LA TRAMA D’IMELSA APUNTA AL FINANÇAMENT IL·LEGAL DEL PP

Els integrants d’esta trama se servien dels seus llocs de responsabilitat en les administracions o en empreses públiques per a presumptament obtindre comissions a canvi de contractes fraudulents. Entre els 24 detinguts estan l’expresident popular de la Diputació de València Alfonso Rus i l’exregidora a la capital María José Alcón.

Les fonts consultades han assenyalat que hi ha obertes diverses vies d’investigació i que, entre les quals hi ha, s’estudia la possibilitat que s’haguera incorregut en finançament il·legal del PP en esta comunitat autònoma i que alguns alts càrrecs populars tingueren coneixement d’estos fets.

El mateix president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, s’ha pronunciat ja sobre este suposat i, preguntat per si de cas prendrà mesures contra Barberá o Camps en cas de ser imputats, recalcava que no han estat cridats a declarar ni detinguts, pel que estan «absolutament nets».

Fiances per vora un milió

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), la fiança pecuniària de major quantia puja a 500.000 euros i s’ha imposat a un empresari exsogre de l’exgerent d’Imelsa, Marcos Benavent. Alhora, demana 150.000 euros a l’exregidora de Cultura de l’Ajuntament de València María José Alcón per garantir responsabilitat civil.

Finalment, a l’exsecretari autonòmic d’Esports i exdiputat en les Corts Valencianes, David Serra, el magistrat reclama una fiança pecuniària de 15.000 euros.

Els altres 14 arrestats ja van comparèixer davant de l’instructor. Tots han quedat en llibertat provisional, investigats -terme que substituïx el d’imputats després de la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal (Lecrim)- en la causa oberta per diversos delictes contra l’administració pública, entre els quals hi ha, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals.

Dimecres pel vespre van passar a disposició del jutge altres 13 detinguts. Les declaracions es van prolongar fins a la matinada. Tots van quedar en llibertat provisional. A quatre d’ells també se’ls va imposar fiances pecuniàries.

El jutjat d’instrucció 18 té previst rebre este dijous a la resta d’arrestats, a mesura que els agents de la UCO de la Guàrdia Civil concloguen les seues diligències i els passen a disposició judicial. En ells es troben l’expresident de la Diputació de València i del PP de la província Alfonso Rus, i l’exvicepresident de la corporació provincial i exsecretari autonòmic d’Educació, Máximo Caturla.

L’operació portada a terme en col·laboració amb la delegació a València de la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i el Crim Organitzat i amb la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil com a Policia Judicial, s’ha saldat amb 24 detencions practicades a les províncies de València, Alacant i Castelló.

La investigació va començar a partir d’una denúncia interposada davant de la Fiscalia Provincial de València per una presumpta gestió irregular de l’empresa pública Imelsa, dependent de Diputació, el director gerent de la qual era Marcos Benavent, imputat en la causa, però que no es troba entre els arrestats en esta macrobatuda.

El Jutjat va incoar diligències i va declarar les actuacions secretes des del principi. En la causa s’investiguen diversos delictes contra l’administració pública, entre els quals hi ha, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals.

Cs denúncia que PSPV, Compromís i PP s’han aliat a Gandia per a mantindre el sou a un trànsfuga