Alguna cosa ha fet malament la gent de Rafa García

G. CABANILLES        

Del resultat de les primàries del PSPV este diumenge només calen dues reaccions, la primera felicitar als guanyadors, Comprommís i Podem (no crec que Esquerra Unida es vaja a beneficiar de que els líders perpetus del socialisme valencià s’atrinxeren dècades i dècades a la poltrona), i la segona extraure la conclusió de que si Ximo Puig ha aconseguit revalidar el càrrec és que alguna cosa ha fet ben malament l’alternativa personificada en l’alcalde de Burjassot, Rafa García.

Amb tot a favor, l’alternativa als líders perpetus ha estat incapaç d’imposar-se a un personatge amb els antecedents electorals de Ximo Puig, i a qui tant li fa la vitalitat del partit mentre ell no perda el control. Que el principal rasputí de Ximo Puig, José Manuel Orengo, haja desparegut de les fotos i haja actuat a l’ombra recaptant avals i vots a plena dedicació, és un modus operandi que l’alternativa de Rafa García no ha sabut desemmascarar. És una tàctica antiga, ja la va aplicar Ximo Puig quan durant tota una matinada es va dedicar a recollir signatures per València per fer fora a Joan Romero, o quan li va fer l’abraçada de l’ós a Jorge Alarte.

La conseqüència del resultat d’aquestes primàries és que els líders perpetus ja estan fent comptes d’on posaran les seues natges la pròxima vegada que hi haja repartiment de càrrecs i sous. Orengo ja pot pensar en crear fundacions amb la tranquil·litat que li atorga aquesta victòria, Alfred Boix estarà a hores d’ara pensant si d’ací a dos anys seguirà a les Corts Valencianes o li anirà millor repetir experiència al Congrés, Joan Calabuig estarà debatint-se entre si seguir amb residència a Brussel·les o retornar a València i fer un nou intent a l’Ajuntament de València, Izquiereda Socialista també estarà fent comptes de a com cotitzen els seus serveis, amb un poc de sort si hi ha crisi de govern potser li toque una conselleria, Ciprià Ciscar potser tinga carta blanca per encapçalar la candidatura al Congrés per València en 2020, si és que Rajoy aguanta, i Vicent Sarriá estarà pensant en quins consells d’administració d’empreses públiques o semipúbliques hi figurarà a l’staff. Per suposat que Ximo Puig repetirà de candidat a president del Consell  amb l’únic objectiu que traure un  vot més que Compromís. El cinisme ha estat de tal extrem que Puig s’ha atrevit a afirmar en aquesta campanya que “el temps de les famílies s’ha acabat” i que “ara l’única família és la valenciana”. Només amb eixa afirmació Rafa García tenia munició suficient per a deixar KO al patriarca.

I a la Safor no parlem de l’alleujat sospir que hauran donat els Bufort i Cia. No se n’adonen que a les darreres eleccions municipals al PSPV el van esborrar del mapa electoral comarccal, una desfeta nomes dissimulada per l’elecció in extremis de Diana Morant amb el vot de Ciutadans. 

I  si amb açò l’alternativa ha estat incapaç de passar pàgina, és que no era alternativa. Les coses s’han fet ben malament. Rafa García no tenia la consistència necessària, i s’han encomanat més a la inèrcia de les primàries federals que a garantir amb mèrits propis una victòria. Arguments en sobraven, però els han sabut fer servir, i damunt han malbaratat una oportunitat històrica de capgirar les coses al PSPV i d’acabar amb les canongies. 

Els prescriptors

G. CABANILLES         

Fer una ullada als articulistes dominicals de la premsa casolana pot resultar alhora instructiu i indignant. Estan triats a pols i de vegades resulta impossible resistir-se a donar una resposta pública. J. Monrabal, autor d’un article setmanal a Levante-EMV de la Safor, escriu este diumenge, parlant de Ximo Puig i les primàries del PSPV, que  el president “merece algo más que una torpe maniobra oficialista destinada a moverle el sillón”. Amb la frase aïllada algú podria pensar que s’està referint al procés a través del qual es va fer fora a Pedro Sánchez de la secretaria general del PSOE el passat mes d’octubre, amb el concurs necessari de Ximo Puig. Allò va ser una maniobra evidentment “torpe”, com s’ha demostrat, i anava dirigida a “moverle el sillón” al president, en este cas al secretari general. Però no, J. Monrabal s’ha donat pressa en atribuir l’oficialisme a Pedro Sánchez, qui porta un mes al càrrec, i atorgar la condició de víctima a Ximo Puig, el gran fustigador d’allò que no li ha convingut. Encara sort que en algun moment apunta que el fet que l’alcalde de Burjassot, Rafa García, es presente a les primàries, “es legítimo”. Gràcies.

