12.8 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

Biocidi al curs baix del riu Serpis

 

Arran de l’incendi de la indústria química de Potries el passat dijous 26 d’octubre de 2023 s’ha produït un vessament d’aigua contaminada directament al riu Serpis. Per la qual cosa, els i les membres de l’Associació Centre Excursionista La Madrilla han realitzat un mostreig visual del tram afectat, que va des de la palanca de Potries, fins on arriba el cabal del riu en aquests moments, entre Beniarjó i Almoines.

Després de dur a terme el mostreig es confirma que la totalitat de la fauna estrictament aquàtica del tram afectat (més de 5 km) ha mort a causa del vessament d’aigua contaminada derivat de l’extinció de l’incendi, tal com es demostra a través del registre gràfic realitzat per l’Associació.

Mortaldat Serpis contaminacio incendi planta quimica anguilo fotografia de lAssociacio Centre Excursionista la Madrilla

D’entre les espècies autòctones que han mort, cal destacar la població d’anguila (Anguilla anguilla), una espècie considerada en Perill Crític segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Per altra banda, el vessament també ha provocat una mortaldat total sobre altres espècies autòctones com ara: el barb mediterrani (Luciobarbus guiraonis), la madrilla (Squalius valentinus) i la raboseta (Cobitis paludica).

Des de l’Associació Centre Excursionista la Madrilla, han mostrat la seua indignació enfront de les diverses administracions competents i els actors implicats, amb especial menció a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer; “per no evitar que el vessament es produïra i per no actuar amb celeritat mitjançant una solta de cabal una vegada el vessament s’ha produït. La solta d’aigua haguera permés disminuir la incidència dels contaminants vessats, reduint la seua toxicitat (per dilució) i reduint el temps d’exposició als tòxics per a la fauna aquàtica. Amb la qual cosa, l’afecció a l’ecosistema hauria sigut molt menor, ja que el que ha ocorregut és que el vessat s’ha concentrat en els gorgs per culpa de l’escàs cabal que corre pel Serpis, que no permet ni tan sols que aquest arribe a la mar. Situació que pot tindre altres implicacions derivades, com l’acumulació de contaminants al llit del riu i la contaminació de l’aqüífer per infiltració”.

Mortaldat Serpis contaminacio incendi planta quimica fotografia de lAssociacio Centre Excursionista la Madrilla
Mortaldat Serpis contaminació incendi planta química, fotografia de l’Associació Centre Excursionista la Madrilla

Per altra part, la Madrilla vol fer constar la seua preocupació envers possibles futurs vessaments deguts a l’acumulació de substàncies contaminants en la zona incendiada que podrien ser arrossegats per pluja i arribar al riu per escorrentia.

Per la qual cosa des de la Madrilla han assenyalat que “exigim que es prenguen les mesures pertinents per a evitar-ho. Resulta incomprensible i injustificable que el curs baix del riu Serpis al seu complet estiga mort (des de Potries fins a la seua desembocadura a Gandia, uns 13 km), tant pel vessament, com per la manca de cabal ecològic durant mesos”.

Articles relacionats