ACAPS prepara el programa Vacances en Pau 2018 per a xiquets sahrauís

L’Associació d’Ajuda al Poble Sahrauí de la Safor (ACAPS) ha engegat per vintè segon any consecutiu el treball de preparació de les Vacances en Pau per a que un grup de xiquets sahrauís puga passar l’estiu a la Safor. Fonts de l’associació apunten que «dissortadament, aquestes campanyes continuen sent necessàries perquè el poble sahrauí encara no ha recuperat la seua llibertat; perquè encara hi ha una bona part d’aquest poble obligada a viure un exili que ja dura més de quaranta anys; perquè encara hi ha una altra part que viu sota la bota imperialista marroquina, colonial i genocida; perquè, malgrat totes les resolucions i els acords internacionals que reclamen la descolonització del territori del Sàhara Occidental, encara trobem aquest territori, aïllat del món, amagat al món, on es saquegen les riqueses naturals, es practica la neteja ètnica, es produeix un genocidi silenciós».

Tot això passa, segons ACAPS, «amb la connivència dels líders democràtics mundials, i la complicitat dels governants del Regne d’Espanya, qui té, davant l’ONU, legalment, la responsabilitat dels ciutadans de l’antiga colònia, encara no descolonitzada».

L’estiu de 2017 una trentena de xiquets i xiquetes sahrauís passaren un parell de mesos de l’estiu amb diverses famílies saforenques, i participaren amb diversos actes i recepcions institucionals en nombrosos ajuntaments.

«Les Vacances en Pau són un granet d’arena que no resol la qüestió; però serveixen, entre d’altres coses, per enviar al poble sahrauí un missatge de solidaritat, d’esperança que esgarra el vel de silenci amb què els volen anihilar. Serveixen, també, per aportar als xiquets participants, una recàrrega de benestar i de satisfacció», apunten.

Els sahrauís rebran, així, una revisió sanitària que complemente aquella que se’ls haja pogut fer als campaments de refugiats. Rebran, també, una alimentació equilibrada, que significarà una injecció de salut necessària per al seu creixement sa.

També gaudiran d’un benestar material (gelats, platja, piscina, jocs diversos, televisió, bici…) que inclou roba diversa, ulleres, si els en cal… completament absent als campaments de refugiats.

Un benestar, però, que no és un impediment perquè desitgen, al cap dels dos mesos lluny dels seus, tornar al “seu” país, al seu món. Que tot i la precarietat, és la seua casa, és on tenen els seus familiars, les seues arrels vivencials. Un retorn que faran, però, amb més experiència vital, amb les piles carregades.

ACAPS afirma que per poder dur endavant aquest programa els és imprescindible poder comptar amb l’ajut de la família acollidora, eixa família que obre les portes de sa casa a un xiquet, o a una xiqueta, amb qui compartirà molt més que la taula, la casa… amb qui viurà unes experiències, unes vivències, que no són, només, d’anada, sinó també de tornada. És un intercanvi enriquidor per a totes dues parts.

I acollir no és especialment difícil, ni onerós, ni costós: de les famílies “només” demanden que atenguen el xiquets, que el tracten com un fill més.

De les despeses que comporta dur el xiquet fins a la comarca, bitllets d’avió, autobusos, assegurances, van a càrrec de l’associació. Però, necessiten cada família per poder acollir cada xiquet. Per tant, fan una crida a tots aquells que puguen i vulguien ajudar.

Et Pot Interessar