15 C
Gandia
Dimecres, 30 novembre, 2022

ARFO s’ha presentat oficialment a Oliva

– Naix ARFO, l’Associació de Represaliats/des pel Franquisme d’Oliva.

Aquest divendres s’ha presentat oficialment a Oliva l’Associació de Familiars de Represaliats i Represaliades pel Franquisme. El col·lectiu reuneix desenes de familiars de víctimes, així com historiadors/es i persones interessades i implicades en la recuperació i la reparació de la memòria democràtica a la ciutat.

La cita ha tingut lloc a l’Ajuntament d’Oliva, l’associació ha triat aquest espai per a celebrar l’acte de presentació i la primera reunió de la seua junta directiva, fent una invitació honorífica a l’alcalde de la ciutat, David González, primer representant de la principal i màxima institució democràtica de la ciutat que ha estat acompanyat pel regidor de Memòria Democràtica Josep Escrivà.

ARFO, amb aquest gest, ha volgut escenificar la importància de la implicació de totes les administracions públiques en una causa que, en paraules de la seua presidenta, Teresa Llopis “és de tots i totes, i no entén de colors polítics, es tracta de recordar i reparar esta part de la història que com a demòcrates estem obligats a recuperar i homenatjar, com ho fan la resta dels països d’Europa i del món”. L’acte pretén, així mateix, agrair la col·laboració de la corporació municipal

ARFO naix amb la vocació de dur a terme una tasca de recuperació i reparació de la memòria democràtica i també d’investigar i dignificar les històries amagades de milers de ciutadans i ciutadanes que van patir durant aquells anys de la dictadura accions violentes de represàlia, que en nombrosos casos els va costar la vida. Un dels seus objectius principals és dignificar la història de les dones i reivindicar el paper clau que van exercir en aquesta etapa.

L’organització pretén intensificar la implicació dels poders públics en aquesta comesa. Com apunta la presidenta de l’associació Teresa Llopis: “És necessari que totes juntes trenquem ja amb aquest silenci. Ha arribat el moment d’afrontar amb un tarannà conciliador i integrador, però al mateix temps reivindicatiu, aquest silenci patit per les nostres famílies i tornar-los al lloc que es mereixen en la història més recent de la democràcia”.

“Oliva, com la majoria de ciutats del nostre país, va patir després de la finalització de la Guerra Civil, una forta repressió social imposada pel règim autoritari encapçalat pel dictador Franco, que va provocar nombroses víctimes innocents que, en gran part, van ser castigades en camps de concentració, presons polítiques i processos d’extermini”.

L’organització descriu els seus principis bàsics referenciant-se en la mateixa Llei, que indica que la tragèdia de la Guerra Civil Espanyola i la posterior dictadura són fets de la nostra història i memòria que ens interpel·len sobre el que som, qui som i qui volem ser com a comunitat social i política.

Des d’ARFO han assenyalat “Cal mirar cap avant, però sabent d’on procedim, conéixer bé el nostre passat i tindre aquesta lectura col·lectiva de la nostra història que ens permeta afrontar els reptes del present. Mantindre en la memòria a les víctimes, reconéixer la seua dignitat, és el millor fre per a evitar que els fets que van convulsionar la nostra història tornen a succeir en el futur”, afegint que “la responsabilitat i el dret a la reparació pel mal patit no es poden aconseguir sense emprendre també un esforç de reflexió, d’interpretació ètica política de la societat en la qual va ser possible i consentida aquesta violència. Però cal recordar i mantindre la memòria no sols com un merescut tribut, sinó com l’única arma efectiva que ens proporciona la democràcia i l’estat de dret enfront del mal irracional i incomprensible”.

La Constitució espanyola de 1978, recull al seu article 10 del títol I que «la dignitat de la persona, els drets inviolables que li són inherents, el lliure desenvolupament de la seua personalitat, el respecte a la llei i als drets dels altres són fonament de l’ordre polític i de la pau social».

Amb esperit de reconciliació, integració, concòrdia i respecte al pluralisme es va aprovar la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s’estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura, que va implicar un canvi substancial en integrar mesures, reconéixer drets i establir “les bases perquè els poders públics duguen a terme polítiques públiques dirigides al coneixement de la nostra història i al foment de la memòria democràtica”.

Així mateix, el col·lectiu remarca que es fonamenta sobretot en la defensa, difusió i suport dels drets humans fonamentals, recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans, així com en la recentment aprovada Llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana aprovada el 10 de novembre per la Generalita”t.

ARFO fa una crida ” a la participació ciutadana i busca contactar amb totes aquelles persones vinculades amb la causa i que tinguen familiars desapareguts o represaliats

. Qualsevol persona pot posar-se en contacte amb l’Associació a través del correu electrònic: arfoliva@gmail.com

La Junta Directiva està presidida per Teresa Llopis Guixot, acompanyada per Maria Frasquet Fenollar com a tresorera, Antoni Gisbert Gisbert com a Secretari i Verònica Fuster Parra, Isabel Sabater MoratóMaría Isabel Vallecillo i Purificació Peiró Bertomeu com a vocals.

Articles relacionats