La Generalitat estén a nous municipis el pla pilot aplicat a Gandia contra els allotjaments turístics il·legals

L’Agència Valenciana de Turisme treballa per a estendre a més municipis el projecte pilot contra l’intrusisme en l’allotjament turístic, que va arrancar l’any passat al costat de l’Ajuntament de Gandia i la Policia Local.
Així ho ha avançat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, després de reunir-se aquest dimecres amb representants dels principals municipis costaners de la Comunitat Valenciana per a treballar conjuntament contra l’intrusisme.
Durant la trobada s’han presentat les bases de col·laboració entre Turisme i els ajuntaments per al desenvolupament d’accions contra l’intrusisme i la competència deslleial.
Com a objectiu, el titular de Turisme ha defensat que se sumen més municipis en «la lluita global conjunta contra l’intrusisme», la qual cosa ha relacionat amb l'»obstinació» del Govern valencià d’implicar a totes les administracions davant «un problema al que hem de fer front des de totes les vies possibles».
Per a açò, el protocol de col·laboració del projecte pilot estableix que les campanyes d’inspecció es realitzaran durant tot l’any, insistint en els períodes vacacionals.
Així mateix, la Generalitat es compromet a realitzar accions formatives i informatives als cossos de Policia Local sobre normativa turística. A més ha dissenyat una fitxa a emplenar per part dels agents sobre els allotjaments turístics irregulars i la informació que serà remesa als serveis territorials de Turisme, on es custodia el registre oficial d’habitatges turístics.
A partir d’aquestes accions, el departament autonòmic crearà un calendari compartit de visites conjuntes entre les administracions.
El titular de Turisme ha posat l’accent que l’intrusisme en el sector turístic és «una lluita inacabada» davant la qual ha defensat «fer molta pedagogia perquè sumen més actors». «Devem assumir el repte social que la picardia no és el model que ens interessa», ha emfatitzat.
També ha instat a «entendre la gobernança col·laborativa com un tema d’Estat». Ens queda molt recorregut en la lluita contra l’intrusisme, però ho hem de fer entre tots». En aquest sentit, ha insistit, veu necessari que «Espanya i Europa assumisquen el repte de treballar conjuntament perquè el turisme siga una activitat reglada i professional».
Sota aquest prisma, Francesc Colomer ha recordat que l’actual campanya de comunicació impulsada per Turisme, ‘Mediterrani en Viu’, té una modalitat lligada al sector legal, professional, «al que dóna la cara» i, en definitiva, dirigida a «fomentar l’economia que cal protegir».
De fet, el titular de Turisme ha ressaltat el «creixement exponencial» dels allotjaments turístics que s’han inscrit en el Registre oficial de Turisme en els últims anys, que ha passat de 6.413 en 2015, a 11.000 en 2016, 15.193 en 2017 i a més de 44.800 en aquests moments. «Crec que la gent s’anirà adonant que açò és el mínim imprescindible que podem exigir per a tenir una turisme transparent», ha apuntat.

Et Pot Interessar