22.9 C
Gandia
Dissabte, 2 juliol, 2022

El Debat de l’estat de la Ciutat necessari per aconseguir la total transparència 

– El govern de Gandia anuncia 20 compromisos en el Debat de l’estat de la Ciutat

– El saló de plenaris de l’Ajuntament de Gandia va acollir ahir el segon Debat de l’estat de la Ciutat de Gandia. Una sessió qualificada de “necessària dins del nostre compromís amb la transparència” pels membres del govern municipal, on s’ha rendit comptes amb la ciutadania, a més de fer una radiografia de la situació actual de la ciutat.

– El plenari s’emmarcava dins de l’Ordenança de Transparència impulsada des de l’executiu i en el mateix, tots els grups polítics representats al consistori han disposat d’intervencions per presentar les seues propostes i manifestar les seues inquietuds i suggeriments.

Durant la sessió, tant l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; com els portaveus dels dos partits que conformen el govern municipal, Josep Alandete (Compromís + Gandia unida) i Jose Manuel Prieto (PSPV-PSOE), van coincidir a destacar que la celebració del debat suposa un canvi d’època allunyat de la mentida, de l’opacitat, del silenci i de la manipulació per donar pas a un nou període polític basat en la transparència, en l’entesa entre els diferents partits i ideologies.

Transcorreguts huit mesos de la present legislatura, en primer lloc es va fer valdre la feina feta per l’actual executiu amb la posada en marxa de desenes d’iniciatives com ara:

– Modernització dels polígons industrials
– Millora dels contractes de serveis bàsics de la nostra ciutat
– Enderroc del vell hospital.
– Obertura del nou col·legi Cervantes
– 13 centres ja en redacció o execució d’obra dins de Pla Edificant
– Declaració de la Setmana Santa com a Festa d’Interés Turístic Nacional
– Sol·licitud d’adhesió a les xarxes de Ciutats Intel·ligents i Ciutats Amigables de la Infància
– Posada en marxa el Pla Estratègic de Destinació Turística Intel·ligent
– Obertura del Centre Cívic de l’Antiga Quadra de Beniopa
– Constitució de Consell de la Infància
– Obertura de l’accés sud al Port
– 73 famílies han accedit a un habitatge públic i ja estan vivint a Simancas
– Inici de parc arqueològic del castell de Bairén.
– Inici del bulevard de la platja.
– Generació de nous trams de carril-bici
– 300 places de pàrquing públiques i gratuïtes a la campa del Gregori Maians, avinguda dels Esports o Santa Anna.
– Obertura de Centre Cívic de Roís de Corella
– Cessió dels usos i obertura del Centre d’Atenció a Persones amb Alzheimer a Santa Anna
– Cessió dels usos i obertura de l’Escola de Música del Centre Musical Beniopa a l’Antiga Quadra.
– Incorporació de Gandia al Consell Territorial de la FEMP
– Reincorporació al Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València després de més de deu anys
-Incorporació de 14 agents de Policia Local als quals se sumaran 13 nous agents al març-abril i 34 efectius que han iniciat les seues oposicions
– Participació a Madrid a la Cimera de l’ONU sobre el Canvi Climàtic (COP25)
– Obertura de Fira Mercat
– Adhesió al Pla del Ministeri per estalviar gairebé 2 milions d’euros anuals en interessos
– Celebració de les segones Jornades de Turisme Intel·ligent i la novena edició del Comunica2
– Finalització de les obres de l’itinerari adaptat per a vianants cap al nou hospital
– Inici de l’ARRUr de Raval
– Posada en marxa de la Smart Office
– Signatura de l’agermanament de Gandia amb Fano
– Posada en marxa de la segona Fira de Nadal

També es va destacar amb xifres que tots els paràmetres socioeconòmics són millors que quan es va accedir a l’executiu amb la reducció de 74 milions d’euros de deute, reducció de l’PMP a 18,7 dies i disminució de la llista de l’atur en 2.200 persones tot i que es va recordar que hauran de passar tres legislatures fins que els comptes municipals es troben en el mateix estat que quan va accedir el PP a govern.