Tot just dues pàgines després, la regidora de Seguretat de Gandia, Àngels Pérez, ens conta que el canvi de model turístic a Gandia es nota, i parla de l’etapa funesta del PP i el Gandia Shore. “La nostra ciutat no serà mai una ciutat que accepte resignadament qualsevol imatge que vinga del desficaci, de la irresponsabilitat o l’adulteració. Nosaltres no tolerarem cap iniciativa que embrute el seu nom ni que ens cause vergonya”. D’acord, però la regidora no hauria de donar encara per soterrades aquelles pràctiques. Només ha de fer una volteta alguna vesprada per alguns dels “xiringuitos” de la platja que exerceixen com autèntiques discoteques, excedint a ulls de tots l’activitat per a la quals se’ls ha concedit llicència. Alguns són autèntics after hours, amb una multitud passada de litres, i comparteixen espai amb zones esportives o de jocs infantils. De quan en quan els xiquets que fan el partit de fútbol han d’interrompe el joc per deixar que un “zombie” creue el camp fent zig-zags, quan no han de presenciar una baralla, com la que aquest dissabte 24 de juny ha provocat fins i tot una intervenció policial. 

La regidora ha de saber que s’han acabat els temps en els que als quiosquets de platja et podien servir una tomaca tallada amb sal i oli, les olives i una canyeta. Potser les condicions de la concessió no fan rendible eixa funció pròpia dels quiosquets, i per tant encara queden escletxes d’aquella Gandia Shore que Àngels Pérez dóna per exterminada. 

La penya Beniopa fa ple de victòries i Ayuso es proclama guanyador de la Challenge

Els juvenils.

