Compromís titlla de cínic al PP per demanar ara la clàusula de salvaguarda dels cítrics

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha qualificat de cínica la petició del PP al Senat d’aplicar la Clàusula de Salvaguarda dels cítrics enfront de l’Acord comercial d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els seus estats membres i els Estats de l’AAE de la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional (SADC) quan «no fa ni un any van votar de forma implacable ratificant-lo, malgrat les advertències i veto al mateix plantejat per la coalició, que va votar en contra en solitari».  (A la imatge, resultat de la votació fa un any de ratificació de l’acord al Senat).
 
L’aprovació per 230 vots (PSOE, PP, Ciutadans, PNB, Units-Podem, PDeCAT-CC i part del grup mixt de tal Acord) està permetent una entrada de cítrics sense control que ha enfonsat els preus del mercat estatal, fins ara gran exportador, qüestionat la viabilitat de les explotacions i deixant milers de tones de taronges, mandarines i llimes per recollir, alhora que les exportacions a Europa s’han vist taponades per la producció africana que entra pel port de Rotterdam principalment. «A més permet l’entrada de productes alimentaris perillosos per a la salut alimentària, que suposen un risc per als consumidors i la sanitat vegetal ja que s’han detectat plagues i la presència de restes de productes prohibits a Europa, que produeix d’una forma segura i en adequades condicions laborals i de traçabilitat», ha afegit.
 
Els populars han trigat ni més ni menys que gairebé un any a reconèixer que «es van equivocar», encara que «ho fan a contracor, al Senat i sense demanar perdó per les seues malifetes i pels quantiosos danys econòmics i de desànim infligits al sector primari». El també senador territorial ha recordat que la coalició ja va insistir al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la petició de l’activació d’aquesta clàusula el passat mes de desembre i el mateix dia 18 al president Pedro Sánchez. També al febrer va reclamar a la ministra Isabel Tejerina, sense èxit, l’activació de la clàusula per protegir l’arròs produït al nostre país, com sí que va fer Itàlia per defensar al seu sector davant les importacions de Namíbia i Cambodja. A l’octubre de 2016 la coalició ja va presentar una moció instant al Govern d’Espanya a signar amb les autoritats europees competents un protocol de relacions comercials pel que fa a cítrics amb Sud-àfrica que contemplara almenys cinc punts que salvaguardaren aquest cultiu en l’àmbit de la Unió Europea en general i de l’Estat espanyol en particular (contingents d’importació «regressius», únic port d’entrada, implantació d’inspectors fitosanitaris especialitzats, fitosanitaris, de temperatura de transport …), així com d’inclusió i els cítrics en la llista europea de Vegetals d’Alt Risc.
 
 «Es tracta de cinisme i de teatre el del PP. Per les seues accions estem en aquest embolat i volen vendre ara que és culpa de tots menys d’ells i així anem», ha conclòs Mulet.

Et Pot Interessar