19.7 C
Gandia
Dilluns, 20 maig, 2024

El CDR la Safor identifica la ramaderia extensiva com a recurs per a la prevenció d’incendis forestals

El nou paradigma agroforestal derivat dels processos socioeconòmics actuals té com a resultat una nova dimensió del règim d’incendis forestals amb una tendència cap a grans incendis forestals (GIF) cada vegada més devastadors sobre els quals els mitjans d’extinció tenen una finestra d’actuació molt reduïda.

Aquesta situació posa de manifest que l’estructura territorial és fonamental perquè aquesta finestra d’actuació siga més ampla. En aquest sentit l’administració competent en la planificació forestal porta implementant mesures preventives que difícilment es mantenen i que en freqüència són qüestionades pels impactes que generen. Com a resultat, les noves propostes s’encaminen a una configuració en mosaic del paisatge, amb una atenció especial a pràctiques sostenibles vinculades al territori.

Els usos tradicionals dels sistemes forestals són una ferramenta útil per les nombroses externalitats positives, especialment en la prevenció d’incendis forestals. En aquest sentit la pràctica sostenible de la ramaderia extensiva és de molta utilitat a l’hora de controlar el volum de vegetació en àrees on els serveis d’extinció poden tindre millor capacitat d’actuació enfront d’un incendi forestal. D’acord amb experiències amb suficient recorregut en aquest camp, com és la RAPCA d’Andalusia, aquesta pràctica és més econòmica i més sostenible que l’ús de maquinària per als tractaments silvícoles prescrits.

Infraestructures programades pels instruments de planificacio que requereixen tractaments silvicoles i infraestructures ramaderes a la comarca de la Safor
Infraestructures programades pels instruments de planificació que requereixen tractaments silvícoles i infraestructures ramaderes a la comarca de la Safor

Mitjançant el present estudi, el CDR la Safor ha identificat les infraestructures de prevenció d’incendis forestals planificades per les diferents administracions a la comarca de la Safor, així com els recursos ramaders disponibles per a dur a terme la ramaderia extensiva vinculada a la prevenció d’incendis forestals. Amb la metodologia aplicada s’ha opte un potencial elevat i mitjançant una anàlisi DAFO hem esbossat les possibles línies d’actuació per a la implementació d’aquesta efectiva pràctica a la Safor així com per a investigacions futures.

Aquest estudi, que es presentarà en les pròximes setmanes, està subvencionat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Articles relacionats