La sala d’exposicions del Centre de Gandia de la Universitat de València acull fins els pròxim 12 d’abril l’exposició ‘Crònica de la Gran Guerra. L’arxiu de Tànger’, produïda i cedida pel Museu Valencià d’Etnologia, en la que es dona una visió desconeguda de la I Guerra Mundial.
Este arxiu de la Primera Guerra Mundial narra el periple d’un oficial pel front deixant constància dels paisatges de la guerra. Les fotos van ser fetes entre 1916 a 1935. L’arxiu és divideix en dos grans blocs: el relatiu a la Primera Guerra Mundial, que reflecteix l’estada de l’autor en el front i el referent a la postguerra fins a 1935, que retrata a la família en la seua vida quotidiana. El fotògraf, de nom desconegut, era un soldat francès servint en el Front Occidental on l’oficial s’entreté a capturar tots els aspectes de la contesa, dels moments banals i curiosos als cruels i descarnats. En el seu automòbil descobert, tant retrata armes estranyes com a soldats abatuts. És la visió de l’oficialitat en guerra, analítica i distant, però amb un olfacte estètic excepcional.
Les imatges de l’Arxiu de Tànger han estat restaurades i formen part de l’arxiu de la Casa de la Imagen de Logroño. Ara, l’exposició es pot visitar en la Sala d’exposicions de la Universitat de València a Gandia, a la planta baixa de l’edifici del carrer Tossal, en horari de dilluns a dijous de 9 a 20h i divendres de 9 a 15h.