23.9 C
Gandia
Diumenge, 4 juny, 2023

La vil·la romana de la Sort de Ròtova estrena un nou mural de 336 m² de Toni Espinar

– Dissabte 12 de febrer, tindrà lloc una visita guiada a càrrec de l’arqueòleg Emili Moscardó Sabater i l’autor del mural Toni Espinar, a les 12.00 h

La vil·la romana de la Sort de Ròtova compta amb un nou mural de 336 m². L’autor és el muralista i restaurador Toni Espinar. La intervenció artística suposa una millora paisatgística per al polígon industrial les Masses i per a la vil·la romana, situada a l’entrada de la població.

El mural és un complement interpretatiu del mateix jaciment, que ha comptat amb l’assessorament de l’arqueòleg Emili Moscardó. En el mural d’Espinar, destaquen diversos personatges, entre els quals hi ha Bacus, el déu del vi i la vinya. La composició es divideix en dues parts, separades i unides per la via romana: la part urbana, o part residencial, i la part rústica, o part agrícola.

mural villa romana la sort2

A la banda esquerra hi ha una conversa entre dos llauradors que estan veremant, entre altres treballadors. En el missatge, hi ha la justificació de la intervenció: conéixer, estimar, protegir. Protegir el patrimoni és viure el futur.

Al centre del mural hi ha un carro carregat, que fa de pont entre la recreació del celler i les restes del magatzem museïtzat. I a la dreta, hi ha Bacus. La vil·la es presenta al mig del seu fundus, o la propietat, i d’un paisatge que compta amb el relleu de l’entorn: des del Mondúver, passant per l’alt de les Àguiles i el Picaio, fins al circ de la Safor. El mural d’Espinar és ric en detalls que ajuden a reivindicar, interpretar i reviure les restes de la vil·la romana.

mural villa romana la sort3

Els treballs d’excavació i museïtzació del jaciment exhumaren la part rústica o part agrícola, un edifici de planta rectangular compost per diversos departaments al voltant d’un pati. Les restes trobades in situ en el jaciment confirmaren aquesta tesi, ja que apareix una gran quantitat de grans contenidors, o dolia, on es vessava el most del raïm xafat en la premsa, o torcularium.

Visita a la vil·la romana.

Dissabte 12 de febrer, tindrà lloc una visita guiada “Un nou paisatge per a la Sort. Vil·la romana de Ròtova” a càrrec de l’arqueòleg Emili Moscardó Sabater i de Toni Espinar, muralista i restaurador, autor del mural de la vil·la romana, a les 12.00h. A la vil·la romana de Ròtova. Reserva a través de: cultura@rotova.es o 678621592.

Articles relacionats