23.4 C
Gandia
Diumenge, 14 abril, 2024

Un jutjat de Madrid Ordena les primeres citacions pel presumpte finançament il·legal del PSPV i Bloc

El Jutjat d’Instrucció número 24 de Madrid ha acordat investigar part del presumpte finançament irregular del PSPV i Bloc -partit majoritari en Compromís- pel concurs de publicitat del Pla de Vivenda 2009-2010, dependent del Ministeri de Vivenda, concedida a l’empresa de comunicació Crespo Gomar, per import de 126.000 euros. El jutge ha imputat tres responsables de la Mesa de contractació i els cita a declarar el pròxim 11 de maig.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), la jutge María de les Mercedes Pérez Barrios ha incoat diligències prèvies en la causa remesa pel Jutjat d’Instrucció número 21 de València pels presumptes delictes de prevaricació i/o malversació de fons públics.

El jutjat de València va començar la investigació pels mateixos delictes i un altre electoral al desembre de 2016 després de rebre un informe de la Policia Nacional sobre un suposat finançament irregular dels partits polítics entre els anys 2007 i 2011. Posteriorment, el passat mes de gener, després de la pràctica de diferents diligències i amb l’informe favorable de la Fiscalia, aquest òrgan judicial es va declarar “no competent” per a prosseguir amb instrucció en descartar que els fets indiciariament delictius s’hagueren comès en el partit judicial de València, per la qual cosa es va inhibir a favor de jutjats de Gandia, Benidorm i Madrid.

La investigació va començar després que el PP de la Comunitat Valenciana aportara documentació, factures i correus electrònics entre empresaris valencians, dirigents del Bloc i del PSPV relacionada amb el pagament de factures per treballs electorals als dos partits en les eleccions municipals i autonòmiques de 2007, en les quals el candidat socialista a la Generalitat era el seu secretari general, Joan Ignasi Pla, i Enric Morera, actual president de les Corts Valencianes, era el líder del Bloc.

Aquesta documentació entregada pels populars també apunta a diversos ministeris del Govern socialista mentre José Luis Rodríguez Zapatero era el president. D’ací, la inhibició d’una part de la investigació al jutjat madrileny.

El jutge de València explica en la seua interlocutòria d’inhibició que decideix passar la causa als altres tres jutjats perquè puguen continuar analitzant altres fets per si pogueren ser constitutius de prevaricació i/o malversació de cabals públics, com la compravenda d’un local a Gandia per la Federació Valenciana de Futbol subvencionada per l’Ajuntament d’eixa ciutat; els ‘opinómetros’ -contracte de subministrament del sistema de comunicació a Opin Media per l’Ajuntament de Benidorm en 2010-; i adjudicacions del Ministeri de Vivenda a Crespo Gomar.

Sobre aquest tema, la jutgessa de Plaça de Castella de Madrid ha citat a declarar dijous que ve 11 de maig, a partir de les 10.00 hores, en qualitat d’investigats Rosario G. V. i Sandra S. F, respectivament presidenta i secretària de la Mesa de contractació, i a José María A. G., l’interventor que presumiblement va autoritzar el pagament i que formava part com a vocal de la Mesa de contractació.

L’empresa de comunicació Crespo Gomar -que va tindre com a president a Alberto Gomar, el fill de l’extinent alcalde de l’Ajuntament de Gandia- va facturar serveis al PSPV dels pagaments del qual es feien càrrec altres empreses, fonamentalment constructores, mitjançant una presumpta falsificació de factures.

Segons la Policia, entre la documentació d’aquesta societat s’inclou un arxiu denominat ‘Estats de compte de Bloc’, que compta amb una taula amb conceptes, imports de factures i una butlleta d’estat en la qual es repeteix la paraula ‘concepte’, amb una sèrie d’empreses, de les quals se sospiten que van assumir les factures de la campanya d’aquesta formació política en 2007.

Articles relacionats