Cau una organització criminal internacional amb tres detinguts a Alacant

La Guàrdia Civil, en la denominada operació ‘Kukomaik’, ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic internacional de drogues des del Marroc fins a França, Bèlgica, Holanda i Polònia i al blanqueig de capitals procedents del narcotràfic.
Així, han sigut detingudes set persones, tres d’elles a Alacant, i imputades altres cinc, i s’ha intervingut 1.200 quilograms d’haixix i 86 quilograms de marihuana, segons han explicat des de la Benemérita en un comunicat.
L’operació ha sigut desenvolupada per l’Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil d’Antequera (Màlaga), recolzats per la Unitat Orgànica de Policia Judicial d’Alacant, Subsectorde Tràfic de Màlaga, Grup d’Acció Ràpida (GAR) i per la Unitat Aèria de la Guàrdia Civil.
L’operació es va iniciar al novembre de 2017, quan la Guàrdia Civil va detectar l’existència de diverses empreses que resultaven sospitoses a causa de l’activitat que estaven exercint. Aquestes empreses estaven sent operades per membres d’una organització criminal que actuava a través d’un entramat societari compost per nombroses empreses amb diferents administradors i apoderats i l’activitat dels quals simulava ser totalment legals.
Fruit de les recerques, els agents van poder constatar que aquestes empreses es dedicaven realment a adquirir naus que empraven com a guarderies de drogues, així com per al transport internacional de mercaderies per carretera.
A més, van poder comprovar que un d’aquests membres, que finalment va resultar ser el líder de l’organització criminal, també estava sent investigat per delictes relacionats amb el narcotràfic per la policia judicial de Burdeaux (França).
Investigades totes les connexions internacionals, els agents van decidir iniciar explotació de l’operació, que es va dividir en diverses fases. En la primera fase van interceptar un dels enviaments que l’organització criminal estava intentant enviar fora d’Espanya. En aquesta ocasió transportaven en un vehicle 970 quilograms d’haixix.
El conductor del vehicle, en veure’s envoltat en una carretera pròxima a Antequera, va iniciar una fugida a peu que va ser frustrada pels guàrdies civils en localitzar-lo diversos minuts més tard amagat en una zona de muntanya, procedint a la seua detenció.
En aquest punt, han destacat que en les tasques de cerca i localització va ser necessari el suport d’un helicòpter del Servei Aeri de la Guàrdia Civil, que va ser qui el va trobar.
En la segona fase es va procedir al registre d’una de les naus investigades, situada en un polígon industrial d’Antequera, on es van trobar 232 quilograms d’haixix i 86 de marihuana, detenint a les dues persones que s’encarregaven de preparar, distribuir i ocultar la droga entre la càrrega de camions de transport de mercaderies la destinació final de les quals eren França, Bèlgica, Holanda i Polònia.
Més tard, els agents van detenir a altres tres persones a Alacant i una més a Cadis. La droga romania custodiada en les naus durant les 24 hores del dia per dos membres de l’organització que es feien passar per operaris, han explicat les mateixes fonts.
A més, per a dotar de més seguretat la custòdia i l’enviament de la droga usaven un sofisticat detector de freqüències per a dificultar l’activitat policial, així com dos dispositius geolocalitzadors via GPS per a mantenir un estricte seguiment i control permanent de la mercaderia en els enviaments.
En la tercera i última fase es va detenir a una persona, que era l’encarregada de gestionar les empreses pantalla que utilitzava l’organització a la qual donaven una imatge de legalitat en l’activitat empresarial.
D’ací, els agents van obtenir importants dades per a la recerca de les empreses investigades, podent actuar contra cinc persones més en qualitat d’investigats pels delictes de tràfic de drogues i blanqueig de capitals.
Per tot açò, els detinguts, de nacionalitat espanyola, belga, holandesa, britànica, marroquina, afganesa i pakistanesa, han sigut posats a disposició judicial acusats dels delictes de pertinença a grup criminal, tràfic de drogues i blanqueig de capitals.

Et Pot Interessar