Tots els equips de competició de la PC Beniopa han aconseguit el passat cap de setmana la victòria en les seues respectives proves i el cadet Juan Ayuso es proclama guanyador de la Challenge de la CV.
L’infantil del Ginestar – ULB Sports Iván Gregorio (a la imatge) va obrir la llauna dels triomfs en la carrera de Sueca dissabte; el Master Germán Mortes va ser el 1er a creuar la meta en el Tour del Joguet d’Ibi. Pel que fa als Cadets, Juan Ayuso va aconseguir mantenir el liderat de la Challenge de la CV a Cervera del Maestrat i el Juvenil Josep Miquel Canet va sorprendre a tot el públic de Novelda en aconseguir una impecable victòria.
Sueca celebrava la seua tradicional carrera d’escoles, a la qual no van faltar els més xicotets de la Penya Ciclista Beniopa. En la Gymkana (prova d’habilitat prèvia a la carrera) Miguel Solera tornava a demostrar les seues habilitats i aconseguia la 3ª posició; el seu company Dani Sánchez es va classificar el 5é. En la carrera van tornar a donar el millor de si mateixos, deixant constància de l’alta progressió que han anat experimentant aquesta temporada. Iván Gregorio no ho va dubtar ni un moment i va aprofitar la seua oportunitat en els últims metres de carrera, aconseguint una gran victòria; la primera de la temporada. Solera es va quedar a les portes del podi en creuar el 4t la línia de meta. D’altra banda, Dani Sánchez i Iván Soriano van saber controlar a la perfecció el grup perseguidor, impedint atacs als seus companys. Tots dos van creuar la meta comandant aquest paquet.
Els Cadets lluitaven per mantenir el liderat de la Challenge a Cervera del Maestrat, i es van deixar tots la pell en la carretera per a ajudar al seu company Juan Ayuso. Després d’una carrera d’infart en la qual els membres del Ginestar – ULB Sports no van deixar d’estrènyer als rivals, Ayuso va arribar amb forces als últims metres, aconseguint sprintar al costat dels primers i classificant-se en 5ª posició. La resta de companys van aconseguir entrar amb l’escamot malgrat l’alt nivell de desgast de la prova. Amb aquests resultats, Ayuso mantenia el mallot groc de líder i es proclamava Guanyador de la Challenge de la Comunitat Valenciana.
Cita doble, d’altra banda, per als juvenils gandians; dissabte 6 corredors del Ginestar . ULB Sports es desplaçaven fins a Lorca; Sebas Pérez, Alberto Samper, Alex Gregorio, Toni Api, Rafa Escihuela i Marcos Tudela van defensar els colors de la PC Beniopa en terres murcianes. La prova va ser dura, però açò no va impedir als juvenils de Gandia controlar-la. Des del primer quilòmetre es va imposar un alt ritme; però els joves ciclistes van estar en tots els atacs, desbaratant-los al segon. Açò va permetre ficar a diversos homes en la fugida; els més destacats Alex Gregorio, qui va lluitar fins al final, aconseguint la 7ª posició, i Toni Apio, qui ho va donar tot aconseguint la 9ª plaça de la prova.
Diumenge els juvenils es van desplaçar fins a Novelda, per a seguir disputant la Challenge de la CV. Cal destacar el bon treball de l’equip, que no van deixar ni respirar als seus rivals. Josep Miquel Canet va ser dels qui més va treballar durant tota la carrera, però la seua casta ciclista el va col·locar on havia d’estar per a arribar al final amb opcions. Quan va veure la seua oportunitat no ho va dubtar i va atacar, deixant sense reacció als seus rivals; Josep va creuar la meta en 1ª posició, traient 2 segons d’avantatge enfront dels seus rivals. Per la seua banda, Miquel López es va classificar en 4ª posició, fent palesa la seua intencionalitat per la lluita en la General. Es va alçar amb la victòria en les Metes Volants i amb la 3ª posició en la Muntanya.
Després de la carrera de Novelda, Miquel López es col·loca 6é en la General Individual, aconsegueix mantenir el liderat de les Metes Volants i suma el liderat de la Muntanya. Per equips, el Ginestar – ULB Sports es col·loquen 2n.
La guinda la van posar els Masters i socis de l’equip, que van participar en el Tour del Joguet d’Ibi. Cal destacar a dos corredors del Ginestar – ULB Sports, que van ser els més combatius durant els 145 km de recorregut. Germán Mortes creuava la meta en la 1ª posició de l’eixida de les 8:00; i el seu company Angel Lloret també va entrar en meta dels primers, aconseguint entrar en el top20.

Cicle de conferència a Oliva sobre la pirateria a les costes valencianes

La Filada Pirates d’Oliva, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i de la Federació de Moros i Cristians, ha organitzat el primer Cicle de Conferències “Tres històries de Pirates. El fenomen de la pirateria a les nostres costes.” Les conferències tindran lloc el pròxim dissabte, 10 de juny, a partir de les 20 h, al Cubil Pirata, i són gratuïtes.

Gandia habilita una oficina per afavorir l’accés a l’habitatge protegit

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha destacat hui la col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament de Gandia per facilitar l’accés i fomentar la mobilització dels habitatges protegits que disposa a través de l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE) en aquest municipi.

Salvador ha realitzat una visita, acompanyada per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, a la nova Oficina d’Habitatge de Gandia que aquesta mateixa setmana ha posat en marxa el consistori. Des d’aquest punt d’atenció directa al ciutadà s’oferix tot tipus d’informació de les mesures i de les polítiques que s’estan aplicant en matèria d’habitatge, des dels pisos disponibles de lloguer, venda o lloguer amb opció a compra, així com les ajudes i subvencions per al lloguer i la rehabilitació d’habitatges o tots els mecanismes que s’han activat a través de la nova Llei per la Funció Social de l’Habitatge que ha impulsat el govern autonòmic.

En aquest sentit, la consellera ha ressaltat la “sinergia absoluta i el treball coordinat” que existix entre la Conselleria i l’Ajuntament de Gandia i que queda demostrada amb aquesta oficina de l’habitatge, “l’exemple més significatiu de què compartim el full de ruta” i que deixa palés que “junts ho fem millor“. De fet, ha apuntat que aquesta oficina també compta amb personal de la mateixa empresa EIGE, ja que un tècnic va una vegada per setmana a aquesta oficina per proporcionar informació sobre els habitatges protegits que l’entitat disposa a Gandia. Una xifra que ascendix a 115 pisos per posar-los a disposició dels ciutadans.

