26.6 C
Gandia
Dilluns, 4 juliol, 2022

Oliva sol·licita la declaració de Municipi Turístic ajustada a la nova normativa

• És el primer municipi valencià que ha presentat tota la documentació per a poder aconseguir aquest reconeixement, segons la nova normativa autonòmica
• Aquesta iniciativa permetrà tindre un dret d’atenció preferent en l’elaboració de plans turístics de la Generalitat i un finançament específic per a compensar l’esforç financer, motivat per l’activitat turística
• La finalitat essencial de l’Estatut del Municipi Turístic és promoure la qualitat en la prestació dels serveis municipals a la població turística, contribuint a un turisme sostenible i inclusiu, d’acord amb els compromisos que deriven del codi ètic del turisme valencià

 L’Ajuntament d’Oliva ha iniciat el procediment per a aconseguir la declaració de municipi turístic segons estableix el nou decret aprovat pel Consell el passat 10 de gener, una norma que promou la qualitat en la prestació dels serveis municipals a la població turística, així com el compromís amb la sostenibilitat turística, la intel·ligència en els sistemes de coneixement i gestió, l’hospitalitat, el codi ètic del turisme, la valorització del territori i del paisatge, la cultura, els senyals d’identitat i la tradició local.

Entre els compromisos que Oliva ha de complir per a ser declarat municipi turístic destaca el respecte al medi ambient i els recursos naturals; la correcta distribució en el temps i en l’espai dels moviments turístics; l’harmonització del desenvolupament de les activitats turístiques amb la millora de la qualitat de vida de la població local i el respecte al seu dret de residència, tranquil·litat i descans.

Per contra, amb aquest reconeixement la ciutat obtindrà atenció preferent en l’elaboració dels plans i programes turístics de la Generalitat, en les seues activitats de promoció interior i exterior del turisme i en les polítiques d’implantació o millora d’infraestructures i serveis. I per un altre, el dret d’accés a vies de finançament específiques per a compensar l’esforç financer motivat per l’activitat turística.

Encara que la ciutat comtal ja comptava amb aquesta declaració conforme a la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de turisme de la Comunitat Valenciana, ha sigut necessari acreditar tots els criteris i compliment de les obligacions establides en la nova norma.
Per a això, el departament de Turisme de l’Ajuntament d’Oliva ha presentat a Turisme Comunitat Valenciana la documentació relativa als criteris de població turística d’Oliva amb 12.491 places en allotjament reglat i un grau mitjà d’ocupació durant el 2019 de més del 52%, l’oferta turística i les platges com a recurs turístic de primer ordre tal com s’estableix en la Llei de turisme, oci i hospitalitat de la Comunitat. A més, s’han aportat altres requisits com el pla turístic amb mesures de sostenibilitat, estratègies per a millorar la qualitat de la destinació i les mesures que s’implantaran de cara a la innovació i digitalització de la informació turística.

Segons ha assenyalat Joaquín Calafat, regidor de Turisme i Platges, “volem posar en valor el turisme d’Oliva. Les nostres platges, patrimoni, cultura i gastronomia són fortaleses que hem de posicionar al llarg de tot l’any i aquest reconeixement ens va ajudar a aconseguir-lo”. Calafat també ha mostrat la seua satisfacció per la gran faena realitzada des de la delegació de Turisme, un esforç que s’ha concretat a “ser el primer municipi valencià que presenta la documentació”.

Ja per a finalitzar, el delegat de Turisme ha reconegut la importància d’aconseguir aquest reconeixement que es traduirà en més qualitat, millors serveis i un increment en els recursos que rep el consistori.

A partir d’ara, s’obri un termini màxim de 6 mesos per a estimar la sol·licitud per part del Consell, una decisió que convertirà a Oliva en el primer Municipi Turístic de la Comunitat Valenciana segons els criteris del nou àmbit normatiu.

Articles relacionats