Un altre aspecte va ser la posada en valor dels pressupostos municipals de 2020 que seran aprovats la setmana que després que el Ministeri d’Hisenda haja donat el seu vistiplau. Uns comptes per valor de 86 milions d’euros que propiciaran que, gràcies a les inversions externes, Gandia gestione prop de 140 milions d’euros. I en l’àmbit de l’Economia, també es va expressar la confiança el govern municipal d’aconseguir una flexibilització del Pla d’Ajust per continuar baixant l’IBI.

El vicealcalde i coportaveu del Govern, Josep Alandete va recordar en la seua intervenció que “no venim del no-res sinó d’una legislatura que va posar les bases per a redreçar la ruïnosa gestió que vam heretar de governs anteriors. I tenim la responsabilitat de continuar la nostra mampresa sense parar per a compensar a la ciutadania pel sacrifici que ha hagut de fer i continua fent per a eixir del pou del deute desorbitat que ens constreny amb un pla d’Ajust que confiem ben prompte flexibilitzar. I és amb eixe compromís que estem actuant des del 15 de juny. Escoltant a la ciutadania des d’un govern amable i atent que sap resoldre les deficiències menors amb promptitud i posa en el diàleg la clau de volta de la resolució dels conflictes que puguen generar-se perquè té en el bé comú l’únic govern que el governa. Un govern que no viu sols de paraules sinó de fets i treball diari i que encara el futur amb ganes i capacitat per construir una Gandia generadora d’oportunitats i que aposta decididament per l’equilibri sectorial i l’ocupació com a eix de totes les nostres polítiques econòmiques. Un govern que s’esforça per aconseguir una Gandia on ningú no patisca, una Gandia feminista on ningú se senta amenaçat perquè seguim construint una ciutat compacta i segura amb millores que a poc a poc podem notar i on la recerca de la felicitat siga ben acompanyada per una gestió eficaç i al servei de la ciutadania. Un govern que vol una Gandia ben neta però sobretot la vol ben culta i desvetlada amb ciutadans crítics que valoren el que es fa i exigeixen des de la consciència cívica la millora constant de la seua ciutat”.

Les bases, va assegurar, d’una Gandia moderna, oberta a les noves tecnologies i a la diversitat de persones i pensaments, on ningú se senta foraster i on la soledat no desitjada no acompanye mai cap persona. “Un govern, que actua i actuarà més encara contra l’emergència climàtica tornant a la natura part del que li hem arrabassat i apostant pel residu zero i l’eficiència energètica com a eixos decisius de la nostra lluita contra el canvi climàtic”. Amb una mobilitat sostenible on els itineraris a peu i en bici siguen agradables i el transport públic siga una eina més eficaç i alternativa.

El coportaveu del govern, Jose Manuel Prieto va destacar en el Debat de l’estat de la ciutat que “aquesta ciutat afronta els millors temps després de superar els temps més grisos. Hem aconseguit prop de 80 milions d’euros en inversions externes i dos anys després del primer debat són ja projectes en marxa i realitats” “Aquest govern ha aconseguit el major suport electoral a les forces de progrés que s’haja donat mai a aquesta ciutat. Ja no tenim deute comercial heretat i hem reduït el deute en un 23% i ara l’obsessió d’aquest govern és impulsar polítiques que permeten reduir les llistes de l’atur”.

Prieto també va voler destacar la regularització de tots els processos de contractació dels subministraments del consistori, l’augment d’agents de la Policia Local o l’increment de les partides socials, esportives per a aquest any i va incidir en la necessitat de renegociar el Pla d’Ajust imposat amb el Ministeri d’Hisenda que possibilite la millora de les condicions i disminuir la pressió fiscal sobre els ciutadans de Gandia i va finalitzar la seua intervenció afirmant “no som complaents. Serem perseverants i continuarem treballant per aconseguir una ciutat millor”.

