17.6 C
Gandia
Dimecres, 28 febrer, 2024

Biblioteques d’Oliva presenta el documental ‘Les veus de la memòria’

El Servei de Biblioteques de l’Ajuntament d’Oliva presenta el documental ‘Les veus de la memòria’, amb entrevistes a 25 dones i homes d’Oliva, en edats compreses entre els 80 i els 104 anys.

El treball permet conéixer la vida a Oliva durant la segona meitat del segle XX, però sobretot, és un reconeixement i un homenatge a tota una generació, que va patir des de la carestia de la postguerra fins a la transformació social del nostre país i l’arribada de la democràcia.

L’estrena serà el pròxim dijous dia 8 a les 18.00 h a la biblioteca de l’Envic. Però a causa de l’interés que ha despertat, s’ha programat una segona projecció el dimarts 13 de febrer també a les 18.00 h i a la biblioteca de l’Envic. Com que l’aforament és limitat, l’entrada serà per invitació, que es pot sol·licitar a qualsevol de les dues biblioteques d’Oliva, Tamarit i l’Envic.

El documental està dirigit per Ana Canet, amb gravació i edició a càrrec de Vicent Llodrà.

La biblioteca té un paper fonamental en la recopilació, preservació i promoció de la història i cultura locals, fent servir qualsevol suport, escrit, oral, sonor o audiovisual.

Per aquest motiu, ha considerat molt interessant iniciar aquest projecte que serveix per a rescatar de l’oblit la memòria viva dels nostres majors i, així, deixar un testimoni oral per a les futures generacions.

La gravació es va realitzar a la Biblioteca de Tamarit, on es van entrevistar als 25 participants del documental. Persones majors que ens conten les seues vivències, experiències, els records d’una vida i d’una infància que transcorre en moments complicats i difícils de la nostra història recent de la primera meitat del segle XX, una època de carestia, de necessitats, en definitiva, ens relaten, majoritàriament, vides humils i sense excessos. Però vides plenes, que transmeten grans valors d’esforç, treball, valentia, lluita, resignació, satisfacció i alegria.

En el documental ens relaten moments de la seua vida que ens permeten apreciar el gran canvi social, cultural i econòmic produït en menys de cent anys. Recorden com era la seua escola, la casa, els jocs, la vida al carrer, els costums…

El documental, d’una hora i vint minuts de duració, ha comptat amb la participació de gent gran de la nostra localitat i la col·laboració de la Plataforma de Diversitat Funcional de la Safor i de l’Associació Cultural Centelles i Riusech, amb Salvador Mañó com a fil conductor.

La vida és la memòria del poble, la consciència col·lectiva de la continuïtat històrica, la manera de pensar i viure.

Articles relacionats