25.6 C
Gandia
Dilluns, 15 abril, 2024

Compte arrere per a viure un cap de setmana històric en el CIMM de la Valldigna

– Del 10 al 12 de setembre se celebra el festival dissenyat per a gaudir pel públic infantil i familiar i la realització de mitja desena de cursos de música amb professors de primera fila internacional

El Centre Internacional de Música Medieval (CIMM) de la Valldigna ofereix el pròxim cap de setmana. Els pròxims 10, 11 i 12 de setembre a Simat de la Valldigna el Festival Internacional Medieval per a públic infantil i familiar d’Europa (FIMIF), una experiència única i pionera en el continent europeu que busca acostar al públic infantil i al familiar a la música medieval des d’un prisma de nous coneixements i la diversió entesa com a oci saludable i en família.

El divendres 10 de desembre la programació comença a les 19.00 hores amb el concert didàctic de la Camera delle Lacrime, una producció franc-suïssa que posa en escena ‘Dante Everyman’ gràcies a la col·laboració amb l’alumnat del CEIP Valldigna, implicat en aquesta obra amb un treball previ de producció i realització que ha mantingut en contacte permanent al grup amb l’alumnat.

El dissabte és el torn per als tallers didàctics en horari de demà, sota el títol ‘Oficis artesans medievals’ que portarà informació i coneixement sobre l’artesania de l’edat mitjana. Ja a la vesprada, a les 19.00 hores, arribarà l’espectacle de carrer ‘El dolçainer de Tales’ a càrrec de Xarxa Teatre.

El diumenge 12 de setembre, com a colofó del FIMIF, hi haurà doble programació: de matí, amb el taller didàctic “Els lliures, guardians del saber i a la vesprada, a les 19.00 hores, amb la posada en escena de ‘Tirant lo Blanch’ per la Inestable Companya amb teatre de titelles. Les activitats, de caràcter gratuït, necessiten reserva prèvia per correu en l’adreça fimif@cimmedieval.com.

Primers cursos presencials del CIMM després d’un any i mig de l’obertura del centre

Una de les notícies més esperades des que obrira les seues portes el gener de 2020 és la convocatòria de cursos formatius en música medieval de manera presencial. Del 10 al 12 de setembre s’ofereix a l’alumnat habitual dels cursos virtuals i a tots aquells músics i curiosos de la música antiga i medieval l’opció de participar en aquesta formació presencial d’aforament limitat en el Monestir de Santa María de la Valldigna.

cartel programacion fimifConcretament, seran músics de primera fila mundial els encarregats d’impartir-los: el curs de viola de roda, simfonia i organistrum amb Jota Martínez; Cristina Alís, al capdavant del curs d’organetto; percussions històriques amb Pedro Estevan; cant medieval amb Maria Jonas i Silke Schulze amb vents de llengüeta doble.

El divendres 10 de setembre comencen en horari de matí i vesprada, concretament de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores. Per a assistir a les classes és necessari confirmar plaça de manera prèvia en el telèfon 678066063 o en el correu electrònic cursos@cimmedieval.com. Tot això és possible gràcies al suport que ofereixen a les activitats del CIMM la Mancomunitat de la Valldigna i Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Comunitat Valenciana, així com de l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV).

En paraules de la directora del centre, Mara Aranda, encarregada de coordinar la programació anual, la projecció del centre, encara que té vocació d’internacionalitat, ha de tindre un gran pes en la participació  local: “Volem que el CIMM siga un vehicle de formació per a tots els valencians i valencianes que estan demostrant dia a dia un interés major en la música medieval i que per si mateix ja compten amb instruments originaris d’aquesta època, com la dolçaina”.

L’alcalde de Simat de la Valldigna i president de la Mancomunitat de la Valldigna, Víctor Mansanet, afirma que el FIMIF “representa una fita històrica al nostre país i a Europa. Acostar l’Edat mitjana al públic infantil a través de la música i la seua cultura ens dona una imatge de la realitat d’una època clau per a la nostra civilització, on es mesclen tres cultures en la península Ibèrica: l’àrab, la judaica i la cristiana. Cal tindre en compte, per exemple, que la composició polifònica esclata coincidint amb el Renaixement i el naixement de l’expansió de l’Orde del Cister, a la qual pertanyia el Monestir de la Valldigna”, explica, i afig que “la repercussió del festival ha d’incidir en els mitjans polítics i culturals europeus per la seua qualitat i iniciativa. No es pot mirar el futur sense comprendre el passat, i aquest passat ens projecta cap a un futur on convisquen totes les cultures assentades durant segles en el nostre continent, provinents d’Euràsia i el món mediterrani. En una certa forma, el Festival acosta Europa als nostres municipis i ens converteix en un referent mundial. Per això estic tan agraït a aquest capdavanter centre que dirigeix Mara Aranda, i la seu del qual està en el Monestir de Simat de la Valldigna”.

Per part seua, l’alcalde de Benifairó de la Valldigna, Josep Antoni Alberola, sosté que “acollir ací el Centre Internacional de Música Medieval és un motiu d’orgull i de molta responsabilitat. Jo, que personalment soc músic, ho considere un repte des del punt de vista polític, intel·lectual i fins i tot cívic”, assegura, i destaca la importància d’“estar inclosos dins de la xarxa que s’està creant ara mateix a Europa de centres de formació en música medieval”. L’objectiu queda clar: “Aquest centre ve a omplir un buit dins dels estudis d’ensenyaments reglats, on la música medieval és pràcticament inexistent. En el CIMM, l’alumnat té l’oportunitat de formar-se amb un professorat de la primera línia internacional”.

Articles relacionats