20.7 C
Gandia
Dilluns, 20 març, 2023

El Centre de Dia de Càritas atén a 350 persones sense llar

• La Fundació Gozalbo Marqués va cedir l’edifici del carrer Gutiérrez Mas a Càritas Gandia el 13 de febrer de 2020 que s’ha destinat a Centre de Dia per a Persones Sense Llar.

• En l’últim any, 350 persones que viuen al carrer o en infrahabitatges han fet ús dels serveis del Centre de Dia

• Actualment hi ha dues persones de carrer que després de seguir un itinerari d’inserció previ en el CAI estan vivint en un dels dos pisos d’autonomia habilitats en l’edifici.

S’ha complit un any des que la Fundació Gozalbo Marqués i Càritas Gandia van signar el febrer de 2020 un conveni de col·laboració a través del qual la fundació cedia a l’entitat gandiana el Centre Llar María Teresa Marqués, un edifici al carrer Gutiérrez Mas, dirigit a persones en risc d’exclusió social.

El director de Càritas Gandia, Francisco Carrió, ha agraït a la Fundació Gozalbo-Marqués la cessió de l’immoble fa un any, ja que ha permés dividir les atencions de la residència temporal en el CAI, a les atencions pròpies d’un Centre de Dia, que es duen a terme en el Centre Llar María Teresa Marqués.

Per a Carrió “la pandèmia ha provocat un gran impacte generant una greu crisi econòmica, sanitària i social que derivarà en una societat més desigual. Les persones sense llar estan patint d’una manera acusada l’impacte de la covid-19, i totes les dades apunten al fet que es pot produir un clar increment de l’exclusió residencial”.

És per això, que davant aquesta realitat i tenint en compte tots aquests elements, l’objectiu de Càritas Gandia, a través d’aquest projecte, “és oferir una llar que permeta que les persones que es troben en situació de vulnerabilitat puguen exercir els seus drets, entre ells el de tindre de manera temporal un habitatge que els permeta normalitzar les seues vides”.

Esther Lázaro, directora de projectes en la Fundació Gozalbo-Marqués, ha donat l’enhorabona a Càritas Gandia pel treball realitzat “que permet ajudar a tantes persones i perquè no sols ofereix un servei sinó també una llar, afecte i esperança”.

Carmen Fuster, regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Gandia, ha indicat que la cessió de l’edifici a Càritas el mes de febrer va ser tot un encert perquè amb la covid “ens vam veure obligats a canviar tota la gestió en el departament de Serveis Socials i aquest edifici va servir per a albergar a les persones sense llar. Va ser un regal molt gran que Gandia poguera donar solució al problema que teníem”. Fuster ha incidit en la intensa col·laboració del departament de Serveis Socials amb Càritas “amb l’objectiu comú que hem de donar dignitat a les persones. Tots en algun moment de la nostra vida ens podem trobar en aquesta situació i per això hem de cuidar a les persones no sols físicament sinó emocionalment”.

Finalment, José Manuel Puente, coordinador de l’àrea de Persones sense Llar, ha informat de totes les accions realitzades en aquest edifici en el primer any de la seua posada en funcionament.

El centre de llar compta amb 2 habitatges d’acolliment temporal destinades a persones en risc d’exclusió social; un Centre de Dia per a persones sense llar; i en aquest centre es desenvolupen a més programes d’acompanyament i inserció social.

La signatura del conveni tenia lloc el 13 de febrer de 2020 i a principis de març es va dur a terme la primera fase de condicionament de les instal·lacions, encara que el procés va quedar interromput a mitjan mes amb motiu de la covid-19.

Davant la situació d’emergència sanitària i donades les circumstàncies en les quals es trobaven les persones sense llar, una vegada decretat el confinament per l’estat d’alarma, l’entitat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia, va sol·licitar a la Fundació la possibilitat de cedir als Serveis Socials de la localitat l’edifici de Gutiérrez Mas.

