El festival Cortoons rep més de 1.300 obres procedents de 84 països

Joan Muñoz, regidor delegat de Cultura de l’Ajuntament, ha presentat les principals novetats de la XIV Festival Internacional de Curtmetratges Animats «Cortoons», que se celebrarà a Gandia entre el 26 i el 29 d’abril. L’edil ha estat acompanyat per Abel Guarinos, de l’Insitut Valencià de Cultura; Javier Pastor, sotsdirector de Cultura de la Universitat Politècnica de València, i Alessandro d’Urso, director del Festival.

Joan Muñoz ha destacat que «estem molt contents. S’han superat les xifres de propostes del passat any, el que confirma que estem en el bon camí i que el festival cada vegada té s renom i està s consolidat. Vull aprofitar la compareixença per a agrair a Abel Guarinos de l’Insitut Valencià de Cultura i Javier Pastor, sotsdirector de Cultura del Campus Gandia de la UPV, la col·laboració que presten per continuar un altre any més amb aquesta iniciativa«.

El director del Festival, Alessandro d’Urso, ha informat der que en aquesta edició s’han presentat un total de 1.335 treballs el que suposa 215 més que l’any passat. Curtmetratges que provenen de 82 països.

En l’àmbit nacional, s’han presentat 75 curtmetratges dels quals 30 han estat realitzats a la Comunitat Valenciana.

Del total d’obres presentades, durant els quatre dies del Festival es projectaran 150 peces seleccionades per un jurat. «Tenim molta feina per davant per fer la selecció. Cortoons cada vegada té més credibilitat. Aquest any s’han presentat més de 30 escoles d’animació i universitats de tot el món».

Un altre de les dades que ha destacat d’Urso és la participació de curtmetratges seleccionats en els Oscars o els premis Goya i que també seran projectats durant els quatre dies del Festival.

L’edició d’aquest any, centrarà el seu focus en l’estat de l’animació espanyola i valenciana. Per això, es projectarà en estrena mundial el llargmetratge «Animal Crackers» de producció valenciana i nord-americana. Una curt que ha comptat amb l’animació del guanyador del Goya, Jaume Mestre. Un altre dels treballs que ha destacat el director del Festival i que també podrà veure el públic és «Loving Vincent», premi a la millor pel·lícula animada al Festival de Berlín i que explica la biografia de Vincent Van Gogh.

El Campus de Gandia de la UPV tornarà a acollir aquest any els seminaris i taules rodones. Aquest any es comptarà la participació de Jaume Mestre i de l’animador Paco Roca mentre que la Taula Rodona abordarà l’estat de l’animació valenciana.

La Masterclass d’aquest any anirà a càrrec del guanyador d’un Goya, Enrique Gato, director de Tadeo Jones, el pròxim 28 d’abril.

Per la seua banda, Javier Pastor, va destacar que «per a nosaltres és molt important acollir una de les jornades del Festival. Comptarem amb la participació de personatges rellevants en la matèria i tindrem 46 alumnes del Campus que s’han presentat voluntaris per continuar formant-se«.

Finalment, Abel Guarinos, va destacar que l’Institut Valencià de Cultura «va arribar l’any passat a la ciutat per participar en el primer acte de la Capitalitat Cultural que va ser el Cortoons i seguirem en anys vinents. Pensem que l’animació al País Valencià és molt important (dos dels quatre curtmetratges candidats als Goya van ser valencians)» «A València i altres municipis ja tenim en marxa festivals i pensem que Gandia és el lloc ideal per a aquest festival d’animació. A més, volem fer valdre la puixança de l’animació valenciana i per això hem posat en marxa aquest any el premi al millor curt d’animació valencià«.

Et Pot Interessar