15.1 C
Gandia
Dimecres, 30 novembre, 2022

La Madrilla presenta un seguit d’al·legacions a la Confederació del Xúquer per salvaguardar la salut del Serpis

– La Madrilla presenta al·legacions a la futura gestió del Serpis per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

El passat 22 d’octubre, l’Associació Centre Excursionista la Madrilla, va presentar les al·legacions a l’Esquema provisional de Temes Importants del Pla Hidrològic de Conca per al cicle 2021 – 2027 de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Amb aquestes reclamacions sobre els documents en els quals es basarà la futura gestió del Serpis per als pròxims sis anys, l’Associació informà la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de les consideracions necessàries, baix el seu parer, per a millorar la salut del Serpis i de la seua població.

Un dels temes fonamentals de les al·legacions gira sobre la deficient gestió del cabal al Serpis, la qual posa sistemàticament en perill la biodiversitat del curs baix del riu, tal com l’Associació ha denunciat. Un bon exemple d’aquesta nefasta gestió s’ha produït fa només unes setmanes, tal com recorda el president, Toni Monzó, quan “milers de peixos amenaçats, s’han deixat morir al riu, a causa d’un tall de sobte del cabal malgrat tindre aigua suficient per a abastir les necessitats de reg i el cabal mínim”. Respecte al cabal ecològic, l’Associació exigeix el compliment dels cabals fixats i un major augment que el proposat per la Confederació, la instal·lació d’estacions d’aforament i la publicació dels resultats entre altres coses; tot per a evitar almenys, les mortaldats que venen produint-se i complir així amb els requisits legals.

El tema de la manca d’accessos al riu, també té una força important a les al·legacions presentades, en les quals l’Associació demanda el respecte de les zones de servitud per a permetre el lliure accés al riu per a usos lúdics, científics i d’emergència tal com exposa la llei. Al mateix temps que proposa recuperar la vegetació autòctona per tal de facilitar-ne alhora l’accessibilitat i la prevenció de danys per riuades.

Al respecte, el vicepresident, Joan Peiró, reivindica “la importància de les sendes tradicionals que com una teranyina, connectaven les poblacions amb el riu i possibilitaven els diferents usos i estima de l’ecosistema”.

Al mateix temps, s’han al·legat altres aspectes no menys importants que afecten el riu, per tal d’intentar, per exemple, que la Confederació actue en eliminar els vessaments d’aigües residuals i altres abocaments, reduir les elevades poblacions d’espècies exòtiques invasores i evitar la pèrduadel patrimoni cultural lligat a l’aigua i al ferrocarril.

Tot, segons explica el secretari, Ismael Aznar, “amb la intenció de complir amb el que diu la legislació i respectar tots els elements que conformen el Paisatge Protegit del Serpis”.

En conclusió, amb les al·legacions presentades, la Madrilla, exigeix a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que complisca amb la legislació amb l’objectiu de millorar la futura gestió del riu i per tant, la salut del Serpis i de la població que l’envolta.

Articles relacionats