13.9 C
Gandia
Dijous, 29 febrer, 2024

EL GOVERN DESTINA 16’5 MILIONS A LA REGENERACIÓ DE PLATGES AFECTADES PEL TEMPORAL

El Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) ha posat en marxa el Pla Litoral 2017, amb una inversió de 16,5 milions d’euros, per a recuperar les platges afectades pels temporals de finals de novembre i de desembre al sud i l’est d’Espanya, segons ha informat este departament.

 

Concretament, el Ministeri ha declarat obres d’emergència per a fer actuacions, que portarà a terme la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, en les comunitats autònomes de Catalunya, València, Múrcia i d’Andalusia. Les actuacions arrencaran este mes de gener.

A la província de València, els danys produïts fan necessàries tasques de recarregues de sorra, reparació de sistemes dunars i reparació d’infraestructures. Els termes municipals més afectats han sigut els de València, Cullera, Tavernes de la Valldigna, Alboraia i El Puig, havent-se produït danys també en altres termes municipals. El pressupost total estimat a la província de València puja a 2.000.000 euros. No obstant, a Tavernes porten anys reivindicant un projecte definitiu que evite “tirar diners” cada temporal en aportació de sorra.

A la Comunitat Valenciana, a la província de Castelló, s’emprendrà la reparació del passeig Marítim al terme municipal d’Almenara. Alhora, s’han d’aportar graves en diversos punts del litoral corresponents a altres termes municipals de la província. El pressupost total estimat a la província de Castelló puja a 2.000.000 d’euros.

A la província d’Alacant, els danys produïts han consistit bàsicament en pèrdues de sorra, arrossegament de brutícia a les platges a través de barrancs, així com d’arenas i graves en els passejos marítims de diversos termes municipals de la província. S’ha produït alhora el descalci del mur de contenció que suporta la sendera de vianants de la platja de La Mata al terme municipal de Torrevella i el trencament de l’accés a la platja de Vistamar al terme municipal d’Oriola. El pressupost total estimat a la província d’Alacant puja a 1.200.000 euros.

A Catalunya, a la província de Girona, s’han produït danys per un despreniment al terme municipal de Portbou. El pressupost total estimat a la província de Girona puja a 10.000 euros. A Barcelona, els danys han sigut fonamentalment de pèrdues de sorra en platges del litoral i té pressupost estimat de 50.000 euros.

A Tarragona, s’han registrat els mateixos danys en platges del litoral, fonamentalment en els termes municipals de Mont-roig del Camp, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i a les platges del delta de l’Ebre. Alhora, s’han produït despreniments en el penya-segats del terme municipal d’Alcanar. El pressupost total estimat a la província de Tarragona puja a 350.000 euros.

A Múrcia, els danys produïts han consistit bàsicament en pèrdues de sorra, danys en passejos marítims, pèrdues de passarel·les i despreniments. S’han produït danys en tot el litoral, concretament en els següents termes municipals: Águilas, Lorca, Mazarrón, Cartagena, Los Alcázares, San Javier i San Pedro del Pinatar. El pressupost total estimat a la província de Múrcia puja a 4.600.000 euros.

A Andalusia, a la província de Cadis, s’han produït greus danys en el litoral, tant en infraestructures, com en platges i en sistemes dunars. Es fa precís emprendre tasques de reparació de passejos i accessos, recuperació de sistemes dunars, reperfilat de platges, estabilització de penya-segats i, neteja de restes procedents d’arrossegaments. Els termes municipals afectats són Vejer de la Frontera, Conil de la Frontera, Chipiona, Algesires, Los Barrios, San Roque, La Línea de la Concepción, Barbate, Chiclana de la Frontera. El pressupost total estimat a la província de Cadis puja a 1.500.000 euros.

A Màlaga, s’han produït danys al llarg de tota la franja litoral de la província provocant escorrenties, arrossegaments i pèrdues de perfil, formació de bermes, danys en el mobiliari, pèrdua de materials a les platges, afeccions a zones dunars i dipòsits d’escombraries. Els termes municipals afectats són Estepona, Marbella, Manilva, Fuengirola, Mijas, Casares, Benalmádena, Màlaga i Rincón de la Victoria. El pressupost total estimat a la província de Màlaga puja a 4.150.000 euros.

Finalment, a Almeria, els danys produïts han consistit bàsicament en la pèrdua de material a les platges de diversos termes municipals de la província. El pressupost total estimat a la província d’Almeria puja a 600.000 euros.

Articles relacionats