El consistori de Beniflà, municipi amb 0,62 km², lidera a la Comunitat Valenciana el nombre de plaques fotovoltaiques per m². Amb 59 plaques actuals en quatre terrats d’edificis municipals (ajuntament, poliesportiu i magatzem), l’equip de govern ja va començar en 2021 a aplicar una vertadera política d’eficiència energètica.El govern municipal va entendre que el sol també es rendibilitza en diners tangibles.
L’anticipació de Beniflà al racionament energètic, que imposa el Reial decret llei 14/2022 d’1 d’agost sobre mesures d’estalvi, eficiència energètica i reducció de la dependència energètica del gas natural, avalen ara a un consistori que va imposar la seua emergència pel canvi climàtic, i no per les retallades de gas, anunciats per Putin i contestats per la Unió Europea i Espanya a través del president Pedro Sánchez.
L’alcalde de Beniflà, Borja Gironés, valora l’esforç de gestió que el seu equip de govern ha realitzat optant als programes de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de València per a obtindre les subvencions que permetran sumar en 2023 68 plaques fotovoltaiques municipals.
Les nou últimes plaques s’instal·laran encara enguany sobre la coberta del cementeri a través d’un ambiciós projecte.
Borja Gironés destaca amb especial interés l’estalvi del consum elèctric municipal, com es tanquen els exercicis pressupostaris anuals del consistori, i assenyala com a iguals beneficis la compensació d’energia en l’enllumenat públic i altres instal·lacions municipals, i la venda a companyies de l’energia que generem. “La nostra actual producció anual d’electricitat, entorn de 50.000 KWH, proporciona que prop de les dues terceres parts de l’energia consumida pels edificis municipals és extreta de la instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum que llueix en els nostres terrats”, puntualitza Gironés.
“Els 14.000 € de despesa elèctrica pública contemplades en el pressupost municipal de 2022 –afig- ja compten amb un estalvi del 80% segons freguem els quatre anys d’amortització de la instal·lació”.
“Amb la nostra actual instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum aconseguim també reduir les emissions de CO₂ o diòxid de carboni a l’atmosfera en una quantitat aproximada de 10,89 Tn CO₂/any”, conclou Gironés, qui d’altra banda centra la seua preocupació a poder desenvolupar amb garanties la il·luminació de les façanes de l’Ajuntament i del Molino d’Ausias March. Aquest últim projecte, declarat BIC, necessita la il·luminació nocturna perquè la seua protecció s’assegure i el Reial decret llei 14/2022, amb vigència fins a l’1 de novembre de 2023, no ho permetrà amb garanties”.