18.3 C
Gandia
Dijous, 29 febrer, 2024

Una combinació d’expressions artístiques dóna per encetada la capitalitat cultural de Gandia

DC9NezPXYAAewPR

El conseller d’Educació, Cultura, Investigació i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, pel director general d’Esport, Josep Miquel Moya, i per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha inaugurat l’acte de proclamació de Gandia com a la Capital Cultural Valenciana del 25 d’abril de 2017 al 25 d’abril de 2018.

En aquest acte inaugural s’ha dut a terme la projecció del multimèdia ‘Gandia Capital Cultural’, i també s’ha comptat amb la participació de les bandes el Tio de la Porra, una exhibició de pintura ràpida en directe a càrrec de Elgrangerardosanz, les torres humanes de la Muixeranga de la Safor, i la S.A. Dixie Band, que ha amenitzat les hores prèvies amb un concert pels carrers del centre històric de Gandia. L’acte ha finalitzat amb un espectacle pirotècnic.

El segell de Capital Cultural Valenciana s’ha creat com un dels eixos de la vertebració cultural valenciana i té com a objectiu la visualització, el reconeixement i la deslocalització de la cultura al llarg del territori valencià. La CCV s’emmarca dins del Pla de Democratització Cultural per garantir l’accés a la cultura, que s’inclou en ‘Fes Cultura’ i que es va presentar fa uns mesos.

En paraules del conseller Vicent Marzà “la CCV té la seua raó de ser en un dels grans eixos de la nostra política cultural: la descentralització de la cultura i l’extensió de la cultura al llarg de les nostres comarques. D’aquesta manera, la concessió del reconeixement com a CCV en un municipi és, per ell mateix, un important al·licient, ja que pot generar activitat econòmica, participació ciutadana i reforçament dels sectors culturals d’àmbit local i comarcal”.

A més, el conseller Vicent Marzà també ha volgut destacar la qualitat del projecte presentat per l’Ajuntament de Gandia: “Fora de tòpics i frases a l’ús, i sense menysprear els altres pobles i ciutats del nostre país que atresoren també mèrits sobrats i que de ben segur seran les futures capitals culturals, Gandia ha estat, i continua sent-ho, un veritable referent cultural”.

Cultura de la Generalitat programarà a Gandia l’obra del Teatre del Poble Valencià ‘Els quatre genets de l’Apocalipsi’, que és una producció de l’Institut Valencià de Cultura. També hi haurà una actuació de la JoveOrquestra de la Generalitat i una altra del Cor de la Generalitat. Així mateix, Cultura de la Generalitat organitzarà un simposi sobre focs festius de la mediterrània. A més, s’està avaluant conjuntament amb l’Ajuntament de Gandia la possibilitat de realitzar col·laboracions en matèria d’exposicions.

Finalment, mitjançant la Mesa de Turisme Cultural, la Conselleria ha fet arribar a l’Agència Valenciana de Turisme i la resta de components les dades del municipi guardonat, perquè també siguen incorporades als paquets turístics.

Cal recordar també que la primera activitat encabida dins de la programació de Gandia com a Capital CulturalValenciana va ser el festival d’animació Cortoons.

En total des de Cultura de la Generalitat s’invertiran quasi 80.000 euros en la potenciació d’activitats a la Capital Cultural Valenciana 2017-2018.

Articles relacionats