LA REGIDORA DE SANITAT DE GANDIA POT HAVER OCULTAT DES DE DIJOUS UN FOCUS DE LEGIONEL·LA A LA PISCINA DEL GRAU

La regidora de Sanitat de l’Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil, pot haver estat ocultant des de dijous passat la detecció d’un brot de legionel·la a la piscina municipal del Grau. En la seua compareixença en roda de premsa tant Gil com el responsable d’instal·lacions esportives, Toni Deusa, han confirmat que el 26 de maig es va rebre l’avís del focus, encara que amb nivells baixets, tot i que haurien de ser zero. El PP ha demanat la dimissió de la regidora de Sanitat, la de la regidora d’Esports, Lydia Morant, i la de l’alcaldessa, Diana Morant. 

 

La piscina roman des del dia 26 tancada a causa, segons la primera versió oficial, «d’una avaria al sistema de depuració». No obstant, la regidora ha hagut d’admetre l’exixtència del focus de legionel·la, segons els resultats de les analítiques practicades per la Conselleria de Sanitat, qui no obstant resta gravetat al fet en no haver-se donat ús a la instal·lació des de la detecció. Això sí, el recinte ha de romandre tancat mentre es tracta l’aigua per a corregir el focus. 

L’Ajuntament de Gandia va tancar la piscina el dijous de la setmana passada i l’endemà va comunicar de manera oficial que aquesta romandria clausurada fins al diumenge «a causa d’una avaria en el sistema de depuració» amb la pretensió d’evitar riscos. Així mateix, van agregar que els usuaris podien utilitzar les piscines del poliesportiu municipal sense que açò suposara un cost afegit.

Tanmateix, el recinte segueix sense obrir les seues portes, i la regidora de Sanitat ha admés finalment que no s’havia produït una avaria sinó que en els resultats de l’última analítica apareixia el focus.

La regidora delegada de Sanitat, Liduvina Gil i el responsable d’Instal•lacions Esportives, Toni Deusa, han comparegut aquest dimecres en roda de premsa i han explicat que hi ha en una normativa que regula les prevencions que s’han de tenir en les piscines i que existix una altra normativa per prevenir la legionel•la. «En els dos casos, totes les instal•lacions complixen rigorosament els procediments, ja que es realitzen de manera diària diverses actuacions que es plasmen en un llibre d’actes gestionat pel personal dels centres esportius i que és controlat des de la Conselleria de Sanitat. A més a més, un laboratori extern s’encarrega de realitzar anàlisis periòdiques com a segona comprovació».

El responsable d’Instal•lacions Esportives, Toni Deusa, ha explicat que el passat dia 26 es va rebre a les instal•lacions esportives una telefonada del laboratori que realitza els controls de l’aigua de la piscina on s’informava els treballadors de que hi havia determinats paràmetres en el cultiu realitzat el 16 de maig que, tot i ser baixos, haurien de ser zero i que en un primer moment es va atribuir a una deficiència en el sistema de cloració o depuració. Una vegada coneguda la notícia, des del Departament d’Esports es va ordenar eixe mateix dia el tancament de les instal•lacions. «Encara que els valors fossen mínims, no podem córrer cap risc i de manera preventiva es va tancar la instal•lació», declara Deusa.

Posteriorment, es van adoptar una sèrie de mesures com l’aplicació en els diferents gots d’antibacteris, la hipercloració de l’aigua i la neteja de totes les parts desmuntables de la piscina. A més, es va realitzar una neteja i desinfecció dels filtres a l’espera de realitzar una nova anàlisi i cultiu per assegurar-se que la deficiència s’ha solucionat.

Referent a això, este dimecres mateix s’ha celebrat una reunió amb Salut Pública per marcar els passos a seguir una vegada s’han complert totes les fases del protocol que es marca des de la Conselleria i veure quines mesures s’han de prendre a partir d’ara.

Per la seua banda, Liduvina Gil, ha recordat que l’Ajuntament de Gandia «no té les competències de l’Aigua i que és Salut Pública, la responsable competent en la matèria. Nosaltres encara no tenim una comunicació oficial de Salut Pública ni de Conselleria on se’ns informe dels resultats. Hem actuat de manera correcta i preventiva. No hi ha cap afectat. El cultiu triga a desenvolupar-se 10 dies, per això es va realitzar el dia 16 de maig i els primers resultats van arribar el dia 26 tot i que sempre se’ns va parlar d’un valor anòmal però sense especificar quin tipus de bacteri era. No hi ha cap alarma i nosaltres tampoc hem de crear-la».

 

Et Pot Interessar