11.4 C
Gandia
Diumenge, 27 novembre, 2022

Ròtova cancel·la el Porrat de Sant Macià 2021

– L’Ajuntament de Ròtova, tenint en compte l’actual situació sanitària i contemplant totes les possibilitats, ha decidit cancel·lar el Porrat de Sant Macià de l’any 2021, en una decisió compartida amb les associacions del municipi.

Les últimes dades al voltant de l’evolució de la pandèmia de la Covid-19 evidencien que ens trobem en una situació complicada, que se suma a l’alta pressió hospitalària. Davant d’aquesta situació és necessari prendre mesures per a frenar els contagis i apostar per la salut, preservar les vides i evitar el col·lapse en el sistema sanitari.

El Porrat de Sant Macià, també conegut com el Porrat de l’interior, amb més de 300 anys de tradició al poble de Ròtova, és un esdeveniment que té els seus orígens al monestir de Sant Jeroni, on ja a finals del S. XVIII, l’última setmana de febrer coincidint amb la festivitat de Sant Macià, es realitzava un mercat per a l’intercanvi i compra de ramats i cavallerissa; l’exclaustració dels frares l’any 1835 provocà que finalment la fira o el porrat del convent es traslladara als carrers de Ròtova. Conta la tradició oral que fou l’any 1874, quan el “tio Macià” va realitzar les oportunes gestions amb els firers perquè es traslladara la festa i el porrat al poble de Ròtova.

Aquest Porrat, considerat també com un punt de trobada entre el veïnat i comerciants de les comarques de la Safor i de la Vall d’Albaida ve celebrant-se de manera ininterrompuda en els darrers anys, i s’ha convertit en un important esdeveniment per als rotovins i rotovines, on conviuen les tradicions, l’artesania, la cultura, l’associacionisme, la festa i el comerç, entre d’altres.

Des de l’Ajuntament de Ròtova han assenyalat que “Encarem setmanes molt dures que forcen a respondre amb mesures contundents i amb previsió. Per tot açò, aquesta decisió complicada és necessària per a frenar i controlar com més prompte millor la pandèmia de la COVID-19. Des de l’Ajuntament de Ròtova estem treballant en accions no presencials, de caràcter “telemàtic”, que ens permeten celebrar de forma simbòlica els dies del Porrat, que prompte compartirem amb vosaltres. Ànims, rotovins i rotovines. Açò també passarà, i tornarem a omplir els carrers de festa i germanor”.

Articles relacionats