Per tancar el debat, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant va declarar que “tenim un far que ens guia a l’hora d’aplicar totes i cadascuna de les nostres polítiques, és l’Agenda 20-30 pel desenvolupament sostenible que va adoptar l’Assemblea General de l’ONU: un pla d’acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que també té la intenció d’enfortir la pau universal i l’accés a la justícia” “Aquests objectius de desenvolupament sostenible d’aplicació universal són l’eina per aconseguir un futur sostenible per a totes i tots. S’interrelacionen entre si i incorporen els desafiaments globals als quals ens enfrontem cada dia”.

Morant va concloure la seua última intervenció afirmant que “en l’anterior debat de l’estat de la Ciutat comparéixer amb 20 projectes dels quals la pràctica totalitat s’han complert, perquè som un govern de paraula i de fets” “Gandia és una ciutat que està en marxa, que no s’atura, que sap com avançar amb responsabilitat, i que sap captar els interessos i necessitats de la ciutadania. És absolutament necessari que el compromís de Gandia amb el seu futur passe a formar part dels acords fonamentals entre les forces polítiques, econòmiques i socials”.

Finalment, l’alcaldessa va anunciar els 20 compromisos de l’executiu per a aquest any:

1.- Rehabilitació i posada en marxa de l’antic edifici de Correus per a usos culturals i educatius
2.- Execució del Pla Edificant, destacant el nou col·legi de Les Foies i la remodelació i millora integral de l’institut Ausiàs March
3.- Construcció del nou Espai Sociosanitari de Roís de Corella
4.- Execució del nou Palau de Justícia a Santa Anna
5.- Renovació i rehabilitació de totes les instal·lacions esportives actuals amb una inversió d’1,6 milions d’euros per a la substitució de la gespa artificial dels camps de futbol de Roís de Corella, la renovació dels vestidors de la piscina coberta o la instal·lació de zones de workout a la platja i el poliesportiu. En total, es faran més d’una trentena d’actuacions
6.- Execució del projecte de regeneració urbana (ARRUr) de Raval
7.- Construcció del nou Centre Integrat de Formació Professional
8.- Obertura d’una extensió de Parc Científic de la Universitat de València a Gandia
9.- Inici de la transformació digital per fer de Gandia una Smart City, amb la incorporació de més espais per a la revolució digital, com ara wifi pública a la primera línia de la platja al llarg d’aquest any. Es destinaran 400.000 euros per a abordar projectes de turisme intel·ligent, l’oficina d’assistència al ciutadà amb la creació de la plataforma de gestió, o desenvolupament de projectes en matèria de mobilitat intel·ligent i serveis bàsics, entre altres
10.- Noves inversions en la millora dels polígons industrials, mitjançant ajudes de l’IVACE (Polígons 4.0), amb la corresponent aportació municipal
11.- Finalització d’urbanitzacions, desbloqueig de Sanxo Llop per començar el clúster sociosanitari; finalització de la zona d’equipaments de la platja, els sectors de Les Foies o el dels Marenys de Rafalcaid.
12.- Ampliació del parc d’habitatge públic a través de l’adquisició de nous immobles i el conveni d’ús amb entitats financeres.
13.- Desenvolupament del Pla Estratègic de Destinació Turística Intel·ligent
14.- Creació d’un nou espai d’oportunitats socials, culturals i turístiques amb la cessió dels espais portuaris per part de l’Autoritat Portuària de València
15.- Consolidació de Gandia com a ciutat de festivals (MIRA, Cortoons o Pirata Rock)
16.- Remodelació integral de l’Oficina de Turisme
17.- Rehabilitació i millora de Palau Ducal amb ajudes de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment, per un valor al voltant d’1,5 milions d’euros.
18.- Execució de les obres d’excavació, rehabilitació, consolidació i fer valdre el Castell de Bairén per a la seua conversió en un Parc Arqueològic.
19.- Ampliació de zones de vianants al Centre Històric i al Grau, amb la humanització de l’espai públic
20.- Construcció del dipòsit AntiDSU i del dipòsit de pluvials de parc Clot de la Mota (8 milions d’euros d’inversió entre els dos projectes).

Articles relacionats