11.4 C
Gandia
Diumenge, 27 novembre, 2022

El Fons Valencià per la Solidaritat compleix 28 anys

 

– L’entitat assenyala als ajuntaments i mancomunitats membres d’aquesta com als vertaders protagonistes de la transformació socioeconòmica de municipis dels països del Sud

– La resposta municipal davant la situació actual provocada per la COVID-19 ha de ser la consolidació i enfortiment de les polítiques de cooperació de les entitats locals

El Fons Valencià per la Solidaritat celebra el seu 28é aniversari, després que el 28 de desembre de 1992 13 municipis de la Comunitat Valenciana signaren un manifest constituent per a la creació d’un fons que aglutinara els esforços i recursos per a la cooperació internacional descentralitzada des del municipalisme valencià, fent així més eficaç i eficient la voluntat dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana de contribuir a la construcció d’un món més just. 28 anys després.

El Fons Valencià per la Solidaritat compta amb un total de 115 ajuntaments i 9 mancomunitats de les 3 províncies, que representen a més del 50% de la població de la Comunitat, i s’ha consolidat com una organització plural i de consens on la voluntat política s’uneix des del pluralisme per a aconseguir les finalitats pròpies del Fons.

Cal destacar que l’actual situació de crisi i incertesa econòmica no és nova per al Fons. L’entitat municipalista va nàixer el 1992 en un marc de crisi econòmica, on els ajuntaments valencians ja van demostrar el caràcter solidari malgrat les adversitats. També, la crisi financera que es va iniciar el 2007, tot i que va afectar escala general i transversal a tota la població, va estar superada, en primer lloc per l’ètica humanitària, solidaritat i compromís amb els països del Sud dels ajuntaments i mancomunitats membres del Fons.

I en segon lloc per la gestió tècnica del Fons basada en la prudència, l’eficiència i l’eficàcia. Actualment, l’organització per la cooperació internacional descentralitzada i l’educació per al desenvolupament afronta l’actual situació de crisi econòmica com a conseqüència de la COVID-19 amb diferents reptes, com ara consolidar i augmentar el compromís amb la cooperació dels ajuntaments i mancomunitats, basant-se en la seua personalitat solidària, continuar sensibilitzant al voltant d’un desenvolupament sostenible a la població valenciana i incrementar els esforços de col·laboració amb els països del Sud davant una situació de crisis sanitària global, per no deixar-los a la seua sort i per afrontar el consell de l’Organització Mundial de la Salut, el qual assenyala que l’actual pandèmia mundial només es pot erradicar des de la cooperació entre territoris.

Per la seua banda, el President del Fons Valencià, Álvaro Escorihuela, celebra aquests 28 anys destacant que “els ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana membres del Fons són els vertaders protagonistes de la transformació social i econòmica que s’ha dut i s’està duent a terme a municipis dels països del Sud i a altres territoris durant aquests 28 anys”, afegint que la visió del Fons és “consolidar i ampliar la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament des del municipalisme valencià, vertebrant l’entitat amb més entitats locals sòcies de les tres províncies”.

A més a més, Escorihuela destaca “la importància que genera la cooperació entre pobles i països per fer front a problemes comuns com la crisi actual de la COVID-19, la qual ens ha sobrevingut i ens està afectant a tot el món”, incidint en què “davant de problemes globals, no hi ha altre camí que una resposta comuna i col·laborativa”.

Articles relacionats