9.5 C
Gandia
Diumenge, 5 febrer, 2023

2019, les incerteses de l’any electoral a la Safor

grup mesgandia ple
Grup municipal de Més Gandia, a un ple.

L’any electoral que estrenem este 1 de gener es presenta amb incerteses a la Safor. A la ciutat de Gandia encara es desconeix si es reeditarà la coalició d’esquerres que va propiciar cinc representants amb la marca Més Gandia, a Tavernes els dubtes giren al voltant de si Compromís serà capaç de mantenir la majoria absoluta, i a Oliva s’encaren les eleccions després d’un mandat caracteritzat per una forta inestabilitat que ha acabat per esclatar en la recta final amb la deserció del segon grup més nombrós del govern, Projecte Oliva. 

A l’àmbit comarcal, amb un PP reduït a la mínima expressió en el mapa d’alcaldies després de les eleccions de 2015, la batalla sembla que tindrà com a principals contrincants a Compromís i PSPV. En joc hi ha, a més del poder local, el repartiment de seients a la Diputació Provincial. 

ple gandia gener 2018
El grup del PP a Gandia, durant una protesta al ple.

A la ciutat de Gandia PSPV i Més Gandia poden presentar com a credencials un sanejament econòmic i una racionalitat en la gestió que, no obstant, ha vingut imposada per les institucions supramunicipals. Per contra, no podran presumir de grans execucions en matèria d’inversions. Els principals projectes s’han quedat en esbossos, i com a molt, tallaran la cinta de la nova rotonda del polígon Alcodar. 

El PP, per la seua part, s’ha quedat sense discurs i sembla més capficat en lluites internes per decidir la candidatura que en fer una analisi del que ha estat l’experiència de govern de PSPV i Més Gandia amb el suport pràcticament incondicional de Ciutadans. Hi ha incògnites al voltant dels suports que aconseguiran a les urnes candidatures com la d’EUPV, Els Verds o ERPV en el cas de que no hi haja coalició. També es pressuposa una candidatura de VOX per disputar-se l’espai de la dreta, on hi ha també la incògnita de si Ciutadans serà capaç de rascar més terreny al PP. 

A Compromís, l’elecció de Josep Alandete com a candidat va aportar unes esperances que de moment s’han quedat a mig camí per la reacció d’una  part de la militància (i també d’una part de la representació institucional actual) que no ha acceptat la victòria d’Alandete a la contesa interna. Compromís està ara immers en un debat sobre la conveniència d’acudir en solitari a les elecciones, una opció que s’imposa a poc a poc. El candidat d’EUPV, Nahuel González, ja ha donat un termini a Compromís per a que decidisca si va sol o accepta una nova coalició. 

Eixe panorama minva l’estratègia que s’havia traçat Josep Alandete. El candidat de Compromís va dir només va ser elegit que era més difícil guanyar les primàries a la seua formació que l’alcaldia de Gandia, i la seua fòrmula era que no es perderen vots per l’esquerra, una tasca difícil si no hi ha coalició.

L’altre repte de Compromís en el seu camí cap a l’alcaldia serà traure un vot més que el PSPV per al cas de que els actuals socis de govern tornen a sumar majoria. Ahí s’albira una interessant contesa electoral entre socialistes i nacionalistes a la ciutat de Gandia. Al PSPV es tem el fort arrelament social del candidat de Compromís, i alhora es respira quan s’observa la baixada de braços d’una part de Compromís i la dispersió del vot a la seua esquerra si no es reedita la coalició Més Gandia. Tota una pila d’incerteses que propiciaran en aquests primers mesos de 2019 una interessant batalla electoral. 

Articles relacionats