Ximo Puig es desvincula de l’etapa del presumpte finançament il·legal del PSPV

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig, es desvincula de l’etapa en la que s’investiga un presumpte finançament il·legal del seu partit, asegura que durant els anys que ell ha sigut secretari general del PSPV «s’ha actuat d’una manera absolutament correcta», i confia que en aquells anys s’haja actuat també de forma correcta.

Puig, en una visita a les confraries de la Setmana Santa del Grau de València (a la imatge), ha dit que cal esperar a que «s’aclarisquen» els fets. «Tinc confiança, però si en algun cas hi ha hagut alguna situació irregular s’assumiran les responsabilitats», ha subratllat.

El líder dels socialistes valencians ha insistit que el partit «no té més coneixement» dels fets que el que s’ha publicat en els mitjans de comunicació perquè «en cap cas la justícia s’ha dirigit al PSOE».

No obstant açò, ha puntualitzat que la formació donarà «tot el suport» a la justícia i la policia per a «que s’aclarisca si hi ha hagut algun comportament erroni fa més d’una dècada». En cas que així siga, ha subratllat que «s’assumiran totes les responsabilitats».

«Nosaltres donem una resposta nítida i tolerància zero als comportament irregulars i la corrupció política. L’única cosa que necessitem és tindre la informació adequada i prendre les decisions», ha assenyalat per a considerar que el PP, que ha sigut el que ha presentat la denúncia, «ha judicialitzat aquesta qüestió». «Nosaltres ni ataquem els jutges, fiscals ni la policia ni els periodistes, que era la tàctica del PP», ha apuntat.

Per a Puig, allò important ara és que s’aclarisca aquesta qüestió «amb garanties jurídiques» perquè no tenen «res que ocultar» i van a defendre «el que és fonamental en la democràcia, que és la transparència».

Insistit per si li «preocupa» que amb aquesta investigació es puga demostrar que el PSPV ha dut a terme les mateixes pràctiques que tant se li han criticat el PP, ha negat aquest extrem i ha subratllat que és «absolutament conscient» que durant els anys que ell ha sigut secretari general del PSPV «s’ha actuat d’una manera absolutament correcta. Del passat no ho sé, però jo espere que sí. Tinc confiança, però si en algun cas hi ha hagut alguna situació irregular s’assumiran les responsabilitats. El que no es pot és tindre una doble vara de mesurar i jo mai la vaig a tindre i per descomptat assumirem la responsabilitat política i ho dic des d’un canvi de paradigma del comportament enfront de situacions d’aquestes característiques», ha insistit.

Ha admès que darrere d’aquesta denúncia del PP «hi ha una sèrie de comportaments no precisament exemplars», però ha reiterat que cal veure «la realitat dels fets» i quan estiguen «aclarits» prendran «les decisions oportunes». «En aquest moment el que volem és que s’aclarisca fins a l’últim dels detalls», ha subratllat Puig.

Per a açò, ha indicat que el PSPV va a establir una comissió de recollida de dades per a veure «si hi ha algun element» que puguen aportar quan la justícia li’l demane, perquè fins a hui «no hi ha hagut cap tipus de comunicació». «Anem a recopilar totes les dades que obren en disposició del partit», ha resolt.

El PSOE actuarà «amb contundència»

El secretari d’Organització del PSOE, el valencià José Luis Ábalos, ha assegurat que si hi ha indicis de finançament il·legal en el si del PSPV en la campanya electoral de 2007 Ferraz actuarà: «Des de la nostra perspectiva, el mateix ens dóna que estiguen prescrits o no, nosaltres actuarem amb contundència si pertoca».

«És un tema que afecta clarament el projecte polític i els valors que defenem, a nosaltres ens és igual si són de la casa o no ho són, quan es fa malament, es fa malament», ha indicat Ábalos, que ha demanat esperar a veure «de què va açò», perquè es van assabentar per les informacions periodístiques. «Anem a actuar com es fa en aquests casos i tal com estableixen les nostres normes», ha reiterat.

Preguntat sobre quina ha sigut la reacció a Ferraz després de conéixer aquesta investigació, Ábalos ha explicat que ell mateix es va posar en contacte amb el seu homòleg a la Comunitat Valenciana, José Muñoz, per a conéixer què sabien d’aquest tema i li van traslladar que han obert una investigació interna de la qual els ha demanat li donen part.

«M’han dit que ho van a mirar absolutament tot, estan molt interessats i nosaltres des d’ací tampoc ens anem a desvincular d’aquesta qüestió», ha agregat.

Sobre la possibilitat que es prenga alguna mesura més enllà d’eixe canal de comunicació obert, Ábalos ha demanat «veure primer quina matèria tenim» perquè ara com ara no saben més que l’aparegut en premsa. Si finalment es confirmaren el que apareix de la investigació, ha indicat que «hi ha altres fórmules» més enllà del que marquen els estatuts del partit, amb l’obertura de juí oral com a línia roja, «que poden permetre que en el cas de conductes que lesionen la imatge del partit es puga obrir un expedient disciplinari».

Sobre si eixos hipotètics expedients acabarien en expulsió, ha insistit: «Ja veurem, estem parlant d’una cosa que no coneixem, ni tan sols a qui es refereixen» les investigacions.

En eixos anys, en els quals el PSPV estava liderat per Joan Ignasi Pla, Ábalos era regidor i president de l’agrupació de la ciutat de València i ha remarcat que «no estava en la direcció» del partit.

Preguntat per si creu que eixiran noves informacions sobre aquest tema, el socialista ha assenyalat que «el que la tinga i l’administre sabrà», i ha recordat que «és una informació que no és d’ara». «El que caldrà preguntar és si algú l’ha tingut i per què no la va posar en coneixement de les autoritats corresponents, això és el que crida l’atenció», ha apuntat.

Segons ha remarcat, es parla de fets referits a 2007 i «pareix ser que la informació es va traslladar a la policia, que no al jutjat ni a la fiscalia i a determinats mitjans de comunicació». Així, ha remarcat que «és molt important actuar quan es té coneixement d’alguna irregularitat».

En ser qüestionat sobre si considera que algú ha estat esperant el moment oportú per a traure-la, ha assegurat que no ho sap però «quan apareix la primera informació, els mitjans es reserven per a tindre una segona i tercera entrega», per la qual cosa «el previsible és que no s’esgote ací». «Tot l’aspecte que té eixa informació és de caràcter d’entrada», ha apuntat.

Et Pot Interessar