19.6 C
Gandia
Dissabte, 3 juny, 2023

Ana Barceló: “En aquest moment estem millor preparats per a enfrontar-nos a la pandèmia”

– La consellera llança un missatge de tranquil·litat a les famílies davant l’inici del curs escolar: “Hem d’estar tranquils, sense abaixar la guàrdia”

– Barceló recorda que la taxa de mortalitat del coronavirus ha passat del 8,3% de la primera ona al 0,3% i que l’UCI esta al 7,6%, enfront del 56,6%

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha llançat un missatge de tranquil·litat a les famílies davant l’inici del curs escolar en la Comunitat Valenciana: “Hem d’estar tranquils, sense abaixar la guàrdia, però estar tranquils”.

Barceló ha iniciat així la seua intervenció en la Diputació Permanent de les Corts per a donar compte de l’evolució de la pandèmia de la COVID-19 en la Comunitat, i en el seu discurs ha subratllat que “aquesta nova normalitat no és la d’abans i moltes de les coses que ens porta han vingut per a quedar-se: la precaució ens acompanyarà durant molt de temps“.

En la seua compareixença, a petició pròpia, la consellera ha assenyalat que “la unitat de les forces polítiques és un element clau per a ajudar a eixir de la millor forma possible d’aquesta emergència sanitària” i ha destacat que, “en aquest moment estem millor preparats per a enfrontar-nos a la COVID-19, som capaces de rastrejar més i millor cada cas, i de detectar cada brot que es va produint“.

Respecte de l’aparició de brots des de l’inici de la nova normalitat, Barceló ha especificat que l’1,2% són brots importats, el 5,1% són residents d’altres comunitats autònomes i el 93,7% són autòctons. Per grups d’edat, el major nombre de casos se situa entre els 35 i 64 anys, representant el 37,5%, seguit del grup d’edat comprés entre els 15 i 34 anys, que suposen el 35,2% del total.

Segons l’origen dels brots, el 99,5% són d’àmbit comunitari, i d’aquests, el 67,1% són d’àmbit social, reunions familiars o amb amics, seguits dels brots amb origen laboral que suposen el 19,8% i els associats a les residències de majors que són el 4,8%.

El virus segueix entre nosaltres, no ha desaparegut i bona prova d’això és que hem tornat a una xifra de contagis similar a la que vam tindre en les primeres setmanes de la pandèmia, si bé és cert que assistim a una pressió assistencial molt de menor que durant els mesos més aguts“, ha assegurat la consellera.

En aquests moments l’edat mitjana dels contagiats ha disminuït considerablement i el percentatge de pacients asimptomàtics se situa en el 40%. La taxa de mortalitat en la primera ona va ser d’un 8,3% mentre que ara és del 0,3%. L’UCI van aconseguir un 56,6% el 30 de març i hui estan en un 7,6%.

Reforç del sistema sanitari

La consellera ha relatat les mesures dutes a terme per a afrontar la desescalada en previsió d’una segona onada, per a això es va dissenyar un pla de contingència abans de l’estiu que contemplava reforçar la plantilla amb un total de 7.062 contractes eventuals.

A més, la consellera ha anunciat que hui s’ha posat en marxa el cinqué procediment extraordinari per a la inscripció de professionals corresponents a 4 grups laborals.

Es tracta de les bosses de:

· Tècnics/as en cures auxiliars d’infermeria,

· Tècnics/as especialistes de laboratori,

· Tècnics/as especialistes de documentació sanitària i

· Tècnics/as d’emergències sanitàries,

Les bosses estaran obertes fins al 14 de setembre. El procediment d’inscripció i el funcionament serà el mateix que en la resta de procediments extraordinaris que s’han iniciat al llarg de la pandèmia.

En la tasca per al control de la pandèmia, s’ha procedit a la contractació de 1.329 professionals de diferents categories (infermeres, auxiliars, administratius/a, zeladors/as) i s’han sol·licitat 150 persones rastrejadores més al Ministeri de Defensa.