Pla de Col·laboració Local

Salvador ha recordat que recentment la Conselleria i l’Ajuntament de Gandia han signat dos convenis molt importants. D’una banda, el Pla de Col·laboració Local per a l’Impuls de l’Habitatge Protegit, en el qual s’emmarca aquesta nova oficina municipal i, d’altra banda, un conveni per impulsar la rehabilitació i la regeneració urbana.

Per la seua banda, l’alcaldessa ha assegurat que l’actual equip de govern municipal “recupera l’aposta de Gandia per l’habitatge protegit perduda en els últims anys” i ha afegit que els governs local i autonòmic continuen defensant de forma prioritària l’accés digne a l’habitatge perquè és “una necessitat bàsica i un dret constitucional”.

En aquest sentit, ha recordat la visita anterior de la consellera Salvador a Gandia que va servir “per a recuperar aquest gran projecte d’habitatges a Simancas que, per l’abandó de l’anterior govern municipal havíem perdut, i que gràcies a l’esforç d’aquesta consellera s’ha recuperat aquesta inversió i d’ací a poc temps aquests habitatges es podran cedir als ciutadans“.

Morant ha indicat que davant l’imminent tancament de l’empresa pública IPG, el govern ha estat previsor i ha obert aquesta mateixa setmana l’Oficina, a l’avinguda del Grau, número 2, que absorbirà molts serveis que es realitzaven en IPG en matèria d’habitatge. L’Oficina tindrà a disposició de la ciutadania uns 300 habitatges, entre les de la Generalitat, Ajuntament i IPG.

Alumnes de l’IES Gregori Maians d’Oliva dissenyen la campanya de màrqueting del comerç local

Des de l’eslògan a la imatge, passant pels models de les fotografies, la campanya de màrqueting del comerç d’Oliva per a esta primavera ha estat elaborada per estudiants de l’IES Gragori Maians, els qui a més s’han implicat en una sèrie d’iniciatives per difondre la importància de fer crèixer el comerç local.

La campanya ha tingut tres fases: una primera d’explicació i xerrades a les aules, una segona on es van donar a conéixer, al mateix institut, alguns dels productes que poden trobar al comerç d’Oliva, i una tercera on es van implicar els alumnes en la creativitat de la campanya. De fet els mateixos estudiants, amb els comerciants, han estat els models de les fotos que conformaran la campanya.

El regidor de Comerç, Mercats i Consum de l’Ajuntament d’Oliva, Pepe Salazar; la presidenta de l’Associació de Comerciants d’Oliva (ACCO), Rosa Llopis, i l’estudiant de l’IES Gregori Maians Guillermo Llácer, han presentat la campanya “Aquesta primavera, comerç d’Oliva, #estatotwapo”.

Es tracta del resultat final d’una campanya, desenvolupada per ACCO a l’institut de secundària des de la tardor passada, per tal de donar a conéixer als nostres joves tota l’oferta comercial de la ciutat, a més de la importància del comerç per a l’economia i el futur del municipi. La campanya ha permés que comerciants i joves s’aproximen, també perquè els comerciants coneguen millor als seus futurs consumidors i puguen adaptar així la seua oferta a les seues necessitats i preferències.

Per la seua banda, el regidor de Comerç, Pepe Salazar, ha volgut destacar la implicació dels joves en la campanya, “és molt important que els nostres joves sàpiguen tot el que el comerç local els pot oferir, tant pel que fa a la varietat de productes com a la qualitat i l’atenció personalitzada. També que coneguen la importància de consumir en el comerç local, perquè estan donant treball als nostres veïns i estan contribuint al futur econòmic del seu poble. Per tot això vull agrair-los molt especialment la seua col·laboració i per descomptat a ACCO el treball que realitza durant tot l’any”. Salazar ha afegit que aquesta idea dels comerciants “ha estat genial per aproximar-se a la gent jove, i conéixer millor el que demanen, de cara a fer el nostre comerç més adaptat a les necessitats reals dels nostres veïns i per tant més competitiu”.

