11.6 C
Gandia
Dimecres, 6 desembre, 2023

302 persones sense llar ateses per Càritas Gandia

• Càritas s’uneix a la campanya anual de la Setmana de Persones Sense Llar sota el lema “COMPARTEIX LA TEUA XARXA. NO DEIXOS QUE ES QUEDEN FORA DE COBERTURA”.

• Enguany, Càritas Gandia ha atés un total de 302 persones sense llar a través de tots els recursos de l’àrea: equip de carrer, centre de dia, CAI i habitatges d’autonomia.

Un any més, Càritas s’uneix a la campanya anual de la Setmana de Persones Sense Llar sota el lema “COMPARTEIX LA TEUA XARXA. NO DEIXOS QUE ES QUEDEN FORA DE COBERTURA”. Esta iniciativa té com a objectiu fonamental conscienciar a la societat sobre la situació de les persones sense llar i la importància de garantir els seus drets humans, especialment en el relacionat amb l’habitatge, la salut i l’ocupació.

Càritas fa una crida a les Administracions i Poders Públics a garantir els drets de totes les persones amb un compromís real: el dret humà a l’habitatge ha de ser una prioritat política, ja que sense habitatge, i sense empadronament, es vulneren múltiples drets com l’accés a serveis bàsics, la seguretat, i la salut física i mental.

La campanya posa èmfasi especial a conscienciar sobre la realitat de les dones en situació de sense llar, ressaltant la seua vulnerabilitat, la violència que enfronten i la invisibilitat que les afecta greument.

A més, Càritas demana a la societat que amplie la mirada i que es pose en el lloc de les persones que viuen una situació diferent.

Des de principi d’any, Càritas Gandia ha atés un total de 302 persones sense llar a través de tots els recursos de l’àrea: equip de carrer, centre de dia, CAI i habitatges d’autonomia.

En el programa d’Equip de carrer s’ha atés des de gener a setembre d’enguany a 56 persones, 7 d’elles dones.
Per la seua part pel Centre de Dia han passat en estos mesos 222 persones, 161 d’elles ho han fet per primera vegada. Del total, 38 són dones. En este recurs, els tècnics de Càritas Gandia han oferit atencions per part de la treballadora social (263); atencions jurídiques administratives (342) i atencions psicològiques (254).

A més, en el Centre de Dia s’han entregat en els primers 9 mesos de l’any 19.964 kits d’alimentació (desdejuni, menjar i sopar); s’han prestat 1.677 serveis de dutxes; 418 serveis de rober; 448 de bugaderia; 213 de perruqueria; 312 kits d’higiene i 46 mantes.

Pel que fa al CAI, el centre d’acolliment temporal, 17 persones han passat per este recurs enguany. Del total 2 han sigut dones i la nacionalitat majoritària és l’espanyola. 

Segons explica Chema Puente, coordinador de l’Àrea de Persones sense Llar, enguany, Càritas Gandia ha constatat:

1. Augment notable de persones que es troben en situació de sense llar provocada per diversos factors.

-factors econòmics: continuem observant l’arribada de persones en moments concrets de l’any a causa de la temporalitat i precarietat laboral dels àmbits en els quals treballen (hostaleria, agricultura), la qual cosa impossibilita la seua seguretat econòmica per a fer front al pagament del lloguer d’un habitatge.

-factors administratius: persones que sol·liciten protecció internacional i davant la impossibilitat d’aconseguir una cita queden desprotegides i tenen dificultat per a accedir al circuit d’allotjament del ministeri durant diversos mesos.

D’altra banda, algunes persones tenen dificultat per a accedir a tràmits administratius per a cites en gestions o sol·licitud d’ajudes a causa de la digitalització del procés.

-factors de salut: Hem constatat un augment de problemes de salut mental al mateix temps que els recursos per al tractament han disminuït. Això agreuja les condicions de la persona per a millorar la seua situació personal i poder eixir del sensellarisme i empitjora en els casos d’exclusió severa.

D’altra banda, constatem casos de persones amb grau de dependència a l’espera de resposta de les seues sol·licituds d’allotjament.

2. Dificultat d’accés a l’habitatge per diversos motius.

El preu del lloguer ha pujat de manera significativa i la sol·licitud de fiances és inassumible per als quals no compten amb estalvis suficients. D’altra banda, accedir a habitatges socials està limitada per la gestió administrativa i l’escassetat d’estes.

L’augment significatiu de les persones en situació de sense llar també requereix una reestructuració respecte als protocols d’emergència que s’han d’activar davant situacions climatològiques adverses, ja que es requereix un espai ampli per a albergar a major nombre de persones.

PROJECTE PILOT DE RECOMPTE DE PERSONES SENSE LLAR

La Direcció General de Diversitat Familiar i Serveis Socials del Ministeri de Drets Socials ha inclòs a Gandia en un projecte pilot per a realitzar recomptes nocturns de persones sense llar en diversos municipis de l’Estat de més de 100.000 habitants i capitals de província, així com Gandia. Es proposa una metodologia comuna i un manual per als recomptes. El projecte forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Este recompte que a Gandia durà a terme Càritas, tal com ha explicat Paula Rodríguez, coordinadora del CAI, “té com a objectiu millorar el coneixement sobre les persones sense llar al país i establir les bases per a fer estos recomptes periòdicament. Participaran 47 voluntaris i a través d’una app faran preguntes a les persones sense llar, les respostes de la qual quedaran registrades en l’app i servirà per a, sobre la base de la realitat, aplicar estratègies per a les persones sense llar”.

La iniciativa es divideix en quatre fases: presentació del projecte, organització i coordinació dels recomptes nocturns, realització dels recomptes nocturns i devolució dels resultats amb un informe final.

El procés implica la formació de voluntaris, la recopilació de dades sobre les persones sense llar en espais públics i centres d’allotjament, i l’avaluació de l’experiència. Els resultats s’utilitzaran per a obtindre una imatge més completa de la situació de les persones sense llar a Espanya.

Articles relacionats