23.5 C
Gandia
Dissabte, 1 abril, 2023

‘raPoesia’ creatiu i innovador projecte d’àmbit sociolingüístic del Col·legi Carmelites

– Alumnes de 1r d’ESO es converteixen en creadors musicals

– El col·legi Carmelites de Gandia presenta raPoesía, un projecte interdisciplinari d’Àmbit sociolingüístic de 1r d’ESO, en el qual els alumnes han escrit, compost, produït i gravat les seues pròpies cançons.

Vídeo: clic ací

L’any de la pandèmia també pot entendre’s en positiu com una oportunitat per a implementar treballs interdisciplinaris en l’ensenyament secundari. En el col·legi Carmelites de Gandia han presentat raPoesía, un projecte que engloba les assignatures de Llengua castellana, Valencià, Geografia i Història, Música i Plàstica, amb l’objectiu de crear, amb ajuda d’eines digitals, cançons i videoclips.

En primer lloc, els alumnes van rebre missatges d’artistes tan coneguts com el cantant Panxo, del grup Zoo, el Dj. Pla-B o el productor Marc Dasousa, d’Atomic Studio. A continuació, amb la il·lusió generada per aquests missatges, van investigar de manera paral·lela la creació poètica en les assignatures de llengües, la composició musical mitjançant Garage Band en Música, i els mites grecs més importants.

Després, en grups de treball, van escriure poemes amb intenció de fer crítica social utilitzant aquests mites investigats. Aquests poemes van incloure tota mena de recursos poètics com a figures retòriques, jocs de rima i ritme, estructura d’estrofa-tornada, etc. Més endavant, havent creat una base musical amb ajuda de l’aplicació Garage Band, van gravar i van mesclar les seues veus per a aconseguir el primer dels objectius: crear la seua pròpia cançó.

IMG 1653No va acabar ací el projecte, perquè tot seguit cada grup va idear, va planificar, va rodar i va muntar el seu propi videoclip per a les seues cançons. Per a acabar amb raPoesía, en l’assignatura d’Educació plàstica i visual, els artistes han dissenyat i construït les seues pròpies estatuetes per a uns premis de la música, que comptaven amb categories com a millor cançó, videoclip, crítica social, adaptació històrica i millor lletra.

Rapoesia Carmelitas 1El premi més important de la gala va ser el de millor treball global, premi que tenia associada una sorpresa: gravar aquesta cançó en l’estudi de DasousaAtomic Studio. El resultat en forma de vídeo es pot veure en les xarxes socials del col·legi, una cançó professional feta per alumnes del primer curs d’ESO. Es pot accedir a través d’aquest codi Qr.

Amb aquesta activitat s’ha demostrat que no hi ha fronteres entre assignatures i que no hi ha límits per als nostres joves si se’ls sap motivar. Això no acaba ací, raPoesía és únicament un dels tres projectes d’àmbit que s’han desenvolupat en el centre enguany.

SOMOS TRIBU, i raPoesía, se li afig ara Catarsi, treball que pretén la creació d’un curtmetratge musical en el qual s’està treballant actualment. 

Fotografia: Els alumnes Pilar Torres i Carlos Flores, al costat del productor Marc Dasousa en Atomic Studio.

Articles relacionats