15 C
Gandia
Diumenge, 3 desembre, 2023

Compromís demana a la Confederació Hidrogràfica que no demore les obres contra riuades

Els senadors de Compromís Carles Muleti Jordi Navarrete han reivindicat de nou la responsabilitat de les confederacions hidrogràfiques davant els devastadors efectes que tenen sobre béns, poblacions, infraestructures i seguretat els desbordaments de rius i barrancs produïts per les pluges intenses al País Valencià.

El senador territorial i portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha titllat d'”injust” que els ajuntaments valencians siguen constantment els afectats pels episodis de gotes fredes i pluges torrencials que produeixen efectes nefastos i costos quantiosos per l’escassa previsió, falta de neteja de canyes i d’aquelles actuacions previstes al territori valencià en el Pla Antirriades.

En l’actualitat 136 municipis valencians es troben amb risc d’inundació. 48 poblacions amb un risc alt i 88 amb un risc mitjà. Del Pla Antirriades (PGRI) segueixen sense executar-se obres com el drenatge de la Rambla d’Alcalà de Xivert, l’Adequació del Quadro de Santiago, a Benicàssim, la canalització del barranc Juan de Mora a Nules, l’ampliació del desguàs del riu Sec a Castelló, la derivació del barranc de la Saleta (Aldaia), el drenatge de la conca del Poyo (Parc Natural de l’Albufera), condicionament del riu Túria, canalització del Carraixet, el Pla General d’Inundacions del Xúquer, motes de defensa, el drenatge del riu Vaca, el drenatge de la rambla Gallinera, del riu Gorgos, l’adequació dels barrancs del riu Girona, del barranc Fondo i la rambla de Albir, l’adequació del riu Amadorio, les preses de Montesa, Sallent i Vilamarxant, la laminació en el Barranc Fondo i la recuperació de l’Estany de Cullera.

Precisament les autoritats de la Valldigna dels municipis més afectats, com Tavernes i Simat han exigit hui que “es declare la zona com catastròfica després de dos episodis tan pròxims en el tempsi amb efectes desoladors en el territori” i que les actuacions pendents en el riu “tornen a constar en el Pla Hidrològic Nacional com a prioritàries i urgents després dels recents episodis”. Josep Antoni Alberola, alcalde de Benifairó ha reclamat que el riu Vaca, que s’ha desbordat, “puga discórrer pel seu camí natural i no de forma escanyada per ponts i vegetació”, donat el nul paper de les confederacions en la matèria.

Els senadors de Compromís han presentat recentment una moció al Senat en la qual s’insta el Govern a recuperar les actuacions pendents d’executar en territori valencià per evitar les riuades i, de forma urgent, aquelles cancel·lades per Acuamed des de 2007 i que comptaven amb la tramitació administrativa realitzada per a la seua execució en el termini més breu possible. En l’ordre d’execució, la coalició ha reclamat atendre com a prioritaris aquelles obres on seguisquen existint perills per a la població i aquelles que evitarien evitables nous danys materials i afeccions econòmiques pels ajuntaments.

“Demanem implicar les confederacions hidrogràfiques perquè, amb càrrec a fons permanents, reparen els danys materials provocats pel mal estat i manteniment dels rius i barrancs dels municipis afectats per les recents pluges al territori valencià i en qualsevol altre”, ha indicat Mulet. Tals despeses suposen per als ajuntaments afectats “quantitats inassumibles” que hauran de detraure d’altres actuacions municipals per a dedicar-les a competències impròpies a cada episodi de pluges, “per la irresponsabilitat i inacció de les administracions que ostenten les competències en aquesta matèria”.

El senador Jordi Navarrete, per la seua banda, recordarà en la Comissió de Transició Ecològica del proper dijous a les autoritats del ministeri els deures pendents en aquesta matèria en el territori valencià i els instarà a “prendre mesures d’una vegada”.

Articles relacionats