D’altra banda, la Generalitat ha adquirit 403 respiradors que permetran augmentar el nombre de llits per a pacients crítics en la Comunitat i millorar les capacitats d’assistència a pacients de *COVID-19. Quant al subministrament de materials, s’ha establit una reserva estratègica de material en Fira València, que cobreix les necessitats dels departaments per als pròxims mesos.

A més, la Conselleria de Sanitat ha posat en marxa un “ambiciós” pla per a estendre la telemedicina en la xarxa d’Atenció Primària, amb 2.000 punts de teleassistència en els centres de salut i un ‘pack tecnològic’ de 728 portàtils, 400 pantalles i telefonia que han sigut ja entregats a cada departament per a la seua distribució en els centres de salut.

Conscients de la pressió que estan patint els centres d’Atenció Primària, hem procedit a actualitzar els criteris organització assistencial amb un document que inclou noves mesures per a facilitar el treball dels professionals i adaptar l’atenció a les necessitats de la ciutadania“, ha afegit Barceló, després d’enumerar totes les resolucions i protocols elaborats des de la Conselleria, “on la protecció de la salut com a prioritat absoluta“.

La titular de Sanitat ha explicat que l’evolució de la pandèmia ens ha portat a adoptar mesures excepcionals davant l’increment dels casos i per a atallar els brots que s’anaven produint com ha ocorregut en les localitats de Gandia, València i Benigànim”.

En el cas de València, es van adoptar mesures el 13 d’agost, prorrogades el dia 27 durant 14 dies més davant la situació de contagis i la pèrdua de la traçabilitat.

A Gandia, es va produir un brot de coronavirus que va obligar, el 18 de juliol, a suspendre temporalment l’activitat dels locals de discoteques i bars d’oci nocturn de la ciutat durant 14 dies.

També el 30 d’agost es va procedir a adoptar mesures addicionals en el municipi de Benigànim durant 14 dies, incloent-hi el seu confinament en detectar-se una situació de propagació del virus que ha provocat la pèrdua de la traçabilitat dels casos.

Seguretat en l’inici del curs

Respecte de la volta a les aules, Barceló ha destacat el treball conjunt de Salut Pública i Educació durant més de dos mesos per a planificar el nou curs, amb garanties de seguretat: “És necessari reprendre l’activitat educativa presencial, però ha de fer-se adoptant una sèrie de mesures de protecció, promoció de la salut i prevenció enfront de la COVID-19 que garantisquen que es realitza de la manera més segura possible“.

A més d’enviar un missatge de tranquil·litat a les famílies, la consellera ha anunciat que es posarà en marxa un telèfon d’atenció a la comunitat educativa en la qual s’atendran tots aquells dubtes i qüestions que, al llarg del curs, es puguen plantejar. “Hem d’estar tranquils; no hem de abaixar la guàrdia, però tampoc perdre la calma davant la volta als col·legis”.

La consellera ha tancat la seua intervenció recordant que l’ús de les tecnologies ha permés evitar desplaçaments innecessaris als centres sanitaris, i descarregar als professionals de certes tasques que poden realitzar-se de manera telemàtica, així com la posada en marxa d’un Pla de digitalització que aprofundisca en la implantació de la teleassistència.

Voluntat de diàleg amb els MIR

Ana Barceló s’ha referit a la situació dels Metges Interns Residents (MIR): “No els contemplem com a futurs professionals. Ja formen part del sistema públic i, segurament, quan acaben la seua especialitat, es quedaran en ell. Per tant, hem de cuidar-los, acaronar-los i també reivindicar les mesures que siguen necessàries perquè senten que formen part del sistema i no tinguen aquesta sensació de ser mà d’obra barata“.

La titular de Sanitat ha assenyalat que, la setmana vinent, es produirà la segona reunió amb el comité de vaga i ha assegurat que “hi ha voluntat de diàleg i d’arribar a acords per a resoldre la seua situació“.

Articles relacionats