Puig arranca a Sánchez el 10% de les inversions en 2019 però sense nou model de finançament

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimecres el compromís del cap de l’executiu central, Pedro Sánchez, de destinar el 10% de les inversions regionalitzades del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2019 a la Comunitat Valenciana, que és “el que ens correspon”.

Puig s’ha pronunciat en aquests termes en roda de premsa, després de mantindre una reunió amb el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, en Moncloa que ha durat quasi dos hores i en la qual el cap de l’executiu valencià li ha traslladat l’agenda valenciana i les principals reivindicacions del Consell.

En concret, el cap del Consell ha explicat que el nucli de la reunió ha sigut per a abordar el problema valencià de l’infrafinançament, infrainversió i el deute.

En aquest sentit, ha destacat que el “primer compromís clar” de Sánchez amb la Comunitat Valenciana ha sigut que “per primera vegada en moltíssims anys el projecte de pressupostos del govern contemplarà una inversió del 10% per a la Comunitat. “Açò és una plasmació de la voluntat política de traure de la discriminació i la marginació la Comunitat”, ha indicat.

Respecte a la reforma del sistema de finançament, ha valorat la “voluntat d’acord” per superar l’infrafinançament que li ha transmès Sánchez que “és conscient de la dificultat d’aprovar el nou sistema” ja que ha recordat que es necessita el suport del Congrés dels Diputats. No obstant açò, segons Puig, el president li ha manifestat que farà “humanament tot el possible” perquè així siga.

Mentrestant i a l’espera del nou model, s’han acordat mesures transitòries per a les CCAA infrafinançades.

Quant al deute, Puig ha assenyalat que el Govern analitzarà aquesta qüestió “amb serietat” i la Generalitat rebrà una contestació “en breu”.

Et Pot Interessar