Compromís rebutja l’aplicació de la eurovinyeta a les valencianes i valencians

– Compromís rebutja la pretensió del Govern de tornar a implantar peatges als valencians i reclama compensacions i un tracte desigual

– La coalició lamenta que el Govern accedisca a plantejar aquesta dràstica mesura que reclama la UE pels fons i que suposa un greuge per als valencians “que portem pagant peatges des dels anys 70”

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha denunciat el “greuge” que suposa per al poble valencià recuperar els peatges per circular per les autopistes i autovies de l’Estat per a suportar les despeses de manteniment “sense cap classe de distinció per a satisfer les mesures d’Europa, quan hauria d’establir-se un tracte desigual amb aquelles autonomies que portem quasi 50 anys pagant peatges mentre era gratis total circular per bona part de la Península per carreteres d’alta capacitat mentre estàvem condemnats a infames i perilloses carreteres nacionals”.

Segons Mulet «si per imperatiu europeu s’ha de començar a cobrar per usar les autovies, aquesta mesura s’ha d’aplicar de manera gradual i primer en aquelles zones que no han estat pagant peatges injustos, fins a equiparar als territoris. Una vegada compensat aquest desequilibri històric i que tots hàgem contribuït a sostindre com peatges abans o ara, llavors, podrem debatre si toca o no toca aplicar el pagament a totes les vies. El contrari, seria tornar-se a burlar dels de sempre: els valencians i valencianes”.

La coalició ha lamentat que, finalment, les respostes dissuasives i imprecises del Govern encoratjades per interessos de les concessionàries i de les empreses que es responsabilitzen del manteniment d’aquests vials i fins i tot de les institucions europees hagen pesat més que els interessos de la ciutadania i es confirmen les vertaderes pretensions de l’Executiu. “Sempre ens hem temut que això anava a ocórrer. Al mateix ministre se li va escapar que res és gratis i ara es confirma una mesura que considerem totalment injusta que és un greuge per als que fa 50 anys que estem pagant per aquests vials”, ha afegit Mulet.

En 1970 el dictador Francisco Franco i el seu vicepresident Carrero Blanco signaven un decret d’execució i règim expropiatori per als terrenys necessaris de l’autopista. La primera va ser adjudicada a Autopistes del Mare Nostrum, S. a. Concessionària de l’Estat, per Decret 2052/1971, de 23 de juliol (BOE de 8 de setembre de 1971) i la segona a aquesta mateixa societat per Decret 3477/1972, de 21 de desembre, (BOE de 22 de desembre de 1972), com a prolongació de l’anterior.

En 2019 van acabar les concessions fetes per PSOE i PP després de diverses pròrrogues que ha beneficiat a unes concessionàries a canvi de ben poc per a les arques públiques. Una cosa molt qüestionable i especialment per a aquells que han hagut de pagar durant dècades abusius peatges per circular de nord a sud del Mediterrani, en una de les zones més dinàmiques de l’Estat.

La coalició ha presentat hui mateix esmenes a una moció sobre infraestructures reflectint aquesta situació i reclamant que les carreteres estatals mantinguen uns nivells de qualitat, seguretat i serveis adequats i impulsar el desenvolupament dels projectes pendents i garantir que les carreteres d’alta capacitat continuen sent d’ús públic i gratuït almenys per a aquells territoris que han suportat durant dècades intolerables i abusius peatges per circular.

Et Pot Interessar