L’Associació d’Ateus critica a Gandia per instal·lar betlems en edificis públics

L’Associació Valenciana d’Ateus i Lliurepensadors(AVALL) ha criticat l’Ajuntament de Gandia, entre altres institucions, per ignorar la seua petició d’exhibir signes religiosos en immobles destinats al servei públic. AVALL ha engegat una campanya dirigida a les institucions de la Generalitat i ajuntaments, perquè durant les properes dates de desembre, no s’exhibeixen, o si escau es retire, qualsevol símbol religiós que vulga aprofitar els llocs públics per a l’expansió o difusió de les seves creences o idearis particulars, una petició que fonamenten amb  que “hauria de ser innecessari recordar que la nostra Constitució estableix en el seu article 16.3 que cap confessió tindrà caràcter estatal, i recorden que durant el mes de desembre, en molts centres públics (escoles, ambulatoris, ajuntaments, …), s’instal·len escenografies representatives (pessebres) del ritual catòlic referides al naixement del déu d’aquesta religió. L’Ajuntament de Gandia és un dels destinataris de la sol·licitud.

Avall afirma que la majoria de les ocasions, es tracta d’ocultar el caràcter religiós catòlic d’aquesta representació amb les reiterades justificacions d’acte cultural i tradicional, quan la no confessionalitat explicitada en la Constitució, hauria d’implicar la neutralitat quant als ritus i els símbols de qualsevol confessió religiosa, i per tant la no exhibició d’aquests símbols en les instal·lacions públiques.

D’altra banda, afirmen, “la presència d’aquests símbols en els llocs on acudeixen, transiten o esperen molts ciutadans i ciutadanes de molt diverses confessions o de cap, suposa una vulneració dels drets que de la no confessionalitat es dedueixen”.

L’alcaldessa es justifica

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha justificat la instal·lació d’un betlem a l’Ajuntament de Gandia amb el fet que “es tracta d’una tradició i un factor identitari que està present pràcticament en totes les cases i l’Ajuntament de Gandia, com a casa de tots, també comptarà un altre any amb el seu betlem gràcies a l’Associació de Betlemistes de Gandia”.

I no només l’ajuntament disposarà`d’esta escena religiosa. L’Associació de Betlemistes realitza a la Casa de la Cultura un betlem monumental.

Et Pot Interessar