La presidenta d’ACCO, Rosa Llopis, ha dit que la campanya #estatotwapo ha estat “la més positiva, enriquidora, bonica i constructiva de totes les que hem realitzat fins ara. Per això només puc tindre paraules d’agraïment per al regidor de Comerç, pel seu suport incondicional en totes les nostres iniciatives, i, naturalment, als joves i al professorat de l’IES Gregori Maians, per la seua il·lusió i ganes de col·laborar amb nosaltres.” Rosa Llopis ha afegit que han aprés moltíssim de la gent jove, “del que volen, del que demanen, i de segur que a partir d’ara els podrem atendre molt millor”.

Per la seua banda, Guillermo Llácer, estudiant de l’institut d’Oliva i model de la campanya ha dit que ha disfrutat molt amb l’experiència: “això d’anar a la botiga, provar-te roba i que et facen fotos m’ha agradat molt. També hem aprés el que significa el comerç de qualitat, i que tenim molts comerços diferents a Oliva”.

 

L’exposició de la Fundacio la Caixa torna este estiu a la platja de Gandia

Els co-portaveus del Govern de Gandia, la vicealcaldessa, Lorena Milvaque, i José Manuel Prieto, han informat de l’aprovació a proposta del regidor delegat de Cultura, Joan Muñoz, del conveni de col·laboració entre la Fundació “La Caixa” i l’Ajuntament de Gandia per a acollir l’exposició “Herois ocults, invents genials, objectes quotidians” que podrà ser visitada a la platja de l’11 de juliol al 4 de setembre. D’aquesta manera, la Fundació “La Caixa” s’encarregarà de posar en marxa la mostra mentre que el consistori facilitarà el permís de l’Autoritat Portuària per a la ubicació de la mostra al passeig del Port així com els permisos administratius necessaris.

“Herois ocults, invents genials, objectes quotidians reivindica el llegat d’inventors desconeguts. Amb un plantejament pedagògic i dirigit a fomentar la creativitat i reconéixer la importància de l’emprenedoria, la mostra proposa tres itineraris: tecnològic, artístic i històric-social al voltant de 27 d’aquests objectes quotidians, alguns d’ells típics de la cultura espanyola com el ventall o el càntir i altres com el clip, el llumí o les llaunes d’alumini”, ha explicatla portaveu de Més Gandia.

Prieto ha assegurat que el govern “es sent orgullós d’haver recuperat aquest tipus d’iniciatives que al seu dia van ser deixades de banda per promocionar engendres com “Gandia Shore”. Seguim apostant pel turisme cultural i familiar i recuperant espais d’oci per a tots els públics per tal que siguen visitats per milers de turistes i veïns de la comarca”.

Canvis en l’administració electrònica

D’altra banda, el portaveu socialista i regidor d’Administració, Modernització i Govern Obert ha explicat que l’entrada en vigor de la Llei 39/2015 d’Administració Electrònica ha produït molts canvis a totes les administracions, i per suposat també a l’Ajuntament de Gandia. “Alguns d’ells, malauradament, no són massa coneguts per part de la ciutadania, i molts d’aquests canvis són suficientment importants com per a que el consistori intente donar la màxima difusió possible”. Un d’ells és en matèria de contractació. I és que fins l’entrada en vigor d’aquesta llei l’Ajuntament de Gandia disposava en la seua pàgina web d’una Plataforma de Contractació on es publicava tot allò que s’anava a contractar mitjançant els plecs de condicions (un administratiu i un tècnic) per tal que pogueren presentar-se totes les empreses interessades. “Aquests plecs eren publicats també en el BOP i en el BOE i, en cas de superar una quantia concreta, també en el DOCE. Doncs bé, a hores d’ara l’Ajuntament publica directament en la Plataforma del sector Públic de l’Estat i automàticament va al BOE”. Això permet reduir terminis i eliminar moltes despeses de publicació.

Prieto ha recordat que la Llei 30/2015 també obliga a que totes les noves ordenances municipals tinguen dos períodes d’exposició pública (previ i final), dotant-les de més transparència i participació. I així està complint-ho l’Ajuntament de Gandia.

El no a la independència supera en més de quatre punts al sí, segons el Centre d’Estudis d’Opinió de Catalunya

Els partidaris del ‘no’ a la independència s’imposen amb un 48,5% als partidaris d’un Estat català (44,3%), trencant l’empat tècnic dels dos últims baròmetres del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, mentre que un 5,6% afirma que no ho sap i un 1,6% no respon.

