14.8 C
Gandia
Dilluns, 4 desembre, 2023

Potries acull una nova exposició de la col·lecció d’art contemporani de la Generalitat

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha inaugurat este dimecres 28 de novembre, l’exposició ‘La memòria continguda’, en el Museu Cassoleria d’Àngel Domínguez de Potries, la segona proposta emmarcada en el cicle d’exposicions de la ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha engegat una sèrie de cicles expositius compostos per algunes de les obres que formen part de la col·lecció i que van a visitar diferents poblacions de Castelló, València i Alacant.

La Generalitat Valenciana va adquirir el passat any un total de 33 obres d’artistes valencians, en una primera fase d’adquisició d’obra, sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques que reflexionen entorn a diferents qüestions de la nostra societat més propera. El temps i la memòria, plantejaments feministes, friccions entre el quotidià i el tecnològic, el binomi individu i societat, o la cultura de la sostenibilitat, són algunes d’aquestes qüestions al voltant de les quals es van a anar conformant els cicles expositius, adaptant-se a les diferents seus.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont ha assenyalat que “les obres que formen part d’aquests primers moments de la col·lecció estan viatjant per la Comunitat a manera de xicotets gabinets formats per un reduït nombre de peces que permeten un acostament més pròxim a la col·lecció”.

Pérez Pont ha explicat que “en la primera exposició que va tenir lloc a Potries, l’artista Xavier Montsalvatje va organitzar una trobada per a explicar la seua peça fomentant un diàleg entre l’objecte artístic, el creador i els públics” i ha afegit que “aquesta col·lecció constitueix una eina per a acostar els nous llenguatges contemporanis a la ciutadania al mateix temps que es genera un patrimoni que permetrà deixar un llegat i una narració històric artística de la creació actual per al futur”.

Assumpta Domínguez, alcaldessa de Potries, expressa “com bé ha explicat el director del consorci, l’artista Xavier Montsalvatje va realitzar una conferència al Museu Cassoleria, on no sols va ser tot un èxit i un orgull poder rebre’l al nostre poble, sinó una magnífica oportunitat d’acostar més encara si és possible l’art al públic, és per això que en els següents cicles continuarem rebent als diferents autors de les peces exposades”. La pròxima visita que rebrà el museu serà la d’Art al Quadrat, que tindrà lloc el dia 13 de desembre a les 18.00 h.

‘La memòria continguda’ està formada per les instal·lacions d’Art al Quadrat ‘Limbo económico en tres actos’ i Paloma Navares ‘Cantos rodados a la memoria’.

La mirada al passat és una constant no solament en l’art contemporani de la Comunitat Valenciana, sinó en quasi qualsevol manifestació artística. Una forma d’aprehendre el passat i projectar-ho cap al futur. En aquesta col·lecció trobem aprenentatges continus a través d’eixa mirada, autèntics homenatges a figures i a llocs, un aprenentatge continu el rescat del qual s’enllaça amb el moment històric-social actual.

Domínguez destaca “la importància de rebre una exposició que parla de memòria col·lectiva en un continent cultural on precisament allò que preservem és la història, la identitat i la memòria d’un poble, Potries poble terrisser”.

Segons la comissària de l’exposició, María Ramis “es tracta de superar aquell art que tractava de ser ‘etern’, la creació del qual es fonamentava en el material perdurable, una manera de sobreviure, a través de l’objecte, als estralls del temps”.

Ramis ha explicat que “en l’actualitat, s’ha deixat arrere aqueix sentit d’eternitat i és la immediatesa la que s’alça com a nova qualitat temporal més significant i, si atenem a l’efecte d’aquest procés en l’àmbit artístic, es produeixen tota classe de reflexions i reaccions al voltant d’eixa fugacitat”.

En el catàleg de la col·lecció la historiadora Pilar Tébar explica que “Limbo económico’ és una instal·lació realitzada en 2014 per Art al Quadrat que es desenvolupa en tres històries o actes diferents, però que formen part d’una mateixa narració”. En aquesta obra conflueixen les dues línies conceptuals en les quals treballen aquestes artistes; d’una banda, el vessant crític, de denúncia, compromesa amb problemes polítics i socials, actuals o de la Història espanyola del segle XX, i una altra en la qual relaten part de la història de la seua pròpia família.

D’altra banda la instal·lació ‘Cantos rodados a la memòria’ explica Maite Ibáñez que “reuneix l’essència dels treballs de Paloma Navares, establint una superposició de petjades des del passat cap al present, la peça perfila el seu eix en la consolidació de l’instant”. 1.200 fotografies retallades construeixen la cascada al·legòrica que recorrerà principalment el record de les dones poetes identificades en la memòria personal de l’artista.

Després de ‘La memòria continguda’ que es podrà visitar fins al 16 de desembre, el Museu Cassoleria d’Àngel Domínguez de Potries inaugurarà ‘Els altres paisatges’ tancant aquest primer cicle expositiu en el municipi de La Safor. Potries, que ostenta la capitalitat cultural valenciana ha sigut la primera localitat escollida per a iniciar el recorregut de la ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ pel territori.

Articles relacionats