).

La tendència a la baixa experimentada des que es va poder reprendre l’activitat quirúrgica ha continuat tenint reflex en aquest últim mes en el tram de major espera, en aquells pacients la demora dels quals és de més de 180 dies.

Per especialitats, també s’ha continuat mostrant millora en cirurgia ortopèdica i traumatologia, que és l’especialitat amb més sol·licituds. A més, una de les patologies més importants en la llista d’espera quirúrgica són les cataractes, ja que suposen el 78% de les intervencions en oftalmologia. El progressiu augment de pacients amb major edat que són intervinguts de cataractes també ha suposat en aquest mes un lleuger increment de pacients en espera de la seua intervenció.

Per departaments, disminueix lleugerament el nombre de sol·licituds actives respecte al mes anterior en els departaments de salut de Gandia (-7%), Oriola (-6%), València-Hospital General (-5%), Vinaròs (-4%), Elda i Elx (tots dos -3%) i Alacant-Sant Joan (-1%).

Articles relacionats