El propòsit era acollir a les persones sense llar que es trobaven al carrer, habitatges insegurs i inadequats (infrahabitatges). Totes elles estaven en una situació de desprotecció i major vulnerabilitat que la resta de la població. Aquesta resposta d’emergència es va posar en marxa amb la finalitat de protegir aquest sector de la població dels possibles contagis a través d’un confinament que garantira la seua seguretat.

Una vegada confirmada la cessió d’ús a l’Ajuntament es va procedir a la ubicació de 12 persones en les diferents dependències de l’edifici. Les habitacions es doten de somiers i matalassos (aportats per la Fundació), algunes taules i cadires, un sofà, dos televisors, una nevera i un microones.

Aquesta actuació d’emergència va ser gestionada i finançada per l’Ajuntament de Gandia des del dia 16 de març fins al 31 de maig de 2020, comptant amb la col·laboració de Càritas interparroquial de Gandia en totes aquelles actuacions que requeria la situació d’emergència.
Durant el temps d’estada, els acollits són atesos per personal tècnic contractat per l’ajuntament i els serveis bàsics són contractats a través d’empreses externes com el servei de servei d’àpats, servei de bugaderia, etc.

Partint de la nova normalitat amb l’edifici buit pel desallotjament de les persones acollides, l’entitat reprén totes les accions d’atenció i acompanyament a les persones en situació de vulnerabilitat per a poder continuar donant cobertura les seues necessitats bàsiques, a través del Centre de Dia.

A partir de l’1 de juny el centre de mínims que inclou un Centre de Dia es trasllada a la Casa Llar Maria Teresa, on comencen oferir-se alguns dels serveis bàsics. El menjar es dispensa de dilluns a dissabte. Comprén una bossa d’avituallament que comprén: menjar, berenar i sopar. Es reparteix de 13,00 a 14,00 en intervals de 5 minuts per a evitar les cues.

Les dutxes s’ofereixen de dilluns a divendres en horari de demà de 9,30 a 13,00 en el Centre de Dia. El servei de bugaderia s’ha acabat externalitzant a una empresa que disposa de diversos centres de rentada a la ciutat. L’objectiu ha sigut complir amb la higiene que garantisca la desinfecció de les peces de vestir.

S’ha establit un sistema de lliurament de fitxes de llavadora per a aquelles persones que estan interessades a realitzar la bugada de la seua roba. Des del Centre de Dia també s’ha anat incorporant el servei de rober, on setmanalment s’ofereix roba i calçat a les persones que acudeixen diàriament i ho sol·liciten.

Així doncs, des de març fins a desembre de 2020, el Centre Llar Maria Teresa Marqués ha atés un total de 350 persones que han fet ús del centre de dia.

En aquest temps s’han entregat, a causa de la pandèmia, 9151 lots d’alimentació (que inclouen desdejuni, menjar i sopar). Quant als serveis que presta el centre de dia es comptabilitzen els següents usos:

-203 rober
-738 dutxes
-507 bugaderies
-42 perruqueria

A la fi de setembre per motius de salut s’acull a un resident del CAI que requereix una llar més íntima i reduït on puguen aplicar-se les mesures sanitàries que requereix el seu estat de salut en aquests moments, amb la finalitat d’evitar un possible contagi que fera perillar la seua vida.

Al mateix temps i de manera paral·lela s’estan realitzant les gestions pertinents perquè a la fi de desembre puguen estar tots els habitatges equipats i preparades per a acollir a 4 homes i 3 dones que es troben en situació d’exclusió social i formen part del programa de persones sense llar. El nombre de persones es redueix a causa de la situació de covid-19 per a mantindre la distància i la seguretat entre les persones.

Finalment, en aquest moment s’estan rematant les actuacions necessàries per a albergar a 4 homes (provinents del Centre d’Atenció Integral per a persones sense llar) en els habitatges del Centre Llar María Teresa Marqués.

En l’actualitat, dues persones provinents del CAI, que han seguit un itinerari d’inserció, estan allotjats en un dels habitatges d’autonomia del Centre Llar María Teresa Marqués.

Articles relacionats