PSOE i Podemos tanquen un acord sobre els Pressupostos Generals

El Govern de Pedro Sánchez i Unidos Podemos han tancat aquest dijous l’acord sobre els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2019 que inclou millores socials, com l’augment del Salari Mínim, pensions i els permisos de paternitat o mesures en vivenda, així com modificacions impositives amb increments per a les grans rendes i grans corporacions, entre d’altres.

Iglesias i Sánchez van acabar de resoldre les seues diferències en la trobada que van mantindre aquest dimecres a la vesprada en La Moncloa i després de revisar el document els respectius equips, el líder de Podemos ha tornat aquest dijous per a firmar l’acord que negociaven des d’agost. El Govern haurà de remetre l’esborrany pressupostari a la Comissió Europea a tot tardar dilluns que ve 15 d’octubre.No obstant, cal recordar que no són suficients els vots d’amdós grups per a garantir l’aprovació.

Entre les principals mesures que arreplega l’acord subscrit entre el Govern amb Podem per als Pressupostos de 2019 es troben les següents.

1.- El Salari Mínim Interprofessional (SMI) pujarà un 22,3% en 2019, fins als 900 euros mensuals, des dels 735,9 euros mensuals actuals. L’increment suposa un alça de 164,1 euros més al mes.

2.- Les pensions mínimes i no contributives pujaran un 3% en 2019, la qual cosa tindrà un cost de 384 milions d’euros, mentre que la resta de les pensions augmentaran un 1,6%, segons l’IPC previst per a l’any que vé, per al que es destinaran 704 milions d’euros.

3.- Recuperació del subsidi per atur per a majors de 52 anys (ara l’edat d’accés era de 55 anys), mesura que està sent discutida també en el diàleg social, i l’impacte pressupostari del qual es xifra en 323 milions d’euros.

4.- Increment del 38% del pressupost per a vivenda amb major protecció per als llogaters, la regulació pels ajuntaments dels preus dels lloguers en zones tensades, l’augment del termini de pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de tres a cinc anys o el ja anunciat pla per a construir 20.000 vivendes de lloguer.

5.- Reforma en 2019 del sistema de cotització dels treballadors autònoms per a vincular-ho als seus ingressos reals, garantint als qui tinguen menors ingressos una cotització més baixa.

6.- Derogació dels aspectes ‘més lesius’ de la reforma laboral de 2012 abans que finalitze 2018, com a qüestions de negociació col·lectiva, i aprovació d’una nova regulació laboral amb “caràcter prioritari i urgent” que contemple ampliar el règim de no caducitat del conveni col·lectiu a la finalització de la seua vigència o mesures per a reduir la inestabilitat i la rotació laboral.

7.- Reforma “profunda” del bo social elèctric i la creació d’un bo general, que inclourà el bo de gas, amb la finalitat de permetre que “qualsevol llar puga realitzar un consum mínim d’energia”.

8.- El tipus màxim de l’IRPF s’elevarà dos punts per a les rendes a partir de 130.000 euros en 2019 i augmentarà cuatros punts per als ingressos superiors a 300.000 euros. Actualment, el tipus màxim de l’impost se situa en el 45% en el tram estatal.

9.- Tributació mínima d’un 15% sobre la base imposable positiva de l’Impost de Societats per als grups que tributen en règim de consolidació fiscal i a les empreses no integrades en grups l’import net dels quals de la xifra de negocis siga igual o superior a 20 milions d’euros, no afectant per tant pimes. Per a les entitats de crèdit i explotació d’hidrocarburs el tipus de gravamen serà del 18%.

10.- Disminució del tipus nominal del 25% al 23% en l’Impost de Societats per a xicotetes empreses que facturen menys d’un milió d’euros.

11.- Elevació de la fiscalitat de l’estalvi, que s’incrementarà en quatre punts percentuals per a rendes superiors als 140.000 euros, fins al 27%.

