23 C
Gandia
Dijous, 18 agost, 2022

Càritas Gandia tanca l’economat després de 20 anys en funcionament

· Continuarà prestant ajuda a través de les targetes solidàries

• L’entitat ha anat adaptant-se als temps amb l’objectiu de dignificar les ajudes a les famílies fins a donar pas a les actuals targetes de prepagament

• Càritas ha començat a repartir guardioles per a recaptar fons amb els quals ajudar a finançar les targetes. Els primers a sumar-se han sigut 8 establiments de la Cooperativa Centre Històric de Gandia

Càritas Gandia s’adapta als nous temps i a les necessitats de les famílies. Per això, després de 20 anys de funcionament, l’Economat ha tancat les seues portes.

L’Economat va nàixer l’octubre de 1999. Des de llavors ha evolucionat en la manera d’assistir a les famílies. Va començar amb el repartiment de bosses, amb el mateix contingut, per a cada família atesa en l’entitat. Amb l’objectiu de personalitzar i dignificar les ajudes, l’Economat va evolucionar cap a una espècie de “supermercat”, on l’usuari de Càritas podia adquirir a un preu assequible alguns dels productes que necessitava (entre els béns no peribles disponibles).

Ara, cada vegada més famílies de Gandia es veuen en la necessitat de rebre assistència i amb l’objectiu de dignificar encara més les ajudes, a partir de l’1 de gener es posaran en funcionament les “Targetes Solidàries”. Es tracta d’una targeta prepagament que permetrà a les persones ateses en Càritas comprar amb autonomia en els comerços d’alimentació mitjançant l’ajuda econòmica que reben. S’entregarà a les famílies que siguen valorades des de l’Acolliment de cada Càritas parroquial, després d’un acompanyament a la família.

José Manuel Fuente, subdirector de Càritas Gandia i responsable de l’Economat en tot aquest temps, ha explicat que els anys més difícils d’aquest servei es van produir en els anys de crisi econòmica, des de 2007 a 2015. Llavors es destinava un pressupost de 6.000 euros al mes que ajudava a completar els 30.000-40.000 quilos de menjar amb els quals es nodria l’economat.

En aquests anys, aquest centre era l’únic a Gandia que atenia de manera urgent a les famílies, unes 500 (5.000 persones).
Després dels anys de crisis, el nivell de demanda d’aquesta mena d’ajuda va disminuir i va canviar el perfil. Ara es tractava de persones normalitzades que havien perdut el seu habitatge i necessitaven un complement d’alimentació. Va ser quan es va canviar la seua aparença a la d’un “supermercat” per a atendre amb major dignitat a les persones.

L’última adaptació és el tancament de l’Economat i la seua substitució per una targeta prepagament. Amb aquest nou projecte es vol protegir l’anonimat absolut de la persona que, per la seua situació actual, acudeix a Càritas. Possibilita a les famílies l’accés a productes peribles i frescos, productes als quals no es tenen accés en l’economat. A més, les persones podran comprar els productes que realment necessiten i en el comerç que desitgen.

Precisament aquesta nova forma d’ajuda a les famílies és el que ha convençut als comerços de la cooperativa Centre Històric de Gandia. El seu president, Pedro Izquierdo, no ha dubtat a sumar-se a la nova manera d’ajudar a Càritas i ha promogut la col·laboració dels comerços associats. En aquest moment s’han sumat un total de huit: Farmàcia Carolina Esteve, Maite Salcedo, Peplos, Botticelli, TaconetsPewter, Calçats Rosa Abarca i Perfumar-te.

Tots ells disposen d’una guardiola en els seus establiments amb els quals es demana la col·laboració ciutadana per a ajudar a finançar les targetes de prepagament, a càrrec, únicament, de Càritas Gandia.

Izquierdo explica que “la Cooperativa sempre està al costat d’una bona causa i si és aquesta que dignifica tant l’ajuda de les persones, cal secundar-la. Ens sembla una excel·lent idea el canvi que s’ha produït en les ajudes a les famílies”.

Així doncs, els nous temps demanen un canvi: deixar arrere la campanya del quilo i en el seu lloc promoure la campanya de l’euro. Càritas Gandia demana la col·laboració a tota la ciutadania al fet que done 1 euro per a ajudar a finançar la targeta solidària.

Articles relacionats