Càritas Gandia acull de manera preventiva a 15 persones en el Centre d’Atenció Integral

– Han sigut derivats per la Policia Local, Serveis Socials i Centres de Menors.
– El total de persones ateses en el CAI des de principi d’any és de 240 persones
– Càritas Espanyola demana la implicació de les administracions públiques per a prevenir i anticipar-se a la pèrdua de llar i les situacions de carrer de les persones

El Centre d’Atenció Integral (CAI) de Càritas Gandia ha acollit enguany a 240 persones. D’elles, 46 han fet ús del programa de Residència Temporal, de les quals, 15 (5 dones i 10 homes), s’han integrat en el centre de manera “preventiva” per a evitar que acabaren al carrer. És a dir, es tracta de persones “normalitzades” que es van quedar sense un habitatge on residir i a més, en aqueix moment, tampoc tenien ingressos ni cap prestació econòmica.

Des de hui dilluns 21 d’octubre i fins al diumenge 27, Càritas Gandia se suma a la campanya de Càritas Espanyola “Ningú Sense Llar”, que enguany porta com a lema “Posa-li cara”. Durant aquesta setmana recordem a les persones que viuen al carrer perquè, tal com ha assenyalat el director de Càritas Gandia, Eduardo Mahíques, “qualsevol persona, pel motiu que siga, pot veure’s abocat a viure al carrer”.

Càritas Espanyola destaca en la campanya d’enguany la prevenció, per al que reivindica a les administracions públiques una forta inversió en aquesta matèria per a poder detectar precoçment situacions de risc. També sol·licitem des de Càritas una forta coordinació entre els serveis socials, els serveis sanitaris, les agències públiques d’habitatge i els actors privats i associatius.

Des de Càritas Gandia a més, demanem coordinació entre les administracions i augmentar el parc públic d’habitatges de lloguer social. Tot això per a “anticipar-se a la pèrdua de la llar i a les situacions de carrer”. En aquest sentit, és necessari acompanyar en situacions de desnonaments i, en cas de fallar la protecció de la persona o família, activar els recursos necessaris per a evitar que acaben vivint al carrer.

Destaquem en la prevenció l’acció i implicació de les 3 administracions:
-administració estatal- garantint un allotjament alternatiu en situacions de desnonament
-administració autonòmica- garantint els ingressos, especialment per als “invisibles” (sense documentació i sense poder optar a la renda valenciana d’inclusió)
-administració local- perquè active protocols d’actuació a l’eixida dels recursos (tals com centres penitenciaris, hospitalaris i de menors).

I és que, tal com ha explicat la tècnica del Centre d’Atenció Integral de Gandia, Paula Rodríguez, des de principi d’any, del total de 240 persones ateses en el CAI, 15 han passat per aquest recurs a pesar que no responien al “perfil de carrer. No eren persones que vivien al carrer, sinó que van acudir al CAI com a últim recurs per a no començar a viure al carrer en perdre el seu lloc de residència i al no disposar d’ingressos”.

Aquestes persones han vingut al CAI derivades per la Policia Local, Serveis Socials, Centres de Menors o voluntaris. Aquestes persones tenien entre 18 i 60 anys i en el moment de la sol·licitud d’entrada en el CAI no tenien treball i estaven pendents de reprendre una ocupació o rebre una prestació.

Aquestes persones que es veuen abocades a viure al carrer d’un dia per a un altre “únicament requereixen un suport puntual i tenen més possibilitats d’eixir de la situació d’exclusió social”. Amb ells hem treballat per terminis d’1 i 6 mesos, en funció dels objectius que s’haguera marcat amb ells.

PROGRAMA PERSONES SENSE LLAR EN EL QUE PORTEM DE 2019

A més, 10 persones han fet ús (al mes) del servei de perruqueria i 41 persones van ser acollides de manera extraordinària per protocols d’emergència per pluja o fred.

ACTES SETMANA CAMPANYA “NINGÚ SENSE LLAR”

Amb l’objectiu de visibilitzar a les persones que viuen al carrer, per segon any col·locarem en el mobiliari urbà de Gandia bufandes durant tota la setmana. Però enguany, a la iniciativa se suma el Centre Històric Comercial Gandia, que penjarà també les bufandes en els establiments adherits a l’associació, que han sol·licitat participar de la iniciativa, tal com ha assenyalat Santiago García, representant de l’entitat comercial.
I enguany també convoquem a tota la població al flashmob que tindrà lloc en la Plaça Major de Gandia, enfront del consistori, on durem a terme una acció reivindicativa i lectura de manifest.

Et Pot Interessar