9 C
Gandia
Dimecres, 8 febrer, 2023

Bloc i País es desmarca de les declaracions de Mónica Oltra sobre el referendum

Bloc i País, corrent d’opinió del Bloc Nacionalista Valencià, s’ha desmarcat de les declaracions que ha realitzat en la roda de premsa posterior al Ple del Consell i a preguntes dels periodistes la Vicepresidenta del Consell i co-Portaveu de Compromís, Mónica Oltra, en les qual ha instat al govern de Catalunya a desconvocar el referendum d’autodeterminació de l’1 d’octubre. Concretament, Oltra ha declarat que “Puigdemont ha de desconvocar el referèndum”.

En aquest sentit, el Coordinador de Bloc i País, Vicent Fernández i Capilla, ha explicat que “el referendum de l’1 d’octubre naix del mandat democràtic del poble de Catalunya i de la sobirania del seu Parlament i ara no s’ha de fer enrere perquè l’Estat espanyol haja incrementat la seua espiral repressiva”. 

Així mateix, Vicent Fernández s’ha mostrat trist perquè aquest canvi de parer de l’actual candidata a la Presidència de la Generalitat per Compromís s’haja produït “precisament després del camí d’involució democràtica que ha emprés el govern espanyol, ja que la Guàrdia Civil no és qui per impedir l’exercici democràtic ni del poble català ni de cap altre poble i els demòcrates no podem acceptar que la força siga un paràmetre vàlid en l’equació del conflicte entre els governs espanyol i català. Si el referèndum anava avant fa una setmana, ara també. I més que mai, de fet, perquè no hi ha millor protesta contra la repressió que exercir el dret democràtic més essencial, que és el de votar”.

De fet, Vicent Fernández ha explicat que “les bases del diàleg no es poden assentar sobre la negacació de l’altre”. D’aquesta manera ha respost les paraules de Mónica Oltra en què explicava que “si u diu que seu a la taula [per negociar] només si no hi ha referèndum i l’altre diu que seu a la taula només si no n’hi ha en realitat estan dient el mateix, però a l’inrevés”. A parer del Coordinador de Bloc i País, no “és el mateix qui vol donar la veu al poble en un referèndum que qui usa la força per impedir-ho. Cap demòcrata pot mostrar-se equidistant entre qui posa urnes i qui usa la Guàrdia Civil per perseguir-les”.

D’altra banda, Vicent Fernández ha recordat que Compromís “és una coalició plural que té en la radicalitat i aprofundiment democràtic una de les senyes d’identitat i àmbits de treball més destacats i això casa molt malament amb la negació del dret d’autodeterminació, que, a més, Compromís sempre ha defensat en les seues polítiques, posicionaments dels partits que integren la coalició i programes electorals. A més, el prefix ‘auto-‘ vol dir que és la pròpia col·lectivitat que es determina qui tria el seu camí sobirà, no la resta que els tutelem com ho han de fer”.

Finalment, el Coordinador de Bloc i País ha instat Mónica Oltra a rectificar aquestes declaracions i “tornar a representar el consens a Compromís que és el dret a l’autoderminació”, ja que “Oltra és actualment la nostra candidata a la Presidència de la Generalitat i una de les quatre co-Portaveus de la nostra coalició i tots ens hem de sentir còmodes amb els seus posicionaments, sobretot quan tracten de temes tan fonamentals per a Compromís”.

Articles relacionats