14 C
Gandia
Dilluns, 5 desembre, 2022

El glàmpling de Gandia serà possible garantint la transparència i rigor en el procediment

– El govern de Gandia garanteix transparència i rigor en el procediment del glàmping buscant consens social i polític 

– L’executiu crea una comissió d’estudi de les Declaracions d’Interés Comunitari (DIC´s), amb representants de tots els partits polítics i tècnics municipals, per a realitzar un seguiment dels diferents expedients.

– Diana Morant: “Som una administració garant i qualsevol desenvolupament d’aquesta ciutat serà sostenible, d’acord amb la llei i amb una aliança amb el seu entorn”.

– Josep Alandete: “Tots els departaments implicats realitzaran els informes necessaris que seran remesos a la Conselleria per a avaluar la viabilitat del projecte i, si fora necessari, realitzar-hi modificacions”.

L’Ajuntament de Gandia ha constituït aquest matí la comissió d’estudi i seguiment de les Declaracions d’Interés Comunitari (DIC’s) per a dur a terme, d’una manera transparent, clara i transversal, una supervisió i revisió dels expedients que actualment hi ha a la ciutat. Aquesta comissió s’ha convocat en un moment en el qual la Conselleria de Política Territorial ha publicat en el DOGV l’admissió a tràmit de la sol·licitud de DIC per part d’una empresa privada per a situar un glàmping en els voltants de la marjal. La DIC és un document tècnic que justifica la implantació de determinades activitats en sòl no urbanitzable.

La comissió d’estudi, presidida per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha comptat amb els següents components: el vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Josep Alandete; el regidor de Turisme, Vicent Mascarell; a més dels representants dels partits polítics amb representació en el Consistori, José Manuel Prieto (PSPV), Víctor Soler (PP), Alícia Izquierdo (Compromís – Més Gandia unida) i Pascal Renolt (Ciudadanos); tècnics municipals; la secretària General del Plenari de l’Ajuntament de Gandia; i la secretària del departament d’Urbanisme.

A propòsit de la comissió d’estudi i seguiment de les DIC’S, posteriorment, han comparegut davant els mitjans l’alcaldessa i el vicealcalde, en companyia de la regidora de Gestió responsable del Territori, Alícia Izquierdo, i l’edil Vicent Mascarell. Diana Morant ha explicat que aquest tipus de comissions busquen “el major consens polític i social per a emprendre aquesta classe d’iniciatives”.

La tramitació de DIC’s és habitual, ja que la Generalitat té cursats actualment 174 expedients, mentre que a Gandia hi ha 9, entre els quals es troba un ‘paintball’ o una altra tramitada per l’empresa propietària de l’hotel el TU&ME. Altres exemples són el càmping de Marxuquera que obrirà les seues portes pròximament, el centre educatiu els Tarongers o l’alberg d’animals de SPAMA.

L’alcaldessa ha informat que per a tramitar la DIC, la Conselleria ha sol·licitat un informe on s’avaluen aspectes com els efectes positius sobre l’economia i l’ocupació; la duració de l’activitat; i l’impacte de les infraestructures sobre el territori on s’hi ubique (lluminària, transport, clavegueram, etc…).

Procediment del glàmping

Sobre el glàmping, que s’ha projectat enfront de la fàbrica d’International Paper (antiga Cartonajes Unión), Morant ha realitzat un repàs cronològic del procediment seguit fins ara. Un procés que va començar al novembre de l’any passat, quan es va mantindre una primera reunió amb l’empresa promotora, on van ser presents l’alcaldessa, el vicealcalde i el regidor de Turisme. La mercantil va presentar un primer esbós del projecte i va sol·licitar al Consistori un informe de compatibilitat urbanística amb el qual demanar el DIC a la Conselleria.

Una vegada cursat aquest informe de compatibilitat, posteriorment, el passat 12 de maig, la Conselleria admet a tràmit la petició i fa públic l’inici del procés perquè qualsevol ciutadà presente al·legacions. Paral·lelament, la Conselleria ha sol·licitat els pertinents informes al Consistori, amb les característiques que ha de tindre la instal·lació com a escala d’edificabilitat (inferior al 10%), superfície a ocupar per la zona de càmping, caravanes, espais esportius, vials rodats o zones d’estacionament.

Quant a les afeccions de la instal·lació, Morant ha explicat que el projecte està plasmat entorn d’una zona LIC (Lloc d’Interés Comunitari) i ZEPA (Zones d’Especial Protecció per als Ocells); prop del perímetre del catàleg de zones humides; al costat d’una via pecuària; té afeccions al PATRICOVA i el PATIVEL, a més d’estar en una zona de vigilància arqueològica. “Totes aquestes observacions són les que el Consistori remetrà a la Conselleria perquè les analitze i s’estudien de manera detallada. El fet que hi haja afeccions obliga a mesurar-les, avaluar-les i a proposar mesures correctores i compensatòries”.

Morant ha incidit en què “som una administració garant i compartim la sensibilitat de la ciutadania per un espai molt valuós i volgut per a nosaltres com és la marjal”. “Aquesta proposta encaixa amb el model de qualitat, sostenible, familiar i desestacionalitzador que volem per al nostre turisme. I qualsevol desenvolupament d’aquesta ciutat sàrria sostenible, d’acord amb la llei i amb una aliança amb el seu entorn”.

En aquest sentit, l’alcaldessa va finalitzar la seua intervenció afirmant que “intentarem que la proposta encaixe sempre que siga dins de la norma i respectant el medi ambient. Nosaltres sempre estarem del costat de la responsabilitat i de l’esforç perquè aquesta ciutat continue creixent de manera sostenible”.

Per part seua, Josep Alandete ha destacat que el medi ambient “és un dels punts forts de la nostra ciutat i el seu respecte és fonamental per a aquest govern. Per això, el procediment s’està realitzant de manera garant per a assegurar-nos que aquesta activitat siga compatible amb l’entorn i el medi natural”.

Sobre el procés participatiu, el vicealcalde ha recordat que el projecte es pot consultar tant en el Consistori com en la Conselleria per a presentar les al·legacions que es creguen oportunes. “Tots els departaments implicats realitzaran els informes necessaris que seran remesos a la Conselleria per a avaluar la viabilitat del projecte i, si fora necessari, realitzar-hi modificacions”.

Què és una Declaració d’Interés Comunitari?

Una DIC és un instrument urbanístic pel qual s’assigna una compatibilitat d’ús a sòl no urbanitzable. Es contempla aquesta compatibilitat a activitats com de generació d’energia renovable, activitats industrials o productives de necessària implantació en el medi rural, la implantació de dotacions en zones amb perill de despoblació i instal·lacions terciàries i de serveis com un càmping. La Declaració estudia i avalua el projecte des del punt de vista social, econòmic i mediambiental de la zona que afecta tenint en compte diversos paràmetres sempre amb la intenció que siga beneficiós per al municipi.

La DIC s’inicia quan un promotor privat la tramita davant la Conselleria de Territori que és qui ha de pronunciar-se sobre la iniciativa. Per a arribar a aquesta resolució, la Conselleria demana informe a tots aquells òrgans i institucions afectats i competents com és l’Ajuntament de Gandia que, en el cas que el projecte tinguera una DIC favorable, obliga l’empresa a abonar un cànon a manera de compensació.

Articles relacionats