15 C
Gandia
Dimecres, 30 novembre, 2022

Compromís recorda que la coalició va reclamar que es tancara l’autonomia de Madrid

– Mulet demana responsabilitats per als qui per omissió van permetre que Madrid seguira obert malgrat ser el principal focus de contagi

– Compromís recorda que la coalició va reclamar “entre burles de l’extrema dreta” que es tancara l’autonomia. El Senat ha rebutjat la petició d’informe reclamat per la coalició

“Miserables”, va ser algun dels qualificatius que es van llançar des de la dreta espanyola, tan sols per reclamar mesures de protecció i precaució davant la pandèmia durant el mes de març. Carles Mulet va demanar el 13 de març el tancament de la comunitat de Madrid, la supressió de trens i vols interiors i fins i tot mesures de confinament per a evitar la propagació i irradiació del coronavirus des de Madrid cap a altres zones, igual que va ocórrer en diferents punts afectats del planeta. Les crítiques van ser ferotges tot i que les xifres d’atesos per la sanitat valenciana i d’altres llocs constataven l’arribada de persones amb segona residència en l’autonomia valenciana procedents de la capital d’Espanya.

Ara científics del CSIF i l’empresa Kido Dynamics han demostrat la correlació dels viatges des de i cap a Madrid amb l’expansió del virus. Un estudi conclou que el 54% dels casos en el moment pic de l’epidèmia respon als intercanvis poblacionals amb Madrid una setmana abans, la qual cosa explica el 76% de les morts en el pitjor moment, segons ha recollit la premsa. “Madrid va servir de multiplicador de la pandèmia i ningú va prendre mesures com les que reclamàvem des de Compromís. Primer la nostra vicepresidenta demanant el cessament del servei d’Alta Velocitat entre la primera i la tercera ciutat de l’Estat i posteriorment nosaltres, remarcant la necessitat de prendre el control de carreteres o la supressió dels trens i el control dels desplaçaments de població, quelcom que no va tindre lloc fins a molt més avançada la pandèmia”, recalca.

La coalició va reclamar saber per què no es van prendre mesures més contundents des del primer moment i va exigir coordinació al Govern autonòmic de Madrid i al Govern central per a aïllar a la capital i resta de poblacions afectades per la dispersió de madrilenys que havia existit.

“Els qui van contravindre les recomanacions de manera irresponsable i els qui no van prendre mesures més contundents, com sembla demostrat, van posar en perill l’estabilitat del sistema sanitari de tot l’Estat”, ha denunciat el senador. La coalició va reclamar conèixer el nombre d’usuaris que es van desplaçar amb tren a les diferents autonomies durant les dates de màxima expansió del coronavirus a Espanya. La Mesa del Senat va rebutjar la petició de Carles Mulet de tramitar una sol·licitud d’informe, al no existir la informació requerida pel representant territorial valencià.

Articles relacionats