Carmen Calvo anuncia un acord amb l’Església per a buscar una eixida que evite que Franco siga soterrat en La Almudena

Les restes de Francisco Franco no poden enterrar-se en la cripta de La Almudena perquè podria convertir-se en un nou lloc d’enaltiment del dictador, ha defès aquest dimarts la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, qui ha anunciat que l’Executiu i l’Església han acordat treballar junts per a «trobar una eixida» a aquesta situació que, «òbviament» no pot passar per que les restes del dictador acaben en la cripta de la catedral madrilenya.

El portaveu del Vaticà, Greg Burke, ha precisat aquest dimarts que durant la reunió entre el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, i la vicepresidenta del Govern espanyol, «en cap moment es va pronunciar sobre el lloc de la inhumació», encara que va veure «oportuna» la solució d’explorar altres alternatives a l’enterrament en La Almudena a través del diàleg amb la família.

En declaracions als mitjans de comunicació en els passadissos del Congrés dels Diputats, Calvo ha donat compte de l’entrevista que va mantindre dilluns amb Parolin, i amb el qual va tractar diversos assumptes que competeixen a l’Església i sobre els quals el Govern vol fer canvis.

Respecte a la destinació de les restes de Franco una vegada siga exhumat del Valle de los Caídos, Calvo ha anunciat que la intenció de l’Executiu i l’Església és col·laborar per a intentar «trobar una eixida que, òbviament, no pot ser La Almudena».

Calvo ha recordat que l’Estat té l’obligació de vigilar que el dictador no siga enaltit en cap punt d’Espanya, per la qual cosa les seues restes hauran d’inhumar-se «en un lloc en condicions de dignitat, però en cap lloc en els quals puga ser objecte de cap tipus d’homenatge».

Fins ara l’Executiu havia mantingut que si la voluntat de la seua família era soterrar-li en el nínxol que té en la cripta de l’Almudena, el Govern no es podia oposar però, després de la seua cita amb el secretari d’Estat del Vaticà, aquesta posició ha variat.

Memòria històrica

Calvo ha destacat que la col·laboració de l’Església en aquest tema està sent «absoluta i inqüestionable» i ha incidit que el Govern ha d’aplicar la Llei de Memòria Històrica, que impedeix que el dictador acabe en un lloc on puga ser enaltit.

Així li ho va traslladar a Parolin qui, segons ha explicat, «va entendre que el Govern i l’Església» tenen «que intentar buscar una eixida perquè estiguen en un lloc en condicions de dignitat, però que no puguen ser objecte de cap tipus d’homenatge».

Calvo ha recalcat que la Catedral de La Almudena «no és de titularitat privada» sinó «responsabilitat de l’Església» i que el Govern «ha de garantir que no s’enalteix al dictador en cap lloc del territori nacional. Estem tots sotmesos a les lleis», ha subratllat, remarcant que el Govern tindrà «instruments» perquè es complisca la llei.

Preguntada si descarta ja que Franco acabe en la cripta de la catedral, la vicepresidenta ha recordat que el propi arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, ja va dir que «a ells no els pareix bé» que el dictador siga inhumat en eixe temple i que ara el que s’ha acordat és buscar una eixida excloent La Almudena.

La ‘número dos’ del Govern ha explicat que la reunió amb Parolin va ser «molt cordial, útil, fructífera i productiva per a les dos parts» i que el secretari d’Estat va mostrar una actitud «molt receptiva» davant alguns dels assumptes que ella li va traslladar i que «són molt contestats i en absolut compresos» a Espanya. «Va ser molt constructiva perquè l’Església entenga que el Govern va a mantindre posicions molt clares, però que vol trobar moltes d’elles una eixida acordada», ha indicat Calvo.

Així, va traslladar a Parolin que el Govern vol reformar el Codi Penal en matèria de delictes d’abusos sexuals a menors perquè se’ls puga «fer Justícia». «Vaig trobar una posició de comprensió i hem considerat que podia ser útil que la modificació que ells han de fer també en la seua forma d’abordar aquesta situacions en el si de l’Església en el nostre país puga ser també comentada amb la posició jurídica que nosaltres anem a moure en la reforma del Codi Penal», ha afirmat.

Un altre dels assumptes que va tractar amb Parolin van ser els impostos que paga l’Església. En aquest context, el Govern defèn que la Conferència Episcopal espanyola accepte la fórmula que s’aplica a Itàlia des de 2012, de manera que l’Església siga eximida d’alguns impostos, però tribute per «aquells immobles o activitats en les quals no es produeix culte».

Et Pot Interessar