16.6 C
Gandia
Dimecres, 22 març, 2023

Dos visions del Gàmpling i una realitat en comú: respectar els criteris de sostenibilitat i protecció de l’entorn

El projecte del glamping té dos visions distintes dels dos grups que formen el govern municipal de Gandia, pero una premisa clara: respectar els criteris de sostenibilitat i protecció de l’entorn.

– Compromís Més Gandia unida està convençuda que el Botànic desautoritzarà el càmping de luxe a la Marjal

La Junta de Govern Local ja ha remés a la Generalitat els informes tècnics (Medi Natural; Urbanisme; Arqueologia; Mobilitat; Promoció Econòmica i Serveis Bàsics) perquè puga avaluar la Declaració d’Interés Comunitari sol·licitat pel promotor del macro projecte per a més de 3.000 persones i que ocuparia 150.000 m² de sòl no urbanitzable de protecció especial.

Josep Alandete: “Després de conéixer les afeccions que apunten els informes, ens reafirmem que es tracta d’una instal·lació que afecta considerablement la nostra Marjal, que no compleix amb els paràmetres mediambientals, de sostenibilitat… I estem convençudes que la conselleria actuarà d’acord amb el contingut dels informes. Perquè la sensibilitat ambiental del Botànic coincideix amb la del Govern del Serpis”.

Ahir va finalitzar formalment tot el procediment legal i la Junta de Govern Local va elevar a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat els informes tècnics sol·licitats per l’administració autonòmica (Medi Natural; Urbanisme; Arqueologia; Mobilitat; Promoció Econòmica i Serveis Bàsics) el 13 de maig passat, per avaluar la Declaració d’Interés Comunitari promoguda per la mercantil Sunny Resorts amb la intenció de construir un macro càmping de luxe a la Marjal de Gandia.

També s’han enviat les al·legacions presentades al projecte per particulars i col·lectius durant el procés d’exposició pública. En el seu moment, el Govern del Serpis va ser molt contundent a l’hora d’assegurar que no s’acceptaria cap projecte que afectara el medi natural. I, en aquest sentit, el grup municipal de Compromís Més Gandia unida s’ha mantingut en silenci per a respectar el procés administratiu de redacció d’informes. Una vegada coneguts els informes i, sobretot, les afeccions assenyalades pels tècnics, han comparegut en ple per tal de valorar i ratificar la seua oposició al macro càmping de luxe proposat a la Marjal.

Per la seua banda, la regidora Alícia Izquierdo ha apuntat algunes de les afeccions detectades als informes, com ara la ubicació al costat d’un espai natural protegit (pràcticament la meitat de la superfície del projecte s’assenta sobre el perímetre de protecció de la Marjal de la Safor); l’impacte per contaminació dels aqüífers, contaminació acústica, sobre la fauna; l’afecció pel que fa a la inundabilitat, a les vies pecuàries, al domini públic hidràulic o a l’àrea d’afecció arqueològica i patrimonial del BIC de l’Alqueria del Duc.

“A més, fins i tot, es recorda que algunes parcel·les del projecte estan dins del Pla Especial de la Marjal i l’Alqueria del Duc, un sòl no urbanitzable de protecció especial que no permet establiments turístics… Més del mateix pel que fa a la necessitat de presentar un estudi de trànsit i mobilitat detallat davant la
previsió d’un augment molt considerable de vehicles al barri del Molí de Santa Maria, els dubtosos càlculs sobre el consum d’aigua potable o la impossibilitat de tractament de les aigües residuals a la zona pel perill de contaminació freàtica … És evident que no tirarà endavant, perquè a la vista dels informes és inviable”.

Finalment, l’edil Nahuel González ha recordat que el projecte va en contra del posicionament ecologista i de defensa del patrimoni natural del seu grup i del Govern del Serpis. “Ens hem de posicionar contundentment davant la crisi climàtica i en la línia de les polítiques europees per a les ajudes Next Generation, per exemple, o els ODS de l’agenda 2030. Volem dir molt clar als inversors que són benvinguts a Gandia els projectes que no atempten contra els principis ecològics i socials del nostre grup i del Govern Local”, ha conclòs.

– El Grup Socialista afirma que la Generalitat Valenciana tindrà l’última paraula sobre la DIC i el glàmping de la platja

• La Junta de Govern, formada per PSPV-PSOE i Compromís Més Gandia Unida, va aprovar ahir per unanimitat traslladar a la Conselleria els informes de la DIC

• Els socialistes mantenen el seu posicionament inicial, considerant que es tracta una instal·lació turística positiva per a Gandia, sempre que siga compatible amb l’entorn

El portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Gandia, Vicent Mascarell, s’ha pronunciat hui sobre el trasllat a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat dels informes relatius a la Declaració d’Interés Comunitari (DIC) del glàmping promogut per una mercantil a la partida Muntaner, al Grau, un trasllat que va ser aprovat ahir en la Junta de Govern Local per unanimitat de tots els membres presents de PSPV-PSOE i Compromís Més Gandia Unida, sense discrepàncies sobre aquest assumpte.

En aquest sentit, Mascarell ha apuntat que “serà la mateixa Generalitat Valenciana la que tindrà l’última paraula sobre aquesta DIC i la instal·lació del glàmping, una vegada examinats els informes elaborats pels tècnics municipals, en els quals s’estableixen que el promotor haurà d’efectuar les modificacions pertinents, introduint una sèrie de millores”.

Per això, el Grup Municipal Socialista es manté en el seu posicionament inicial, que no és un altre que es considera positiu i idoni per a Gandia disposar d’una instal·lació  d’aquestes característiques, ja que amplia la nostra oferta turística de qualitat i fa més competitiva la nostra destinació turística, generant ocupació vinculada a aquesta activitat.

“Els socialistes ens mantenim ferms en la nostra defensa del glàmping de la platja, sempre que siga compatible amb l’entorn i el territori. En aquest marc, haurà de ser la Conselleria qui, una vegada estudiats els informes tècnics, tinga l’última paraula”, ha indicat el portaveu socialista.

Des del Grup Socialista es recorda que existeix una Administració garantista que, juntament amb la DIC, suposa un doble reforç perquè mecanismes d’aquesta envergadura tiren endavant. Així, Gandia ha de ser una ciutat de confiança per als inversors i per a projectes com aquest que la facen encara més atractiva.
“No estem per a perdre oportunitats en instal·lacions com la del glàmping, però també són clares les premisses d’aquest govern quan un projecte vol implantar-se a la ciutat: respectar els criteris de sostenibilitat i protecció de l’entorn. Ara cal esperar a veure què diu la Conselleria i seguir el camí dels informes, els requeriments i dels ajustos, si s’han de fer. I, a partir d’ací, ja veurem”, ha conclòs Mascarell.

Articles relacionats