12.- Augment de l’Impost sobre el Patrimoni, que s’incrementarà un 1% per a les fortunes de més de 10 milions d’euros.

13.- Baixada del 10% al 4% el tipus de l’IVA aplicat als productes d’higiene femenina i del 21% al 10% el que grava els servicis veterinaris.

14.- Creació d’un Impost sobre determinats servicis digitals, que gravarà les empreses amb ingressos anuals totals d’almenys 750 milions d’euros i amb ingressos a Espanya superiors als 3 milions d’euros. Gravarà el 3% dels servicis de publicitat en línia, servicis d’intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d’informació proporcionada per l’usuari.

15.- Creació d’un Impost sobre les Transaccions financeres que gravarà amb un 0,2% les operacions de compra d’accions espanyoles executades per operadors del sector financer

16.- Aplicació d’un tipus de gravamen del 15% sobre els beneficis no distribuïts per les Societats Anònimes Cotitzades d’Inversió en el Mercat Immobiliari (Socimi).

17.- S’afegirà a la llista de morosos de l’Agència Tributària els responsables solidaris i es reduirà l’import de deute per a ser inclòs en la llista a 600.000 euros, davant de l’import de milió d’euros actual.

18- Es reduirà a 1.000 euros els pagaments que empresaris i professionals poden realitzar en efectiu en el si de la seua activitat, i prohibirà les amnisties fiscals.

19.- Desenvolupament d’un Ingrés Mínim Vital, amb un increment de la prestació però amb la posterior creació d’un programa de garantia de renda per a famílies sense ingressos, o amb ingressos molt baixos.

20.- Modificació de la normativa del lloguer perquè les comunitats de propietaris puguen prohibir l’activitat de lloguer turístic o fixar determinades condicions.

21.- Permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles i remunerats per llei. En 2019 el permís de paternitat s’ampliarà a huit setmanes, amb un cost de 300 milions d’euros.

22.- Augment del finançament de beques i ajudes a l’estudi, reducció de les taxes universitàries als “nivells previs a la crisi”.

23.- Universalització i gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys permetent als ajuntaments amb superàvit invertir en escoles infantils.

24.- Increment de la prestació per fill a càrrec fins el 473 euros anuals en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2019, amb l’objectiu que quasi 100.000 xiquets isquen de la pobresa severa.

25.- Inversió de 25 milions d’euros en ajudes per a menjador perquè tots els menors de famílies en situació de precarietat o risc d’exclusió puguen accedir a una correcta alimentació.

26.- Es destinaran 515 milions d’euros més per a “millorar” les quanties del Sistema de Dependència, fins als 1.800 milions, un 40% més respecte a l’exercici anterior, així com 315 milions d’euros per a “recuperar” les quotes de la Seguretat Social de 180.000 cuidadors familiars dels dependents.

27.- Suport i impuls de la producció i visibilització de les produccions en les diferents llengües de l’Estat, tant oficials com pròpies, amb un impacte pressupostari de 20 milions d’euros.

28.- Nou pla d’ajudes econòmiques per al vehicle elèctric, “estable i ininterromput” fins el 2020.

29.- Desenvolupament del model de transició energètica, amb la presentació d’un projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica abans de final d’any, revisió dels “beneficis caiguts” de les elèctriques i nova Estratègia Nacional contra la Pobresa Energètica.

30.- Augment del pressupost per a ciència i investigació, desenvolupament i innovació (R+D+i) en un 6,7% en 2019, la qual cosa suposarà un increment de 273 milions d’euros “íntegrament en l’àmbit civil”.

31.- Regulació de la publicitat del joc d’atzar i apostes ‘online’ d’àmbit estatal similar a la dels productes del tabac.

32.- Suport a la llei de violències sexuals proposta per Podem.

33.- Reforma de la llei electoral amb regulació d’enviament del correu conjunt i llistes cremallera obligatòries.

Et Pot Interessar