El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha presentat este dijous en roda de premsa este estudi, amb un marge d’error de +/-2,53% i 1.500 entrevistes realitzades del 6 a 21 de març, a l’inici del juí del cas Palau i després de les condemnes pel 9N.

Argelaguet ha constatat que augmenta la distància entre ambdues respostes: la xifra dels que volen una Catalunya independent és estable, mentre que s’incrementa el percentatge dels que estan en contra perquè s’han sumat a esta opció els que abans no responien, segons ell.

Respecte al baròmetre de desembre de l’any passat, els partidaris baixen un punt –del 45,3 al 44,3%– i els detractors pugen dos –del 46,8 al 48,5%–.

Segons l’estudi, gairebé tots els que votarien a JxSí (90,9%) i la CUP (87,1%) voldrien un Estat català; es decantarien pel ‘no’ gairebé tots els de Cs (96,9%), PSC (86,4%) i PP (96,5%); quant a SíQueEsPot, un 51,9% votarien ‘no’, un 32,2% ‘sí’, un 12,1% no ho sap i un 3,7% no contesta.

El baròmetre pregunta per primera vegada als enquestats si estarien a favor que es convoque un referèndum d’independència: un 50,3% diuen que sí ho farien, ho vullga o no el Govern central; un 23,3% ho farien solament si s’acorda amb el Govern central; un 22,7% responen que en cap cas; la resta es dividix entre els quals no saben (2,9%) o no responen (0,8).

A la pregunta de què farien si es duguera a terme sense acord amb el Govern central, un 43,3% votarien a favor de la independència; un 22,2% en contra; un 6,2% en blanc; un 20,7% s’abstindria o no votaria; un 4,7% estan indecisos; un 1,2% no respon, i un 1,7% votaria nul.

En preguntar Arguelaguet si això significa que una gran majoria de catalans votaria en un referèndum, ha respost que tot dependrà de com es posen les urnes: si el Govern ho celebra “en un context de normalitat i amb el compromís de de aplicar els resultats, hi haurà una major participació, perquè la gent del ‘no’ aniria a votar”.

En la seua opinió, els partidaris de la independència estan mobilitzats des de fa temps però els detractors encara no, per la qual cosa “el resultat final d’un referèndum dependrà de com es faça, i també de la capacitat de mobilització dels dos camps”.

Gairebé tres de cada quatre votants de SíQueEspot participaria en el referèndum unilateral, mentre que ho farien un de cada dos votants de Cs, PSC i PP.

Un 63,3% de catalans creuen que Catalunya té un nivell insuficient d’autonomia, mentre que un 25,5% considera que és suficient, i un 5,8% que en té massa, i la resta no ho saben o no contesten.

També s’imposa amb un 37,3% que Catalunya ha de ser un Estat; pugnen pel segon i tercer lloc les opcions que ha de ser autonomia espanyola (28,5%) o un Estat dins d’una Espanya federal (21,7%), i l’última opció és que ha de ser una regió d’Espanya (7%).

Milvaques: “El nou model de proves de la Junta Qualificadora és un gran avanç per al valencià”

“El nou sistema d’avaluancios de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià és un grandíssim avanç, un pas de gegant en la potenciació i dinamització de la nostra llengua i, com no, en el seu posicionament, equiparant-la a altres llengües europees. I això, per als qui valorem tantíssim la nostra llengua, és molt, però que molt important”.

Així s’ha expressat la vicealcaldessa i regidora de Normalització i Promoció Lingüística de l’Ajuntament de Gandia, Lorena Milvaques, qui acompanyada de la tècnica de l’Agencia Municipal de Promoció del Valencià (AVIVA Gandia), Imma Canet, ha informata del nou model de proves de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià: quins seran els nous certificats, el calendari d’aplicació, l’homologació dels títols i certificats anteriors, així com les novetats respecte al personal examinador.

