17.9 C
Gandia
Dilluns, 3 octubre, 2022

Concedits els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2021  

– Vicent Flor, amb El carrer de baix, és el guanyador del XLIII Premi Joanot Martorell de Narrativa

– Miquel Àngel Llauger, amb Llum de cançó, és el guanyador del LIX Premi Ausiàs March de Poesia

XLIII PREMI JOANOT MARTORELL

frances 211121 5780 1

Vicent Flor ‘El carrer baix’

L’amor i la mort ressonen semblants, quasi com si foren germans. En aparença estan allunyats, però conviuen. El carrer de baix és una història d’amor i d’amistat, de mort i de desamor que transcorre a València ciutat i a la Vall de Gallinera.

En aquesta vall, amb gran densitat històrica però escassa densitat poblacional, la soledat fa estralls. Allà hi viuen Joan, professor d’institut, i Sara, una psicòloga que conrea bancals. També hi va a parar Carles, un editor de llibres que pretén escapar del dolor que li genera un fill d’acollida amb problemes de drogues i de delinqüència.

Seguint el curs de la Gallinera, un riu que quasi s’ha esvaït, com la vida a la vall, tots tres compartiran un camí on afluiran el passat i tot allò que no han pogut o no han sabut evitar.

“Quan critiquem els adolescents que es droguen, que ens emprenyen i que fins i tot ens roben, per què no ens preguntem què hi ha darrere en comptes de blasmar-los? Darrere de Diogo hi havia dos abandonaments durant la infantesa, als quals cal afegir les mentides dels adults.”

Vicent Flor (València, 1971) és editor i gestor cultural. Doctor en sociologia i llicenciat en ciències polítiques i en antropologia, fou conservador del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (1998-2015) i des de 2016 dirigeix la Institució Alfons el Magnànim. És professor, en excedència, de la Universitat de València. Autor, entre altres, dels assajos Noves glòries a Espanya. Anticatalanisme i identitat valenciana; Societat anònima. Els valencians, els diners i la política i Nosaltres som el València. Futbol, poder i identitats. Aquest llibre, El carrer de baix, guanyador del XLIII Premi Joanot Martorell, és la seua primera novel·la.

El llibre guardonat es publica a Edicions 62 el 7 de gener de 2022. El premi està dotat amb 20.000 €. El jurat ha estat format per Xavier Aliaga, Víctor Labrado, Valèria Gaillard, Martí Domínguez i Pilar Beltran.

LIX PREMI AUSIÀS MARCH

frances 211121 5750

Miquel Àngel Llauger, ‘Llum de cançó’

Miquel Àngel Llauger, que el 2018 va guanyar el premi Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb Fourmillante, ha guanyat ara el premi Ausiàs March de Gandia amb un llibre que ofereix dues mostres esplèndides del seu talent: el de la poesia lírica a la primera part, «La parla de les mèrleres», i el de la poesia narrativa a la segona part, «Els nins de maig (matèria de Bretanya)».

Li sobren els romanços i les faules,
els conceptes que embullen el pregon,
els adverbis que diuen quan i on:
encalça el so d’abans de les paraules.

Miquel Àngel Llauger (Palma, 1963) és poeta, traductor i crític literari. Des del 1986 ha publicat nombrosos reculls de poemes; els darrers, A la Gran Babilònia (2011), La gratitud (2014), Zooscòpia (2018) i Fourmillante (2018, Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater), i els infantils Volen quan volen (2017) i A d’armari (2019). També ha fet alguna incursió en la narrativa i en la poesia satírica. Ha traduït Edward Lear, Edgar Lee Masters i Ted Kooser, entre d’altres. És vicepresident per les Illes Balears del PEN Català. Forma part de l’equip de la revista digital Veus baixes i és el creador i mantenidor del web de poesia traduïda Anostrats . Ha escrit crítica per a publicacions com Reduccions, Núvol, Randa, El Procés o el diari Ara Balears.

El llibre guardonat es publica a Edicions 62 el 7 de gener de 2022. El premi està dotat amb 8.000 €. El jurat ha estat format per Jaume Pont, Maria Josep Escrivà, Rubén Luzón i Jordi Cornudella.

Els Premis Ciutat de Gandia han estat convocats i gestionats per l’IMAB (Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques), organisme autònom de l’Ajuntament de Gandia.

Articles relacionats