22.6 C
Gandia
Diumenge, 3 juliol, 2022

Controls mediambientals per a la salut del llac de la Goleta de Tavernes

– L’Alcalde de Tavernes de la Valldigna, Sergi González, acompanyat per la regidora de Medi Ambient, Mònica Palomares, visiten el llac de la Goleta per fer el seguiment a les tasques que està duent a terme la Fundació Limne.

L’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna ha mantingut a ratlla l’eutròfia del llac de la Goleta, segons informa Mònica Palomares, regidora de Medi Ambient. Aquesta problemàtica és comuna en moltes llacunes litorals i implica que hi ha una excessiva quantitat de nutrients. Aquest ha estat comportada, sobretot en els mesos d’estiu, al fet que s’observen blooms o floracions d’algues verdes filamentoses en diversos punts que, en cas d’excés, poden arribar a esgotar l’oxigen de l’aigua. La biomassa d’algues flotants, en descompondre’s, es va dipositant en el fons per què, a més de contribuir a la falta d’oxigenació, augmenten el fang del sediment, la qual cosa obliga a realitzar dragatges com el que es va dur a terme fa un parell d’anys.

Per tot això, des de principis d’estiu i en col·laboració amb la Fundació Limne, es monitora el llac per a llançar dades sobre l’evolució dels paràmetres químics de l’espai. Es mesuren diferents variables per fotometria en superfície i en la columna d’aigua (oxigen dissolt, amoni, nitrits, nitrats, fosfats, conductivitat). Aquestes dades, que es recapten setmanalment, es complementen amb analítiques bacteriològiques.

Aquest laboratori a l’aire lliure permet un treball permanent d’observació, mesurament i mitigació de la contaminació en el llac, del qual deriven diferents mesures que han resultat reeixides, com el control d’entrades i sortides d’aigua, canvis en l’horari de recirculació per a millorar l’oxigenació o les retirades parcials de les masses d’algues.

Encara així, segons assenyala l’edil, “l’aparició d’aquestes proliferacions algals en La Goleta es deu en gran part als excrements dels ocells i tortugues del llac, així com a les restes de l’alimentació suplementària que reben”. S’apunta, per tant, a la necessitat d’involucrar a la ciutadania en la gestió i millora del llac, ja que l’abandó de mascotes en ell i la innecessària alimentació dels ocells i tortugues condueixen a densitats de fauna que poden col·lapsar el llac de la Goleta.

La regidoria de Medi Ambient, amb ànim de buscar l’equilibri ecològic del llac i la seua fauna, treballa en elements de senyalística i informació ambiental que permeten explicar millor, no sols la història de la Goleta i els seus valors, sinó també els seus impactes i les normes de gestió d’aquest espai.

Articles relacionats