Milvaques ha destacat que, amb este nou model de proves de la JQCV, tal i com ja van anunciar el Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i esports, Vicent Marzà, i el DG de Política Lingüística i Gestió del multilingüisme, Rubén Trenzano, “hem aconseguit situar-nos, els valencians i valencianes, definitivament, en tan sols 1 any i mig del Govern del Botànic, i després de quasi 16 anys, al nivell d’altres espais europeus. I és que hem aconseguit per fi, que la societat valenciana, que s’havia quedat al marge, que estava fora, del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües, i que no s’havia incorporat pel que fa a la formació i acreditació del coneixement del valencià, des d’enguany, la JQCV ja pot emetre certificats que estiguen a nivell europeu, i això, imagine que coincidireu amb mi, és per als qui estimem la nostra llengua i la defensem com un tret identitari tan valuós, un grandíssim pas endavant. I en eixe sentit crec que l’aposta del nou govern valencià en defensa de la nostra llengua ha sigut primordial”. Cal recordar que el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües és una guia exhaustiva, transparent i coherent que va crear el Consell d’Europa l’any 2001 per a comparar els diferents nivells de llengües entre les persones. De fet, s’està treballnat per formar part de la Institució Europea d’Acreditació de Llengües (ALTE.)

En segon lloc, el que es pretén amb este nou model de proves és ajudar a la gent a parlar i escriure en valencià, i no només a obtindre un títol acreditatiu i oblidar-se’n després de la llengua. “Perquè de res serveix un certificat que diga que tenim un nivell determinat d’una llengua, si després en la realitat del dia a dia som incapaços de comunicar-nos amb eixa llengua”.

És per això que les proves fugen de valorar tan sols l’aprenentatge dels usos gramaticals, i reforcen i se centren més en la part comunicativa i oral. I a més a més, amb una relació estreta entre el que seran els textos orals i els textos escrits. Estan concebudes com a punt de partida de l’aprenentatge i ús de la nostra llengua, i no com a punt i final per a simplement aconseguir un títol.

 Finalment, la regidora de Més Gandia ha destacat que fet que s’haja tornat a instaurar l’homologació de títols expedits per altres institucions amb les qual compartim una àrea lingüística (des de 1995 s’havien deixat de fer). Amb una novetat, els títols expedits per les 5 universitats públiques valencianes. Per totes les que formen part de la Comissió Interuniversitària d’Acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA). “També és una passa més endavant el que s’haja inclòs l’exempció de quota a les persones que acrediten ser víctimes de la violència masclista”, ha conclòs. 

Des d’un punt de vista tècnic el sistema fa un graduació de 6 sis nivells des de l’A1 (que s’incorpora com a nou i que seria elemental o inici de l’ús social) fins al C2 (equival al Superior). Així, l’A2 equival a la prova de coneixements orals. El B1 equival a l’actual elemental. S’introdueix un certificat B2 que valora la interacció amb l’entorn en diferents contextos. El C1 és l’actual Mitjà (ampli repertori lingüístic) i el C2 el Superior (comunicació fluïda i espontània amb l’entorn). Enguany es manenten les proves de Grau Mitjà i Superior i s’incoporen les noves de A2 i B1. L’any 2018, ja estaran totes les proves noves (A2, B1, B2, C1 i C2) i s’eliminen les anteriors nomenclatures. També començaran atorgar-se els certificats A1, només amb l’assistència a formació per part de l’Escola d’Adults, l’Ajuntament, les Universitats, etc… 

Calendari de matrícula

Dilluns 27 de març es va iniciar el primer període de matriculació (que permet presentar-se a les dues convocatòries) el qual finalitza el 21 d’abril. La matriculació del segon període serà de l’1 a l’11 de setembre.

El primer i segon període comprenen les següents dates:

  • 27 de maig / 4 de novembre: A2, primera fase del certificat de greu mitjà i certificat de llenguatge administratiu (València).
  • El 3 de juny / 11 de novembre: Certificat de nivell B1 i primera fase del certificat de Grau Superior.
  • El 10 de juny / 18 de novembre: Segona fase del certificat de Grau Mitjà i certificat de llenguatge als mitjans de comunicació (València).
  • 17 de juny / 25 de novembre: Segona fase del certificat de grau superior. Certificat de correcció de textos (València).

Els preus són els mateixos que en convocatòries anteriors.

Més informació: http://www.ceice.gva.es/web/jqcv

La UPG es reforça

Finalment, Canet ha anunciat que davant l’elevada demanda dels cursos de valencià la Universitat Popular ha organitzat un curs intensiu de valencià mitjà. El curs consistirà en preparar la prova del Nivell Mitjà de València que convoca anualment la Junta Qualificadora de Coneiximents del Valencià, els mesos de juny i novembre.

