Anticorrupció demana reobrir una peça de la Gürtel en la que figura Camps com investigat

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat aquest dijous en l’Audiència Nacional la reobertura de la peça relativa a les contractacions del Govern valencià amb les empreses de la trama Gürtel, per a investigar si l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps va cometre delicte de prevaricació en una de les adjudicacions investigades, informa en una nota el Ministeri Públic.

D’aquesta manera, ha registrat un escrit davant la Secció Segona de la Sala penal per a demanar que la peça 5, relativa íntegrament a adjudicacions irregulars per part de diverses conselleries i societats públiques valencianes i que estava pendent d’assenyalament per a juí oral, es remeta de nou al magistrat instructor José de la Mata.

El que pretén Anticorrupció és que s’investigue una adjudicació amb data de 30 de desembre de 2008 per part del Govern valencià, presidit en eixos moments per Camps, per un possible delicte de prevaricació el qual no estaria prescrit perquè no han transcorregut encara els deu anys de termini.

Es pretén indagar sobre les eventuals indicacions que l’aleshores directora de Promoció Institucional de la Generalitat Valenciana, Dora Ibars -que sí està acusada per aquests fets- va rebre dels seus superiors per a adjudicar la contractació en els termes en els quals ho va fer, atés que el seu lloc de treball depenia directament de Presidència.

Precisament Ibars va declarar en qualitat de testimoni en el juí de la Gürtel pel presumpte finançament il·legal del PP valencià i va dir sobre aquest tema que no es va reunir amb cap persona d’Orange Market, l’empresa de Francisco Correa, per a tractar assumptes relacionats amb campanyes electorals ni amb ningú del PP ni del Govern valencià per a parlar de pressupostos.

La Fiscalia pren aquesta decisió d’acord amb la versió prestada durant la vista oral per l’ex-secretari general del PP de la Comunitat Valenciana (PPCV) Ricardo Costa (condemnat a quatre anys per aquests fets) qui va dir que va ser Camps el que va decidir contractar amb l’empresa de Correa per a organitzar-los actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i generals d’un any després.

També té en compte la versió mantinguda en seu judicial pel propi Correa, Pablo Crespo i l’empresari Álvaro Pérez ‘el Bigotes’ a més d’algunes declaracions de testimonis tant en la fase d’instrucció com durant la vista oral; les converses telefòniques intervingudes judicialment entre el 6 d’agost de 2008 i el 6 de febrer de 2009 i diversos correus electrònics intervinguts en la seu d’Orange Market al febrer de 2009.

El Jutjat Central penal de l’Audiència Nacional va condemnar per aquests fets Correa a cinc anys i tres mesos de presó; Pérez a sis anys i nou mesos; Pablo Crespo a cinc anys de presó i altres implicats en aquesta peça de la trama com van ser els nou empresaris que van reconéixer que havien pagat de forma irregular part de les factures d’aquests actes electorals.

No obstant açò la sentència no va emetre pronunciament algun sobre les possibles responsabilitats de Camps en el finançament irregular del PP valencià, si bé va donar total credibilitat a les confessions de Costa, que també va assenyalar a l’ex-vicepresident de la Generalitat Víctor Campos, com a responsable d’aquesta dinàmica.

El magistrat José María Vázquez Honrubia va exposar en la seua resolució del passat mes de juny que els fets jutjats es remunten a 2007 i 2008 i que les declaracions que van prestar tant Camps com Campos en el juí en qualitat de testimonis van ser «infructuoses» ja que «res saben, res recorden, res coneixen».

Et Pot Interessar