El període de matrícula serà fins el dia 31 de març i les classes es desenvoluparan de l’1 d’abril al 10 de juny, els dilluns i dimecres de 17.00 a 18.30 h. Per a més informació i formalització de la matrícula caldrà passar per les oficines de la UPG, a la pl. Loreto, núm. 4-pb.

 

Antonio Montiel tira la tavallola

L’actual líder de Podem a la Comunitat Valenciana, Antonio Montiel, ha anunciat que no optarà a la reelecció com a secretari general davant la pròxima celebració, el 14 de maig, de l’assemblea de la formació en l’autonomia, segons ho ha confirmat en un missatge en el seu perfil de Facebook. Montiel diu que vol fugir de personalismes i ambicions, però el ben cert és que la forma amb la  que ha gestionat el poder que al maig de 2015 els ciutadans van posar a les seues mans ha estat més que qüestionat. El Pacte del Botànic s’assembla molt a un xec en blanc, la implantació territorial de Podem no ha existit, els grups municipals de les principals ciutats, sobretot a València i Castelló, estan absents, i per damunt de tot l’alineació de Montiel amb el sector errejonista en la darrera assemblea de Vistalegre va acabar de deixar al líder autonòmic fora de joc.
No obstant, l’actual secretari general de Podem a la Comunitat ha apuntat que ha pres aquesta decisió “després d’una llarga i meditada reflexió” i ha assenyalat que després de deixar aquest càrrec centrarà la seua activitat política “a treballar per a donar respostes a les demandes de l’organització i dels ciutadans en les institucions”, però ha precisat que no mantindrà “cap responsabilitat dins de l’organització”.
“Quedaré a la disposició de la nova direcció per a seguir aportant el meu treball, les meues idees i la meua il·lusió en aquest projecte”, ha afegit sobre aquest tema.
Montiel ha afirmat que “en la política actual sobren personalismes i ambicions improductives” i ha dit creure “que Podem necessita un futur integrador, unitari, plural, obert i feminista, deixant arrere absurds fronts i famílies que tan poc aporten a la societat que tant espera d’aquest projecte”. No obstant, Montiel  s’ha mostrat com un dels més frontistes amb la virulència amb la que els dies previs a l’assemblea de Vistalegre va atacar al secretari general, Pablo Iglesias. 
“Tinc el convenciment que Podem és avui dia l’única eina per a aconseguir un canvi social real, i des d’eixe convenciment hem de ser exigents en el nostre treball i estar al 100% allí on se siga més útil”, ha manifestat en el missatge.
El fins al moment líder de la formació morada ha comentat que està “molt satisfet del treball històric que l’actual direcció de Podem ha dut a terme en els últims dos anys” i també “orgullós” de “les moltíssimes persones” que li han mostrat “el seu suport, el seu treball i el seu afecte” des que ocupa el càrrec de secretari general.
“Les meues ganes i la meua motivació per a seguir barallant per un país més just són més que mai, i en aqueixa lluita seguiré dedicant la major part d’hores del meu dia a dia”, conclou el missatge de Montiel.
D’altra banda, Montiel ha destacat que “estem davant un moment transcendental perquè la situació de la Comunitat, amb nivells de renda inferiors a la mitjana estatal i amb índexs de pobresa i exclusió social, exigeix solucions urgents”, segons ha informat el partit en un comunicat.
En aquesta línia, ha assenyalat que la formació morada “té el doble repte d’articular un projecte ple d’idees i iniciatives eficaces i fer-ho de manera que ens permeta ser una força majoritària en 2019”: “Podem segueix sent la millor eina per a provocar el canvi que requereix la societat. Ens juguem molt i hem d’estar a l’altura del que requereix la societat valenciana”, ha dit sobre aquest tema.
Montiel ha sostingut que el Govern valencià “ha entrat en abstracció davant certs temes” i açò els “obliga” a hores d’ara de legislatura a “incrementar” el seu “nivell d’exigència”. “Des de les institucions hem d’endurir la nostra posició per a exercir la labor de control per a la qual vam ser triats”, ha asseverat.
“No cal donar res per establit en l’Acord del Botànic, un pacte que només pot seguir si les forces que el van subscriure compleixen els compromisos adquirits abans la ciutadania i les seues organitzacions”, ha conclòs el líder de Podem a la Comunitat.